.st0{fill:#FFFFFF;}

Bani

Cum sa spui NU celor care vor sa-ti taie aripile

 December 5, 2012

By  Pelivan Doru

Cum sa spui nu celor care vor sa iti taie aripile

Ţi s-a întâmplat ca atunci când ai aflat prima dată informaţii despre dezvoltare personală sau antreprenoriat să vrei imediat să le împărtăşeşti persoanelor din jurul tău şi în schimb să primeşti reacţii ostile din partea lor ?

Cred că majoritatea persoanelor care au făcut cunoştinţă cu materiale de dezvoltare personală şi antreprenorială s-au confruntat cu acest lucru. Ne-am dat seamă că aceste informaţii sunt o adevărată comoara şi că trebuie să le împărtăşim celor din jurul nostru, pentru a se folosi de acestea.

În foarte multe cazuri reacţiile pe care le primim sunt ostile, batjocoritoare sau pur şi simplu ignorante. Oamenii cred că s-a întâmplat ceva “suspect” cu tine, în sens negativ. Pe mine personal, mă întrebau cine îmi bagă în cap aceste lucruri şi îmi ziceau că voi ajunge rău.

Mi s-a întâmplat în multe rânduri ca din dorinţa de a-mi ajuta prietenii, părinţii, rudele prin a le spune conceptele despre care am citit, să ajung la certuri şi conflicte de amploare cu aceştia.

Îmi aduc aminte la un moment dat, după o serie lungă de scurte tachinări ocazionale, mă aflăm la un moment special în familie, era sărbătoare şi aveam multe rude invitate, pe care le vedeam foarte rar.

Eram la liceu, în clasa a zecea, şi o parte din cunoştinţe ştiau că eu îmi doream să schimb liceul în care mă aflam, deoarece simţeam că nu este pentru mine şi că nu mă îndrept în direcţia potrivită, ba chiar simţeam că merg spre plafonare.

Inevitabilul s-a produs şi cineva dintre rude a adus subiectul şcolii în discuţie, le-am menţionat că doresc să schimb liceul. Evident am fost întrebat : “De ce ? Cum aşa ? Tine-te de şcoală !” şi eu am început să ofer răspunsuri.

Discuţia a degenerat puternic, încât la un moment dat mă contraziceam cu toate persoanele de la masă. Eram eu împotriva a 10-12 persoane. Mai mult, acestea aveau profesii de doctori, ingineri, profesori, persoane despre care se spunea în familia mea că au reuşit în viaţă.

Eu le spuneam că am nevoie de timp pentru mine, am nevoie să citesc, am nevoie să mă educ aşa cum trebuie, vreau îmi urmez vocaţia şi să îmi deschid propria afacere.

Le dădeam explicaţii despre “De ce este important să ai propria ta afacere în viaţă, majoritatea banilor ce se câştiga, provin din intermediul afacerilor”, “Este esenţial să îţi găseşti vocaţia, să îţi urmezi pasiunile” etc.

Rudele mele de la masă se uitau la mine ca la un om posedat, nu înţelegeau ce s-a întâmplat cu acel copil ascultător pe care îl ştiau până atunci.

În cele din urmă discuţia s-a terminat….Evident au existat şi altele…

Ce credeţi că am obţinut eu din discuţia purtată în seara respectivă? Ce credeţi că am câştigat?

Răspunsul corect este aproape nimic, mai degrabă am pierdut decât am câştigat. Singurul lucru pe care pot spune că l-am câştigat a fost faptul că am devenit perseverent în a-mi apăra punctul de vedere, dar puteam face asta şi prin alte metode, mult mai eficiente.

Am pierdut în acea discuţie prin faptul că “mi-am urcat în cap“ familia şi rudele. I-am făcut să creadă că am probleme, că ceva este în neregulă cu mine. Au început să creadă că nu mai vreau să excelez la şcoală, că vreau să lenevesc şi că filozofez în loc să fac ceea ce trebuie .

Pe scurt, au început să creadă că am probleme şi au început să acorde atenţie acelor probleme, imaginare de fapt, incurcandu-mă mai degrabă decât să mă susţină.

Certurile cu cei apropriaţi m-au pus pe gânduri şi m-au cam demoralizat. În perioada următoare îmi propusesem să realizez ceva, dar din păcate am eşuat, făcând câteva greşeli elementare. Şi, foarte interesant, am eşuat în a pune în aplicare ceea ce am învăţat în cărţi. A urmat o perioadă în care am avut o mini-depresie şi mi-a lipsit pofta de viaţa.

Din fericire am ieşit din această stare neplăcută. Am reuşit asta cu ajutorul cărţilor de dezvoltare personală pe care le-am citit în continuare şi datorită oamenilor de valoare pe care i-am întâlnit pe parcurs, care m-au susţinut moral.

După o scurtă analiză mi-am dat seamă că am făcut câteva greşeli elementare, greşeli pe care le facem majoritatea şi ar fi bine să le conştientizăm pentru a le evita pe viitor.

1. Mi-am dat seamă că nu aveam cum să îi conving pe cei din jurul meu, în momentul acela, deoarece mesajul pe care îl transmiteam nu era congruent cu mine.

Este normal ca cei din jur să aibe o reacţie ostilă la sfaturile de dezvoltare personală pe care tu le oferi imediat după ce le-ai citit şi eşti încă la început cu dezvoltarea ta ?

DA ! Este perfect normal. Noi oamenii comunicăm atât verbal, nonverbal şi paraverbal. În plus, ne formăm treptat păreri şi imagini despre oamenii din jurul nostru în funcţie de experientele pe care le-am avut cu ei.

Dacă o persoană pe care tu o admiri scrie o carte, este perfect normal ca atunci când o citeşti să crezi ceea ce spune, oricât de neobişnuite ar fi cele citite.

Dacă ar veni un vechi prieten, despre care tu consideri că are mai puţine realizări decât tine şi începe să îţi dea sfaturi despre prosperitate materială şi spirituală, care contrazic ceea tu ştiai până în acel moment, ce vei face ? Îl vei crede ? Probabil că nu şi îl vei pune la încercare. Dacă este neexperimentat în ceea ce zice, se va pierde.

La fel şi cu prietenii şi rudele tale. Mai ales dacă există sentimentul că ceea ce au realizat ei până în acel moment reprezintă un model pentru tine, iar tu vrei să te abaţi de la acel model.

Faptul că tu încerci să îi convingi de anumite lucruri fără să le vadă practic în acţiune, este o pierdere de timp şi efort . În plus, îi poţi răni sentimental.

2. Dacă primul lucru pe care îl faci după ce citeşti o informaţie nouă este să fugi imediat la alte persoane şi să începi să le convingi despre acele lucruri, atunci înseamnă că NICI MĂCAR TU NU EŞTI CONVINS DE ELE !

Ceri aprobarea lor, vrei să le citească şi ei pentru a afla mai multe păreri. În interior, ai o mică îndoială privind valabilitatea informaţiilor. Pentru că altfel ai drece direct la acţiune. Şi mai apoi, când îţi faci timp, le mai spui şi celor din jur.

Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul meu, vorbeam prea des despre concepte de dezvoltare personală şi antreprenorială fără să profit de aceste informaţii la maxim şi să mă pun serios pe treabă. Când a venit vorba să le aplic, era normal să greşesc la început şi stresul acumulat pe parcurs m-a făcut să cedez.

Aşa că APLICĂ ceea ce citeşti şi convinge-te pe propria piele de relevanţa acestor informaţii.

3. Pe oameni nu îi poţi convinge doar cu vorbe goale.

Poate este dureros să îi laşi pe cei din jur în starea actuală, dar adevărul este că până tu nu ai rezultate, îţi este aproape imposibil să îi convingi de ceva.

Ce poţi face în acest caz ?

Identifică lucruri pe care cei din jur şi le doresc, ar vrea să ajungă la ele , dar nu au momentan capacitatea să o facă. Spre exemplu, unii îşi doresc să atingă un nivel superior de bogăţie materială, alţii îşi doresc o relaţie de calitate, un cerc social mai mare.

Descoperă unde se intersectează aceste lucruri cu ceea ce îţi doreşti şi tu. În momentul în care tu ţi-ai îndeplinit o parte din visuri şi acestea corespund şi cu ale persoanelor pe care vrei să le convingi, vor veni ei la tine să te întrebe :

“ Cum de ţi-ai luat maşină ? “ , “ De unde ai făcut rost de bani ? “ Tu vei spune atunci : “ Simplu, mi-am deschis propria afacere, e cel mai bun lucru pe care îl poţi face dacă vrei să câştigi mai mult “.

“Cum de eşti atât de cunoscut şi ai atât de mulţi prieteni ?” Tu vei spune: “ Am învăţat să comunic şi să relaţionez mult mai bine cu cei din jur, sunt lucruri esenţiale pentru fiecare om “.

“Cum de ai rezultate bune în atât de multe domenii ? “ Tu vei spune : “ Totul a început de când am citit prima carte de dezvoltare personală. Mi-am dat seamă că pentru a avea ceea ce îmi doresc, trebuie să mă dezvolt într-o persoană ce merită aceste lucruri “ .

În momentul respectiv, îţi vor da dreptate, vor percepe ceea ce spui tu ca fiind valoros şi adevărat. Foarte probabil vor începe să se educe şi ei. Este valabil atât pentru părinţi, rude, prieteni apropiaţi, cât şi pentru persoane mai îndepărtate.

Ca şi concluzie, când doreşti să îţi deschizi propria afacere, evita să convingi pe cineva de faptul că vei avea succes. Convinge-te pe tine în prima fază, concentrează-te în a obţine TU rezultate în ceea ce faci, iar ceilalţi se vor convinge de la sine.

În fond, dacă tu decizi să faci ceva, ce e lipsit de repercursiuni negative faţa de cei din jur, cine are dreptul să te oprească ? Nimeni !

Evita să îţi consumi ineficient resursele, evita contrazicerile şi conflictele inutile.

Dă drumul afacerii tale şi pe măsură ce ai succes vei ajuta din ce în ce mai multe persoane să aibe succes la rândul lor.

Pe curând,

Pelivan Doru


Pelivan Doru este antreprenor, speaker şi trainer. Şi-a deschis prima afacere la doar 17 ani şi la 19 ani a transformat-o într-o franciză naţională. Acum, ajută alţi oameni să devină antreprenori şi să îşi indeplinească visurile. Dacă doreşti să primeşti mai multe articole, materiale şi video-traininguri despre antreprenoriat şi motivaţie te invităm să te abonezi, gratuit, la site-ul său, www.pelivandoru.ro !

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Din pacate ma regasesc in inceputul acestui articol. Un fost coleg cu care nu am mai vorbit de aproape 3 ani, acum 5 minute pe facebook dupa ce a vazut ce scriu pe blog imi zice : “Ce ma, te-ai pocait ?” :)))

  2. Sunt total de acord cu ideile transmise in acest articol. Nu ai cum sa dai sfaturi unei persoane despre un anumit lucru, pe care tu nu l-ai experimentat, nu l-ai realizat inca sau nu ai suferit din cauza lui, in functie de caz, doar pentru ca stii tu pe cineva sau ai auzit de la un prieten ca a trecut si el prin acelasi lucru si stii ca asa este bine.

    Sfaturile sunt pe gratis trebuie doar sa fim atenti cat de sigura este sursa de la care le luam.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch