.st0{fill:#FFFFFF;}

Oameni

Principiile lui Warren Buffett

 December 31, 2009

By  Andrei Boar

Warren Buffett(n. 30 August 1930 în Omaha, Nebraska) este unul dintre cei mai de succes investitori din istorie, filantrop şi C.E.O al Berkshire Hathaway. În 2008 a fost desemnat de revista Forbes drept cel mai bogat om din lume cu o avere estimată la 62 mld. de $.

Privind concepţia sa religioasă Buffet a declarat că e adept al Agnosticismului. De asemenea este un mare filantrop, promiţând că va dona 85% din avere Fundaţiei Bill&Melinda Gates.

Warren Buffet a fost un copil remarcabil făcându-şi simţită înclinaţia către afaceri de la o vârstă fragedă. La şase ani a cumpărat un pachet cu şase sticle de Coca-Cola din magazinul bunicului său şi le-a vândut prietenilor cu 5 cenţi bucata având un profit de 5 cenţi.

În privinţa relaţie sale cu statul Buffet a precizat că plăteşte un impozit de 19%, în timp ce angajaţii săi plătesc 33% în ciuda unui venit mult mai mic.
Omul supranumit „Oracolul din Omaha” are câteva principii care i-au înlesnit calea spre imensa avere:

 1. Bogăţia e o stare de spirit. „Întotdeauna am ştiut că o să fiu bogat. Nu cred că m-am îndoit niciodată de asta.”
 2. Succesul înseamnă mai mult decât contul bancar. Întrebat care e secretul succesului, Buffet a răspuns: „Dacă oamenii ajung la vârsta mea şi îşi dau seama că există oameni care îi iubesc, asta înseamnă că au succes. Succesul înseamnă să faci ce-ţi place şi să o faci bine.”
 3. Cheltuieşte mai puţin decât câştigi. Buffet e faimos pentru viaţa simplă pe care o duce. În ciuda averii sale imense este recunoscut pentru modestia sa, trăind şi acum într-o casă din Omaha pe care a cumpărat-o în 1957 cu 31,500$. Are un salar de 100,000 de $ şi îşi conduce singur Cadillac-ul DST, deşi valoarea averii sale e de câteva zeci de miliarde de dolari.
 4. Evită datoriile. „Consumerismul e o boală, cu cât mai repede ne dăm seama de asta, cu atât evităm să cheltuim bani pe lucruri nefolositoare.”
 5. Eşti precum cei cu care te asociezi. E bine să-ţi petreci timpul cu oameni mai buni ca tine. Alege-ţi asociaţii al căror comportament e mai bun ca al tău şi o să te îndrepţi încet în aceeaşi direcţie.
 6. Jocurile de noroc sunt pentru proşti. „Regula nr. 1: Nu pierde niciodată bani! Regula nr. 2: Nu uita niciodată regula nr. 1!” – WB. Bill Gates spunea: „Pariurile lui Warren şi ale mele nu au depăşit niciodată 1$” referindu-se la poker-ul pe care îl joacă câteodată împreună, dar şi la managementul riscului pe care cei doi miliardari îl aplică.
 7. Dă înapoi comunităţii. „La toţi miliardarii pe care-i cunosc, banii doar le scot în evidenţă trăsăturile. Dacă erau josnici înainte acum sunt miliardari josnici.” Buffett a anunţat în 2006 că va dona fundaţiei Bill&Melinda Gates 30 de miliarde de dolari, cea mai mare donaţie din istorie.
 8. Generozitatea şi abundenţa merg mână-n mână.Deşi Ben Graham(Mentorul lui Buffett) a avut tot ce şi-a dorit, totuşi a vrut să dea înapoi învăţând pe alţii, deci aşa cum noi am primit de la altcineva, nu vrem ca dărnicia să se oprească la noi. Vrem să dăruim şi noi.”

Programul zilnic al lui Warren Buffett nu are practic nimic surprinzător. Acesta a spus că în fiecare zi are grijă să facă doar trei lucruri:

„Citesc. Vorbesc cu oamenii. Gândesc.”

În final vă las cu un ultim citat al acestui om extraordinar. „Nu trebuie să faci decât câteva lucruri bune în viaţă atâta timp cât nu faci prea multe lucruri rele.”

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. “Nu trebuie să faci decât câteva lucruri bune în viaţă atâta timp cât nu faci prea multe lucruri rele.”

  D-aia au castigat investitorii de pe wall-street 0% intre 2000-2010?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch