Ce fel de persoană te consideri: norocoasă sau ghinionistă? Întreb pentru că sunt destui oameni fatalişti care cred că toată viaţa lor nu e decât suma unor evenimente pe care nu le pot controla.
Hai să-ţi dau o veste bună: aproape tot ce există în viaţa ta e produs de către tine. Nu, n-o să mă refer aici la legea atracţiei, ci la Principiul 90/10.
Ce spune Principiul 90/10
Principiul a fost enunţat de Stephen Covey, autor motivaţional şi expert în leadership, şi spune aşa:
10% din viaţă este formată din ceea ce ţi se întâmplă
90% din viaţă este decisă de modul în care reacţionezi
Nu poţi determina 10% din viaţa ta. Autobuzul poate să întârzie, proful te poate scoate la tablă, pana de bicicletă poate să apară, fără ca tu să poţi face ceva în legătură cu aceste lucruri.
Însă aici e şmecheria: poţi determina 90% din viaţa ta din felul în care reacţionezi la evenimentele ce fac parte din categoria de 10%.
Gândeşte-te la acest principiu ca la un efect de bumerang: tot ceea ce faci creează consecinţe. Iar clipele grele (certuri, zile proaste etc.) nu sunt decât consecinţele modului tău de reacţie.
Un exemplu despre realitatea principiului
Mai jos ai exemplul clasic al Principiului 90/10 şi vei înţelege perfect realitatea principiului după ce vei parcurge slideshow-ul:
Metode de a folosi principiul corect
OK, acum că ştii care-i treaba, îţi poţi schimba o parte din viaţă(în bine sau rău) în funcţie de cum alegi să te comporţi şi să reacţionezi. Şi nu doar să eviţi părţile rele, ci să profiţi de principiu şi să maximizezi părţile bune. Ca să faci asta, îţi recomand:
1. să nu răspunzi la critici. Fiecare din noi mai e criticat din când în când, uneori pe bună dreptate, iar alteori din rea-voinţă.
Vreau să înţelegi e următorul lucru: tu nu eşti părerile tale. Aşa că atunci când eşti atacat sau batjocorit pentru una din ideile tale, nimic nu trebuie să te atingă pentru că nu tu eşti ţinta, ci ideile tale. E perfect normal să mai avem şi idei proaste.
Dacă vei evita să critici atunci când eşti criticat, nu vei mai primi nimic similar înapoi. Când eşti criticat şi tu răspunzi în acelaşi mod, există o şansă foarte mare să se nască o ceartă nefolositoare.
2. să fii recunoscător. Recunoştinţa are ca efect fix inversul criticii. Nu numai că te vei simţi bine când vei conştientiza că ai lucruri pentru care să fii recunoscător, însă şi oamenii cărora le mulţumeşti se vor simţi apreciaţi şi vor avea o părere bună despre tine.
3. să te gândeşti la consecinţe. De câte ori îţi vine să urli la cineva, trebuie să te gândeşti dacă într-adevăr rezolvi ceva urlând. Într-un articol foarte bun despre diferenţele între câştigători şi loseri, autorul a spus o chestie inteligentă: câştigătorii se concentrează pe soluţii, pe când loserii acordă atenţie problemelor. Aşa că atunci când îţi vine să urli, întreabă-te dacă urlatul e o soluţie. Şi dacă nu e, atunci fă altceva şi nu crea o problemă mai mare. Cu toţii am păţit să asistăm la o ceartă mare pornită dintr-un nimic.
4. poartă-te exemplar. Învaţă să relaţionezi într-un mod favorabil cu cei din jur şi dacă vei face acest lucru, lumea se va purta altfel cu tine. Dacă vrei să afli mai multe despre cum să te comporţi cu ceilalţi, îţi recomad cartea Secretele Succesului de Dale Carnegie.
Foloseşte Principiul 90/10
Acum că ştii ce este Principiul 90/10 şi cum poate fi el folosit la potenţial maxim îţi recomand să începi să-l foloseşti începând cu ziua de azi. S-ar putea să nu ţii cont de el de fiecare dată, însă cu timpul vei ajunge să ţi-l însuşeşti prin exerciţiu.
Dacă ai întrebări, alte metode de a îmbunătăţi articolul sau experienţe personale în care ai făcut uz de Principiul 90/10, poţi să le laşi într-un comentariu mai jos. O zi bună 🙂
excelent! si practic, mai ales:)
Sunt prea optimista sa ma consider ghinionista pt ala 10%.Dar nici nu nu ma consider norocoasa deoarece norocul si-l face omul cu mana lui, precum si principiul. Sunt perfect multumita de cum imi menajez acel 90% si de cum lucrez sa imbunatatesc tehnica.
cred ca am aplicat asta fara sa-mi dau seama…..
@cosmina Mă bucur că ţi-a plăcut articolul 🙂
@Linn Cred că asta zice şi principiul: norocul ţi-l faci singur.
@adelydaee Foarte fain 🙂 Sunt o grămadă de chestii pe care le aplicăm fără să ştim că au un nume. Cred că şi eu l-am aplicat înainte, însă acum sunt mai conştient de el.
acum cateva zile am aflat de acest principiu si mi se pare tare interesant…de aplicat atat in plan personal cat si profesional.astept comentarii de la cei care au deja experienta in a-l utiliza
Salut, E foarte fain principiul 90/10.
Va rog frumos, imi poate spune cineva in care din cartile lui Stephen Covey gasesc acest principiu?
Multumesc,
Salut Cristi, nu stiu in ce carte il gasesti. Dar sunt pe net niste slide-uri explicative http://msa.medicine.iu.edu/files/2713/3236/9537/90-10Principle.pdf