.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Principiul lui Pareto

 January 18, 2010

By  Andrei Boar


Principiul lui Pareto(sau legea 80/20) poate fi enunţat simplist în modul următor: 80% din efecte se datorează unui procent de 20% din cauze. Acest principiu este extrem de util în majoritatea domeniilor dacă e înţeles şi aplicat corect.

Istoricul principiului lui Pareto

Legea 80/20 a fost enunţată de  către Joseph M. Juran(inginer american de origine română) şi atribuită economistului italian Vilfredo Pareto care observa în 1906 că 80% din pământul Italiei era deţinut de către 20% din populaţie.

Exemple ale funcţionării principiului:

  • 20% din populaţia lumii deţine 80% din tot ce poate fi câştigat
  • cei de la Microsoft au remarcat că dacă rezolvă 20% din cele mai semnalate bug-uri, 80% din erori vor fi eliminate
  • 80% din veniturile unei firme  sunt generate de 20% de clienţi

Deşi i se mai spune Legea 80/20, principiul lui Pareto nu este o lege. Acesta nu este întotdeauna valabil, iar procentajul poate să difere. Principiul lui Pareto e doar  o regulă care s-a observat că funcţionează în marea majoritate a domeniilor.

Interpretări greşite ale principiului

Unii oameni spun că dacă legea 80/20 e aplicată în mod repetat, ajungem în cele din urmă la  zero.
Acest lucru se întâmplă deoarece aceştia iau principiul drept o lege universal valabilă. Însă aşa cum am menţionat mai sus, principiul lui Pareto nu e o lege.

Ideea de bază ce trebuie reţinută e că trebuie să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante din viaţa noastră.

Alţi oameni vin împotriva principiului lui Pareto cu replica “păi vrei să nu mai mănânc, să nu mă mai spăl, să nu mai dau telefoane?” Aceştia susţin că fără lucrurile mai puţin importante cum ar fi transportul, îmbrăcatul ş.a.m.d nu vom ajunge să le îndeplinim pe cele mai importante.
În primul rând principiul lui Pareto nu-ţi sugerează să renunţi la 80% din activităţile tale, ci să te concentrezi mai mult pe 20% din ele care sunt mai importante.
Iar dacă-ţi studiezi activităţile dintr-o zi, vei observa că ai petrecut destul timp făcând lucruri ineficiente fără de care ai fi putut trăi liniştit în continuare.

Cum să foloseşti corect principiul lui Pareto

1. Identifică lucrurile care contează. Aici depinde de fiecare, însă lucrurile care contează când vine vorba de legea 80/20 sunt domeniile în care vrei să ai cele mai bune rezultate.

Iar lucrurile acestea diferă de la o perioadă la alta. De exemplu, în perioada aceasta lucrurile care contează cel mai mult pentru mine sunt următoarele: sesiunea şi acest blog. Dar peste o lună lucrurile se vor schimba: sesiunea se va încheia, iar blogul va începe să-mi consume mai puţin timp decât o face acum.

2. Odată ce-ai identificat domeniile pe care vrei să te concentrezi, caută lucrurile care generează rezultate în acele domenii. O să iau sesiunea ca exemplu. Care sunt lucrurile care-mi generează rezultate în domeniul şcolar? În primul rând învăţatul. Apoi mai sunt şi alte lucruri  pe care trebuie să mă concentrez: află mai mult despre cum să înveţi mai bine în sesiune.

3. Foloseşte-ţi corect timpul şi resursele:

  • dedică mai mult timp şi efort lucrurilor care contează. Încearcă să-ţi planifici lucrurile importante dându-le prioritate în faţa celor mai puţin importante.
  • elimină sau redu lucrurile care nu contează. Nu trebuie să-ţi verifici mailul sau readerul de câteva zeci de ori pe zi. De două, trei ori e suficient.

Pentru că în majoritatea activităţilor noastre ne dorim rezultate cât mai bune e foarte important să avem o gândire bazată pe regula 80/20. Concentrându-ne mai mult pe lucrurile care contează e o şansă mai mare de a ne îmbunătăţi viaţa personală şi profesională. Spor 😀

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch