.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Problema viziunii personale

 May 18, 2010

By  Ilinca Sălăgean

De ceva vreme mă preocupă problema viziunii personale. Se spune că este la fel cu viziunea unei firme, în acord cu strategia pe termen lung. Altfel spus, e nevoie de o viziune pentru a-ţi crea o strategie, pentru a ştii încotro te îndrepţi şi ce paşi ai de făcut.

Vă propun un articol care cuprinde mai multe întrebări decât răspunsuri. Suntem încă în perioada în care descoperim, ne întrebăm şi poate vom afla şi soluţii.

Termenul de viziune personală îl aud mereu legat de planuri de viitor, de obiective pe care le stabileşti pe plan personal sau profesional şi mai ales de vise. Cred că o astfel primă viziune apare deodată cu întrebarea “Tu ce o să te faci când o să fii mare?”. Copil fiind, răspunzi naiv şi frumos, iar peste o săptămână apare un alt vis şi se presupune, o altă viziune. Prin urmare, vom spune că viziunea este schimbătoare.

Revenind la DEX, acesta spune aşa:

VIZIÚNE, viziuni, s.f. 1. Percepție vizuală; p. ext. imagine, reprezentare. 2. Mod de a vedea, de a concepe lucrurile; concepție, opinie. 3. Percepție imaginară a unor lucruri nereale. ♦ Ceea ce i se pare cuiva că vede ca urmare a acestei percepții. [Pr.: -zi-u-] –

Aici se menţionează percepţia vizuală. Sunt de acord cu asta. Deoarece prin puterea imaginaţiei, dai viaţă viselor tale, iar acest lucru îţi dă avânt să le urmezi, să te ambiţionezi, să te motivezi.

Se spune despre viziune că ea trebuie urmărită, că pentru a avea succes trebuie să ai o viziune, pentru a ştii încotro te îndrepţi pe termen lung. Mă întreb dacă viziunea trebuie să fie realistă sau nu. De vreme ce încerci să o atingi, răspunsul ar fi da. Dar având în vedere că această viziune reprezintă un nivel maxim de împlinire personală şi profesională, aş fi tentată să spun că nu e nevoie să fie realistă. Este ca şi cum îţi doreşti nota 10 la un examen, acela este visul tău, dar cu cât nota obţinută este mai mare, cu atât eşti mai aproape de vis, şi prin urmare mai fericit.

O altă întrebare se referă la complexitatea unei viziuni. Dacă am o viziune foarte largă, pot ajunge la ea pe mai multe căi. Pe când o viziune foarte, foarte specifică e mai greu de atins, dar cred că aduce şi mai multe satisfacţii. Cât de generală sau specifică ar trebui să fie viziunea mea? Să îmi doresc doar să fiu fericită, cu o familie frumoasă, şi împlinită în job-ul pe care îl voi avea? Sau să mă gândesc exact, specific la ce anume ar trebui să fac pentru a fi împlinită profesional.

Ce spun alţii..

  • Ionuţ Ciurea propune sfaturi pentru declararea misiunii şi viziunii personale, deşi el priveşti dintr-un punct de vedere mai mult profesional, al angajatului într-o firmă, a individului care şi-a găsit deja locul în societate.
  • Pera Novacovici vorbeşte aici despre viziune menţionând faimoasa idee din “The Secret“.
  • cel mai mult apreciez un alt articol foarte, foarte bun, scris de data aceasta pe empower.ro tot de către Ionuţ Ciurea şi pe care îl recomand cu căldură.

V-aş ruga să mă ajutaţi voi pe mine acum. Şi să îmi spuneţi dacă aveţi o viziune şi aproximativ cum ar suna aceasta: e specifică sau generală, realistă sau idealistă şi dacă ea într-adevăr se modifică în timp. Ar fi super să putem să tragem nişte concluzii împreună.

Sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Da, am o viziune specifica, pentru mine e realista pentru altii nu, viziune care implica vreo juma’ de viata, sa fiu sigura ca nu merg dupa bataia vantului. Multumita? 😛

  2. Aproape. Ce inseamna ca implica o juma de viata? este pentru urmatorii 50 ani?
    Oricum, daca tu stii ca este realista, sa nu ai tu treaba de ce zic altii.. Bravo!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch