.st0{fill:#FFFFFF;}

Altele

Puncte de sprijin

 March 3, 2010

By  Cristian Ciuberea

Arhimede a zis: “Daţi-mi un punct de sprijin şi răstorn Pământul”.

Când am venit la facultate în Cluj, nu ştiam oraşul. Îmi era frică să mă plimb mai mult decât era nevoie. Făceam, cu grijă, paşi mici. Nu ştiam unde duce fiecare autobuz, nu ştiam în ce staţie trebuie să cobor. Într-o seară, pentru ca am făcut pe grozavul, chiar m-am rătăcit şi mi-a luat vreo oră până când am găsit drumul înapoi, timp în care am cam tremurat.

Acum o lună, am făcut iar pe grozavul şi am greşit autobuzele. Când mi-am dat seama, am coborât, fără să stiu însă exact unde mă aflu. De data asta însă, nu-mi mai era frică. Am cautat o hartă în staţiile de autobuz şi am aproximat locul unde mă aflu şi unde ar trebui să ajung. Nu ştiam perfect pe unde trebuia să o iau, dar m-am lăsat condus de instict şi am ajuns până la urmă la destinaţie.

Nu cunosc Clujul nici acum. Ştiu doar câteva trasee, majoritatea Clujului fiindu-mi necunoscut. Diferenţa faţă de acum 3 ani, e că acum am încredere în instictele mele şi nu-mi mai e frică de o provocare. Pot ajunge oriunde, pentru că acum mă ştiu folosi de instrumentele puse la dispoziţie(hărţi, repere). Acum am un punct de sprijin. Orice s-ar întâmpla, ştiu cum să ajung acasă. Chiar daca nu ajung întotdeauna unde vreau, acum nu-mi mai pasă pentru ca am un loc unde să mă întorc şi să-mi încarc bateriile.

Lucrul bun când îţi găseşti un punct de sprijin e că te vei putea folosi de el permanent. Deşi nu am mai fost la Braşov niciodată, ştiind că am unde sta, şi având o hartă a oraşului, m-am simţit ca la mine acasă. Chiar mai bine chiar, pentru că nu mă cunoştea nimeni şi nu a trebuit să-mi limitez comportamentul. Mergeam pe străzi ca şi când eu le-aş fi proiectat şi mă simţeam atât de liber că aproape pluteam.

Încrederea că poţi face un lucru vine din faptul că l-ai mai facut şi altă dată. Să ai experienţă nu înseamnă să le ştii pe toate, înseamna să ai curajul să te arunci în necunoscut. Înseamnă că dorinţa de a pune piesele puzzle-ului cap la cap e mai mare decât nemulţumirea de a nu avea toate piesele. Cu răbdare, le vei aduna pe toate.

Un punct de sprijin îţi oferă încredere. Încredere că poţi. De cele mai multe ori căutăm sprijin în cei din jurul nostru, iar ăsta nu e neapărat un lucru rău, doar că atunci când ei nu sunt aproape, ne simţim nesiguri pe noi, de aceea, deşi e mai dificil, cel mai bun sprijin pe care îl poţi găsi vreodată e în tine. În momentul în care te poti ajuta singur, în momentul în care vei găsi în tine forţa şi motivaţia de a merge mai departe orice s-ar întâmpla, nimic nu te mai poate opri din drumul tău, oricare ar fi el.

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Cam asa, cum povestesti tu de aventurile in Cluj, mi se intampla mie la New York acum două veri. În prima seară când am ajuns arăta de parcă doi mafioţi te-ar pândi la fiecare colţ de stradă. Dar a doua seară, m-am plimbat prin Manhattan până la 4 dimineaţa şi am constatat că noaptea în centru e mai multă lume pe stradă decât este la noi într-un mall în perioada Crăciunului. Iar 3 luni mai târziu, revizitând NY n-am plimbat liniştit, deja simţeam că e oraşul meu. Iar a doua zi, fără să fac nimic, am cunoscut şi 4 străini, fiecare de pe alt continent, şi am colindat cu ei toată ziua, iar noaptea am fost şi am petrecut în cealaltă parte a insulei.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch