.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

Recenzie: OSHO – Creativitatea

 March 9, 2010

By  Ilinca Sălăgean

OSHO – Creativitatea

Până de curând nu citisem cărţi despre dezvoltare personală. Am o pasiune de a răsfoi cărţi din librării, pentru că de cele mai multe ori, nu mi le permit. Şi de cele mai multe ori, cărţile despre dezvoltare personală mi se păreau extrem de siropoase şi pline de exemple trase de păr. Viaţa unora care în începutul cărţii nu ştiu cum să se prezinte mai rataţi şi mai nenorociţi şi care în final ajung plini de bani şi de succes, nu mi se pare foarte interesantă.

Dar Cristi mi-a recomandat OSHO – un scriitor şi filozof indian care promovează meditaţia, dragostea, creativitatea şi umorul. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre biografie şi operă, intraţi aici sau aici.

Tot el mi-a spus că va fi destul de dificil să fac o recenzie la una din cărţile lui. Am înţeles la ce se referea când am citit cartea. Este plină de sfaturi, exemple şi citate, iar toate aceste elemente au un rol foarte bine definit în întregul discursului. Din această cauză, este greu să realizezi o sinteză cuprinzătoare. Totuşi voi încerca să formulez câteva idei pentru ca voi să vă faceţi o idee despre carte şi să hotărâţi dacă o veţi citi sau nu.

Creativitatea – descătuşarea forţelor interioare 

Cartea reprezintă o selecţie de  discursuri ţinute de autor în faţa publicului. El prezintă ideea unui om nou, caracterizat prin conştiinţă, compasiune şi creativitate – a fi, a simţi şi a crea.

Pentru a ajunge un astfel de om, este nevoie de relaxare – o relaxare totală “închide bine gura şi rămâi tăcut; goleşte-ţi mintea şi nu te gândi la nimic”. Această relaxare totală, rupere de cotidian şi de lume determină creativitate

Unul din sfaturile oferite este acela de a face lucrurile care contează, care simţi din interiorul tău că trebuie făcute şi care îţi aduc satisfacţie personală. Altfel, lucrurile pe care le faci automat, din obişnuinţă sau pentru că eşti obligat să le faci nu au nici un fel de valoare creativă, iar aceste activităţi împiedică relaxarea.

De asemenea, potenţialul creator există în orice om, el nu trebuie învăţat. Trebuie doar descoperit. Iar cele cinci obstacole care apar în calea descoperirii potenţialulu creator sunt:

 • conştiinţa de sine – poţi crea atunci când eşti împăcat cu tine însuţi, ai încredere în tine, când nu ai alţii în jur care te pot judeca,
 • perfecţionismul – căutând perfecţiunea, devii obsedat de acest lucru şi nu te poţi relaxa total, prin urmare nefiind capabil de actul creaţiei,
 • intelectultrebuie să te rupi de ceea ce mintea ta cunoaşte; pentru a crea, trebuie să porneşti aproape de la zero, altfel rişti doar să copiezi; studiind prea mult ce au descoperit alţii, nu ajungi să mai descoperi nimic prin forţele tale,
 • credinţa – “iubeşte ceea ce faci!” şi nu pretinde a căuta creativitatea pentru faimă, bani, succes;
 • jocul soartei – fii sigur pe tine, independent, fără să ţii cont de recunoaşterea celor din jur.

Autorul oferă şi secrete ale reuşitei: fii din nou copil, fii gata să înveţi, găseşte Nirvana (fericire şi mulţumire) în orice şi îndrăzneşte să visezi. Sfaturi simple, dar foarte frumos detaliate şi exemplificate în carte.

Impresia generală asupra cărţii. Multe idei sunt foarte bune de ţinut minte. Sunt convinsă că multe dintre ele îmi vor rămâne în memorie şi vor reveni din când în când cerând atenţie. Asta e bine. Înseamnă că nu am citit degeaba cartea.

Osho ştie să argumenteze foarte bine şi din această cauză poate fi extrem de convingător. Dacă a mai studiat cineva Argumentare cu Andrei Marga, poate să aprecieze foarte bine o astfel de construcţie a unei argumentări – e făcută după toate regulile.

Dar cu toate acestea, nu am fost de acord cu toate ideile prezentate de către el. Uneori, am avut impresia că se contrazice în diferite ipoteze. De exemplu, susţinea ideea conform căreia omul nu trebuie să caute aprecierea şi aprobarea celorlalţi, pentru ca apoi să dea exemplu unui înţelept care se afla în comuniune aproape totală cu natura şi care îi cerea unei pietre să îl ajute într-o demonstraţie, deoarece este în joc prestigiul lui. Poate am fost eu chiţibuşară să observ lucrurile astea, nu ştiu..

Dacă aţi citit-o, aştept curioasă alte păreri.

Dacă nu, vă invit să o citiţi.

Sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. o sa comentez prima parte a articolului. ai zis ca viata unora care se prezinta ratati, pentru ca in final sa ajunga sa aiba succes nu ti se pare interesanta, si ca e un exemplu tras de par.

  cred ca suferinta ajuta la schimbare si ca exemplele alea nu sunt chiar asa trase de par. evident, sunt si unii care pentru a vinde, se folosesc de metoda asta, pentru ca un ratat vede in povestea aia speranta ca si el va fi candva om de succs, dar in acelasi timp, pot fi adevarate, pentru ca unul care nu a avut nimic e mult mai motiva sa lupte pentru ce vrea, decat unul care are de toate, sau care are cat de cat, astfel incat sa nu il forteze nimci sa iasa din starea de confort.

  ca sa dau un exemplu, David Shade, de care am povestit, a ajuns un expert consacrat, in sex, dupa ce nevasta la parasit. Daca nu il parasea, milioane de oameni nu ar mai fi avut ocazia sa-si imbunatateasca relatiile sexuale.

  cat despre Osho, ai dreptate, se contrazice cam mult, si eu am observat. Totusi, el nu a scris carti, ci doar a tinut discursuri, asa ca uneori vorbele lui sunt scoase din context, motiv pentru care pot aparea contraziceri. Si totusi, asta nu ar fi un lucru asa rau, pentru ca, zicea el, un maestru nu iti da mura in gura, un maestru te face sa te indoiesti, te face sa ajungi la propriile tale concluzii. Pentru ca se contrazice ai ocazia de a ajunge tu la un raspuns, si nu de a lua unul de bun.

 2. Am citit-o acum 2 ani, nu imi aduc aminte mai nimic din ceea ce am citit, multumesc pentru rezumat 🙂

  Dupa ce ajungi sa citesti multe carti de acest fel iti dai seama ca multe sunt doar inspirationale, iar efectul tine doar cat o citesti. Acum caut carti mult mai practice, ceva ce pot folosi cu adevarat in viata 🙂

 3. @Negoita Mihai: si eu am citit Curajul, de Osho de vreo 3 ori. De fiecare data cand o citeam, ramaneam cu impresia wow! si apoi, ca si tine, uitam tot, zicand acum ca se poate sa fie o carte inspirationala.

  Totusi, David DeAngelo a zis ca a invata inseamna a’ti schimba comportamentul. Asta inseamna ca n-am invatat nimic din ce am citit. Eu cred ca poti folosi in viata toate informatiile din cartile lui Osho care nu sunt doar inspirationale. El iti arata o cale, pe care tu alegi sau nu sa mergi

 4. Cartile lui Osho pot fi folosite pentru dezvoltare personala, insa nu cred ca trebuie citite neaparat pentru a de dezvolta personal. Cartile lui Osho mi-au placut pentru ca imi propuneau alte puncte de vedere si cred ca acestea pot fi folosite pentru dezvoltare personala doar daca esti de acord cu Osho, cum zice si Ciupy: el iti ofera cai “pe care tu alegi sau nu sa mergi”.

 5. nici nu cred ca trebuie sa fii de acord cu el ca sa te dezvolti. simplul fapt ca te face sa te gandesti la unele lucruri, lucruri la care in mod normal nu te-ai gandi, te ajuta sa fii mai bogat.

 6. carti motivationale sau nu, ce sens ar avea toate aceste carti daca nu ai fi tu motivul pentru care se scriu. acum toate aceste carti au un scop, acela de a te face pe tine sa iti creezi o realitate mai buna in care sa fi multumit de realizarile tale. iti ofera o noua viziune si perspectiva despre modul in care sa privesti spre viitor si un momentul prezent, nu ca pe o povara ci ca pe un cadou.
  sunt moduri de definire a relitati dintr-un punct de vedere mult mai amplu, perspective mult mai inovative si cu o deschidere spre nou mai usor de urmat. sunt carti bune, dar vor ramane asa atata timp cat acea intelepciune nu devine un mod de viata. toti vorbim de cai si metode de schimbare, dar cum putem schimba o minte care gandeste dupa anumite tipare. nu prea avem cum, tot ceea ce ne ramane este sa descoperim o metoda de a depasi barierele minti de 5% si sa ajungem sa folosim si noi 40-50% din capacitatea acestui minunat organ numit creer.

 7. Chestiuni importante pe care le-am invatat pe propria piele:
  “conştiinţa de sine – poţi crea atunci când eşti împăcat cu tine însuţi, ai încredere în tine, când nu ai alţii în jur care te pot judeca,

  perfecţionismul – căutând perfecţiunea, devii obsedat de acest lucru şi nu te poţi relaxa total, prin urmare nefiind capabil de actul creaţiei,”

  Am aflat dintr-un discurs de-al lui Osho nişte lucruri despre contrazicere. Spune, dacă îmi amintesc corect, că a te contrazice nu e un lucru rău ci dimpotrivă, dacă nu te contrazici niciodată, nu înveţi nimic nou.

  PS: Mi-a plăcut că ai pus link spre dexonline pentru “chiţibuşară” 😀

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch