Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Recenzie: OSHO – Creativitatea

OSHO – Creativitatea

Până de curând nu citisem cărţi despre dezvoltare personală. Am o pasiune de a răsfoi cărţi din librării, pentru că de cele mai multe ori, nu mi le permit. Şi de cele mai multe ori, cărţile despre dezvoltare personală mi se păreau extrem de siropoase şi pline de exemple trase de păr. Viaţa unora care în începutul cărţii nu ştiu cum să se prezinte mai rataţi şi mai nenorociţi şi care în final ajung plini de bani şi de succes, nu mi se pare foarte interesantă.

Dar Cristi mi-a recomandat OSHO – un scriitor şi filozof indian care promovează meditaţia, dragostea, creativitatea şi umorul. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre biografie şi operă, intraţi aici sau aici.

Tot el mi-a spus că va fi destul de dificil să fac o recenzie la una din cărţile lui. Am înţeles la ce se referea când am citit cartea. Este plină de sfaturi, exemple şi citate, iar toate aceste elemente au un rol foarte bine definit în întregul discursului. Din această cauză, este greu să realizezi o sinteză cuprinzătoare. Totuşi voi încerca să formulez câteva idei pentru ca voi să vă faceţi o idee despre carte şi să hotărâţi dacă o veţi citi sau nu.

Creativitatea – descătuşarea forţelor interioare 

Cartea reprezintă o selecţie de  discursuri ţinute de autor în faţa publicului. El prezintă ideea unui om nou, caracterizat prin conştiinţă, compasiune şi creativitate – a fi, a simţi şi a crea.

Pentru a ajunge un astfel de om, este nevoie de relaxare – o relaxare totală “închide bine gura şi rămâi tăcut; goleşte-ţi mintea şi nu te gândi la nimic”. Această relaxare totală, rupere de cotidian şi de lume determină creativitate

Unul din sfaturile oferite este acela de a face lucrurile care contează, care simţi din interiorul tău că trebuie făcute şi care îţi aduc satisfacţie personală. Altfel, lucrurile pe care le faci automat, din obişnuinţă sau pentru că eşti obligat să le faci nu au nici un fel de valoare creativă, iar aceste activităţi împiedică relaxarea.

De asemenea, potenţialul creator există în orice om, el nu trebuie învăţat. Trebuie doar descoperit. Iar cele cinci obstacole care apar în calea descoperirii potenţialulu creator sunt:

  • conştiinţa de sine – poţi crea atunci când eşti împăcat cu tine însuţi, ai încredere în tine, când nu ai alţii în jur care te pot judeca,
  • perfecţionismul – căutând perfecţiunea, devii obsedat de acest lucru şi nu te poţi relaxa total, prin urmare nefiind capabil de actul creaţiei,
  • intelectultrebuie să te rupi de ceea ce mintea ta cunoaşte; pentru a crea, trebuie să porneşti aproape de la zero, altfel rişti doar să copiezi; studiind prea mult ce au descoperit alţii, nu ajungi să mai descoperi nimic prin forţele tale,
  • credinţa – “iubeşte ceea ce faci!” şi nu pretinde a căuta creativitatea pentru faimă, bani, succes;
  • jocul soartei – fii sigur pe tine, independent, fără să ţii cont de recunoaşterea celor din jur.

Autorul oferă şi secrete ale reuşitei: fii din nou copil, fii gata să înveţi, găseşte Nirvana (fericire şi mulţumire) în orice şi îndrăzneşte să visezi. Sfaturi simple, dar foarte frumos detaliate şi exemplificate în carte.

Impresia generală asupra cărţii. Multe idei sunt foarte bune de ţinut minte. Sunt convinsă că multe dintre ele îmi vor rămâne în memorie şi vor reveni din când în când cerând atenţie. Asta e bine. Înseamnă că nu am citit degeaba cartea.

Osho ştie să argumenteze foarte bine şi din această cauză poate fi extrem de convingător. Dacă a mai studiat cineva Argumentare cu Andrei Marga, poate să aprecieze foarte bine o astfel de construcţie a unei argumentări – e făcută după toate regulile.

Dar cu toate acestea, nu am fost de acord cu toate ideile prezentate de către el. Uneori, am avut impresia că se contrazice în diferite ipoteze. De exemplu, susţinea ideea conform căreia omul nu trebuie să caute aprecierea şi aprobarea celorlalţi, pentru ca apoi să dea exemplu unui înţelept care se afla în comuniune aproape totală cu natura şi care îi cerea unei pietre să îl ajute într-o demonstraţie, deoarece este în joc prestigiul lui. Poate am fost eu chiţibuşară să observ lucrurile astea, nu ştiu..

Dacă aţi citit-o, aştept curioasă alte păreri.

Dacă nu, vă invit să o citiţi.

Sursa FOTO