Chiar la începutul cărţii Cum să devii popular am dat peste un concept foarte interesant.
Regula de aur spune să-i tratezi pe ceilalţi aşa cum ai vrea să fii tu tratat. Mai auzisem de ea, dar abia după ce am citit exemplu dat de John Maxwell am conştientizat importanţa ei şi mai ales ce efecte poate avea în relaţia cu ceilalţi. Mai jos e un fragment din carte:
“De curând, am mers cu fiica mea, Elizabeth, la un restaurant să luăm prânzul împreună. Chelneriţa, a cărei slujbă era să aibă grijă de oameni, ne-a făcut să ne simţim ca şi cum am deranja-o. Era bosumflată, negativistă şi de nici un folos.
Toţi clienţii şi-au dat seama de faptul că avea o zi proastă. Elizabeth s-a uitat la mine şi mi-a spus: “Tată, nu-i aşa că e bosumflată?” N-am putut decât să fiu de acord cu ea. Toate cererile pe care i le-am făcut chelneriţei au fost întâmpinate cu o privire dezaprobatoare.
De-a lungul acestei experienţe, am încercat să schimb atitudinea negativă a acelei doamne. Luând nota de plată de 10 dolari, am spus: “Aţi putea să-mi faceţi o valoare? Puteţi să-mi schimbaţi nişte bani, pentru că vreau să vă las un bacşiş bun astăzi?”
S-a uitat la mine, a socotit de două ori şi a alergat către casa de bani. După ce a schimbat banii, în urmatoarele 15 minute a fost plină de solicitudine. I-am mulţumit pentru felul în care ne-a servit, i-am spus cât de importanta şi de ajutor ne-a fost şi i-am lăsat un bacşiş bun.
Când am plecat, Elizabeth a spus:” Tată, ai văzut cât de mult s-a schimbat doamna?”
Sesizând o ocazie de aur, i-am spus: “Elizabeth, dacă vrei ca oamenii să acţioneze corect în ceea ce te priveşte, trebuie să acţionezi corect faţă de ei. Şi de multe ori îi vei schimba”.
Mi-a plăcut foarte mult expresia ocazia de aur din povestea lui John Maxwell. M-a făcut să mă gândesc la citatul “Iubeste oamenii când merită cel mai puţin pentru că atunci au cea mai mare nevoie de iubirea ta”.
De multe ori vrem să îi schimbăm pe cei din jur, dar aşa cum zicea Ken Willber în cartea Revoluţia conştiinţei:
“Greşim dacă ne gândim că noi trebuie să îi schimbăm pe ceilalţi. Acest lucru ne face să credem că suntem speciali şi ne pune într-o poziţie de conducere, de control. Toţi suntem în aceaşi situaţie. Cea mai importanta întrebare pe care trebuie să ne-o punem este:
Cum pot face ca acţiunile mele să faciliteze schimbarea mai eficient?”
Iar când identifici o ocazie de aur, ai şansa de a-i facilita schimbarea celui de lângă tine, tratându-l, chiar dacă poate nu merită, aşa cum ai vrea să fii tratat. Secretul constă în a nu reacţiona, ci în a iniţia comportamentul pe care îl aştepţi de la celălat.
Ce părere ai despre această regulă? Ai identificat o ocazie de aur în care să o aplici?
P.S. O să încep eu cu a aplica regula 😀 Cu ocazia zilei femeii, Elefant.ro oferă gratuit un ebook despre femeile care ne inspiră. Ebook-ul(în valoare de 17 ron) “Patru femei, patru poveşti“, scris de Aurora Liiceanu poate fi descărcat de aici.