Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Relaxează-te în somn

Pentru o zi cu adevărat frumoasă, trebuie să fii plin de energie pentru că așa doar ajungi să faci atât lucrurile care trebuie făcute  (și care îți dau satisfacția lucrului bine-făcut), cât și cele pe care vrei să le faci și care te fac fericit. De unde ne luăm energia? Depinde de personalitate (pe unii îi energizează muzica, pe alții banii și cheltuirea lor, iar pe unii întâlnirile și discuțiile cu prietenii). Dar fiecare dintre noi acumuleaza energie prin somn. Și de aceea, trebuie să ai grijă de somnul tău.

În mod genetic, unii oamenii au somnul adânc și se trezesc odihniți în fiecare dimineață și aceștia sunt de obicei persoane matinale care nu văd rostul somnului până dimineață târziu. Alții, în schimb, nu sunt atât de norocoși:au stări diferite în anumite zile în funcție de modul în care au dormit. Dincolo de genetică, cred că somnul depinde și de obiceiurile tale. Personal, am fost crescută într-o familie unde somnul era considerat leneveală, astfel încât orișice aș face, ora maximă la care mă trezesc este 10, indiferent de ora la care mă pun în pat. Așa am fost învățată de mică.

Pornind de la pontul din articolul lui Andrei referitor la site-ul sleepyti.me, am devenit mult mai atentă la somn și la programul meu de somn. Site-ul este foarte util și îți permite să verifici teoria ciclurilor de somn.  Tot ce pot să vă spun este că pentru mine funcționează perfect. Mi se întâmplă des să mă trezesc din somn la ore ciudate: 3 sau 5 dimineață perfect odihnită și să mă pun înapoi la somn doar pentru că e prea dimineață. Ironic este că apoi la 7 mă trezesc uneori nu la fel de fresh ca și în urmă cu câteva ore.

Dar muzica este și ea importantă și poate avea un rol major în relaxarea ta în timpul somnului. Ați încercat vreodată să adormiți pe muzică? În liceu, când învățam pentru bac, ascultam mult Loreena McKennit când mă odihneam.  În facultate, am descoperit-o apoi pe Sade. Ambele îmi introduc o stare extrem de intensă de relaxare, care în cele din urmă duce la somn.

În cele din urmă, am aflat că există muzică specială menită tocmai să te adoarmă, să îți dea un somn liniștit. Nu sunt o expertă în acest domeniu recent descoperit, dar vreau să vă împărtășesc ceea ce am aflat deja și să vă fac câteva recomandări:

  • printr-o simplă căutare pe youtube după sintagma ‘sounds of nature’ găsești mii de rezultate. Dintre acestea, unele sunt pur și simplu înregistrări ale sunetelor din natură: pădurea tropicală (preferata mea),  râul , furtuna, oceanul. Toate acestea pot fi găsite atât în varianta pură sau cu muzică adăugată, în funcție de preferințele voastre.
  • unii preferă muzica clasică pentru relaxare: Richard Clayderman, Verdi, Beethoven, Bach.
  • la recomandarea unui prieten, am ajuns pe 8tracks.com: un site cu diferite mixaje, printre care mi-au atras atenția acesta și acesta. Pe 8tracks.com puteti găsi muzică bună după diferite taguri inspirate, în cazul nostru, sleep. Iar pentru muzică plină de energie pentru dimineți frumoase căutați doar după tagul morning.

Bineînțeles că aceleași acorduri ne influențează în mod diferit. De aceea, vă încurajez să descoperiți muzica care vi se potrivește și să ne spuneți și nouă care este aceasta. În cazul în care deja știți, poate veți ajuta pe altcineva să descopere cea mai potrivită muzică pentru el.

Somn ușor și relaxant!

Sursa FOTO