.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

Renunţă la a face ce-ţi place!

 March 18, 2011

By  Raluca Moisi

Erai un ţânc ce abia începuse să tocească băncile şcolii când părinţii ţi-au spus că trebuie să renunţi la a te mai juca cu copilul cu ten măsliniu ce stă în ultima bancă. Deşi tu te înţelegeai cu el de minune şi ţi-ar fi plăcut să puteţi împărţi totul, adulţii au spus NU, pentru că e un copil de altă etnie.

Ai vrut să alegi tu facultatea pe care să o urmezi, gândindu-te la ceea ce ai vrea să faci după aceea. Însă din nou adulţii au decis “aşa cum e mai bine” pentru viitorul tău.

Acum probabil ai un job pe care, deşi nu te mulţumeşte, îl accepţi amăgindu-te cu ideea că asta e viaţa. Sau, mai rău, te sabotezi singur făcându-ţi tot felul de scenarii ale insuccesului tău şi te trezeşti captiv în capcana neîncrederii.

Anii trec şi chiar dacă tu simţi că misiunea ta în viaţă e alta, parcă un lanţ uriaş nevăzut te ţine închis în această lume, departe de tot ceea ce îţi place. Ai renunţa în fiecare clipă, dar teama de necunoascut pe care ţi-au insuflat-o părinţii, pe care ţi-o transmit prietenii şi societatea în fiecare zi, ţi-au pus o barieră uriaşă în cale. Auzi adesea că în viaţă nu poţi face ce îţi place, că e mai bine să alegi ceea ce e sigur şi te trezeşti că renunţi la visele tale, ori că-ţi ignori în fiecare zi instinctul de a-ţi urma vocaţia.

Crezi că este un rău mai mare pe care poţi să ţi-l faci? Răspunde-ţi sincer la această întrebare, iar pentru a înţelege relevanţa ei, te rog renunţă la alimentul tău preferat pentru următoarele 30 de zile. După 10 zile sesizezi cât de greu e, iar dupa 20 devine aproape imposibil de rezistat fără el.

Cam aşa stau lucrurile şi în viaţa ta, poate singura diferenţă este că încă nu ai “gustat” suficient de mult din acele activităţi care te încântă. Însă cât mai ai de gând să aştepţi până vei face shimbarea?

Începe să faci ceea ce iubeşti şi lumea va avea numai de câştigat!

Întrebarea care te macină este probabil, de unde să începi. Aşa că vin în întâmpinarea ta cu 5 lucruri pe care să le faci şi care să te ajute să ieşi din colivia de siguranţă în care ai fost închis până acum:

1. Descoperă-ţi pasiunea: acea activitate care te face să fi plin de viaţă, care te ţine treaz şi cu zâmbetul pe buze până târziu în noapte. Întreabă-te despre ce ai putea să vorbeşti neîncetat, ce îţi stârneşte cu adevărat interesul şi chiar, ce eşti dispus să faci gratis. Nu-ţi pune încă bariere financiare, banii blochează creativitatea!

2. Identifică-ţi punctele forte: este foarte important să şti cu ce atuuri porneşti la drum, talente pe care le ai de când te-ai născut. Analizează-ţi activitatea şi vezi unde excelezi în reacţii, roagă-ţi prietenii să indice câteva lucruri la care consideră că eşti talentat.

3. Stabileşte-ţi viziunea: după ce ai identificat ce pasiune ai în viaţa, e timpul să îţi creionezi viziunea despre viaţă. E foarte important să şti în permanenţă cum vrei să arate viaţa ta atunci când vei face exact ceea ce îţi place. Viziunea îţi va oferi entuziasmul şi energia de a depăşi toate obstacolele pe care le vei întâmpina pe parcurs. În următorul articol îţi voi da un set de întrebări care să te ghideze în stabilirea viziunii asupra vieţii personale.

4. Asumă-ţi angajamentul: în general eşuăm pentru că ne lipseşte implicarea. Aşa cum spuneam şi în articolul anterior, angajamentul este o ancoră puternică în atingerea obiectivelor. Lamentându-te cu “De mâine” sau “Încă nu sunt pregătit” îţi vei oferi doar piedici care te vor ţine departe de ceea ce îţi place.

5. Apucă-te de treabă: oricât de tare te atrage schimbarea, va fi dificil să te desprinzi de vechile obiceiuri şi modele de gândire. De aceea e nevoie de o motivaţie puternică şi credinţă în viziunea pe care o ai. Motivaţia renunţării la comportamentele şi gândirea distructivă e un subiect complex, drept urmare îl voi aborda într-un articol viitor.

Acum că ai şi aceste instrumente, îţi vei raspunde DA ţie însuţi, pentru binele tău? Faptul că citeşti acest blog îţi dă deja un avantaj major, pentru că ai acces la o doză constantă de energie pozitivă şi entuziasm.

Dar tu şti că nimeni şi nimic, decât propriul ego te poate opri din a face cu viaţa ta ceea ce îţi doreşti.

Eu te incurajez să iubeşti ceea ce faci, şi lumea va avea de caştigat! Acordă-ţi permisiunea de a face ceea ce îţi place, avem nevoie de tine!

Raluca Moisi


Raluca este o persoană pasionată de autocunoaştere şi depăşirea limitelor, care s-a alăturat proiectului TopHabits din dorinţa de a împărtăşi şi altora din experienţa proprie în ce priveşte dezvoltarea personală. Iubeşte viaţa şi provocările ei şi crede că viaţa poate fi trăită ca o minune.
Gândurile ei le puteţi citi şi pe ralucamoisi.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Sunt o persoana norocoasa,cu exceptia unor mici perioade din viata mea unde a trebuit sa fac ceva care nu imi placea ,in rest am facut cam ce mi-a placut si pentru asta in fiecare zi, Multumesc !

  “AMINTIŢI-VĂ:

  A. Nu banul face pe om, ci omul face banul.
  B. Viaţa este atât de simplă pe cât v-o faceţi voi.
  C. Nu faceţi ce spun alţii, ascultaţi-i, dar faceţi cum simţiţi.
  D. Nu vă îmbrăcaţi doar cu haine de firmă, ci cu cele în care vă simţiţi confortabil.
  E. Nu cheltuiţi banii pe lucruri care nu sunt necesare, ci doar pe cele cu adevărat necesare.
  F. Până la urmă, viaţa voastră e a voastră. De ce să le daţi altora şansa să v-o conducă?
  G. Dacă banii nu ajută ca să-i împarţi cu ceilalţi, atunci pentru ce mai sunt buni? Ajutaţi chiar dacă vă e mai greu, mereu cei care ştiu să împartă vor fi binecuvântaţi.
  H. NU cheltuiţi banii pe care nu îi aveţi. Cărţile de credit, împrumuturile, etc au fost inventate de societatea de consum.
  I. Înainte de a cumpăra ceva, gândiţi-vă: Ce mi se întâmplă dacă nu cumpăr asta? Dacă răspunsul este “nimic”, atunci nu cumpăraţi, pentru că înseamnă că nu aveţi nevoie. “-Warren Buffet.

 2. Foarte important este momentul in care constientizezi ce iti place cu adevarat si ACTIONEZI.

  Sunt de acord cu tine Raluca,
  “Dar tu şti că nimeni şi nimic, decât propriul ego te poate opri din a face cu viaţa ta ceea ce îţi doreşti.”

  Felicitari pentru articol!

 3. @Mihaela Radulescu: multumim pentru comentariul tau. Cuvinte pline de intelepciune marca Warren Buffet.
  @Catalin Iordache: multumesc! Fii binevenit sa citesti si urmatoarele articole pe care le vom publica, eu si colegii mei 😉

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch