.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Reprogramarea imaginii de sine (3)

 April 10, 2012

By  Cristian Ciuberea


În prima parte a seriei am vorbit despre faptul că imaginea de sine este modul în care te percepi în imaginaţia ta , despre cum se formează imaginea de sine şi care sunt cele trei instanţe ale ei. Apoi, în a doua parte am vorbit despre cum poţi afla care e lucrul care te împiedică să-ţi trăieşti viaţa conform sinelui autentic. În articolul de azi mergem mai departe şi vom vorbi despre faptul că gândirea pozitivă nu este foarte eficientă şi cum poţi să îţi reprogramezi imaginea de sine.

Gândirea pozitivă tradiţională nu este foarte eficientă pentru că întotdeauna sufletul e mai puternic decât mintea. Să îţi repeţi “mă iubesc din ce în ce mai mult” nu funcţionează dacă nu eşti capabil să-ţi creezi şi sentimentul că acest lucru se va întâmpla.

De exemplu, dacă acum i-ai cere inimii să bată mai repede, cel mai probabil nu se va schimba nimic. Dacă în schimb îţi imaginezi foarte clar că mergi pe o alee întunecată seara târziu şi auzi paşi în urma ta apropiindu-se de tine din ce în ce mai mult, există şanse mari ca inima ta să bată mai repede.

Acest lucru se întâmpla deoarece obişnuinţa şi imaginaţia sunt caracteristici-cheie ale comportamentului uman. Ele sunt cu mult mai puternice decât vor fi vreodata voinţa şi logica.

Corpul nostru e mult mai pregătit să răspundă imaginaţiei decât unei simple comenzi. De aceea, modul în care ne percepem în imaginaţia noastră are o importanţă crucială pentru modul în care ne trăim viaţa.

Când Michelangelo a fost întrebat cum reuşeşte să sculpteze nişte îngeri atât de frumoşi, acesta a zis: “Văd îngerul în piatră şi dau la o parte ce există în jurul lui”.

La fel se întâmplă şi în cazul reprogrării imaginii tale de sine: nu înseamnă că încerci să fii mai mult cum îţi doreşti ci să recunoşti cât de minunat este sinele tău autentic.

Mai jos ai un exerciţiu pentru reprogramarea imaginii tale de sine. Dacă repeţi acest exerciţiu cel puţin o dată pe zi timp de o săptămână, îi vei permite imaginii tale de sine să se integreze în sinele tău autentic.

Reprogramarea imaginii tale de sine

1. Timp de câteva minute, relaxează-te şi respiră adânc. Pe măsură ce muşchii ţi se relaxează, îţi va fi din ce în ce mai uşor să-ţi dai frâu liber imaginaţiei.

2. Acum, imaginează-ţi un alt “eu” stând în faţa ta. Este cel mai minunat “eu” pe care ţi l-ai putea imagina: sinele tău autentic.

3. Simte-te bine pentru o clipă în pielea sinelui tău autentic. Observă postura sinelui tău autentic, felul în care respiră, zâmbeşte, merge şi vorbeşte. Observă felul în care acesta vorbeşte cu ceilalţi, cum îşi rezolvă problemele şi cum îşi urmează scopurile.

4. Acum, îmbracă “haina” sinelui tău autentic şi integrează-te în el. Priveşte lumea prin ochii lui, ascult-o cu urechile lui şi simte plăcerea de a trăi în pielea sinelui tău autentic.

5. Termină această sesiune de reprogramare gândindu-te timp de un minut la modul în care va arăta viaţa ta, pe măsură ce trăieşti din ce în ce mai mult ca sinele autentic. Visează cu ochii deschişi! Te poţi imagina trăind în mod autentic într-un numar de situaţii reale din trecut, prezent sau din viitor.

Îţi recomand şi acest exerciţiu pentru încrederea în tine de la Marius Simion

Peste 7 zile te rog să revii să ne povesteşti despre rezultatele tale 🙂

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch