.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

Ridică-te!

 October 22, 2010

By  Florin Roşoga

Cinderella man - un film de excepție
Cinderella man - un film de excepție

Am văzut de curând un film foarte bun, pe care vi-l recomand: Cinderella Man. Filmul este bazat pe viaţa boxerului James Braddock, învins la sfârşitul anilor ’20 şi retras complet din activitatea sportivă. În perioada Marii Depresii, el beneficiază de ajutoare sociale şi ajunge să cerşească pentru a-şi întreţine familia. Cariera sa era considerată de toţi ca fiind încheiată.

Cu toate acestea, în ’34 primeşte întâmplător ocazia să lupte din nou. De data aceasta, Braddock a luptat pentru a-şi întreţine familia, a plăti facturile şi pentru a lua lapte copiilor. Banii pe care i-ar fi câştigat din meci îi erau necesari pentru creşterea copiilor.

La conferinţele de presă, ajunsese celebru pentru răspunsul la întrebarea: “Pentru ce luptaţi?”. “Pentru lapte”, răspundea el spre amuzamentul ziariştilor.

Chiar dacă toate şansele erau împotriva sa, a câştigat lupta. Au urmat un şir uimitor de succese în anii următori, când el şi-a învins fiecare oponent, deşi avea probleme cu artrita şi i se dădeau puţine şanse de victorie.

Totul a culminat cu victoria sa împotriva lui Max Baer, cel mai puternic luptător al acelei perioade, caracterizat ca fiind imposibil de învins şi temut pentru uciderea a doi boxeri în arenă. După 15 runde, Braddock a fost declarat învingător, reuşind unde eşuaseră toţi ceilalţi.

A fost poreclit “Omul Cenuşăreasă”, ca urmare a ascensiunii sale extraordinare.

Povestea lui Braddock a inspirat mii de oameni în perioada Marii Depresii. Este povestea unui om care a pierdut totul, ajungând ca în perioada Marii Depresii să fie pe punctul de a-şi pierde şi familia.

În perioada acelor zile, majoritatea oamenilor, odată cu prăbuşirea băncilor, şi-au pierdut tot ce aveau. Au rămas fără nimic, doar cu dorinţa de a lupta şi a reveni pe ring. Majoritatea nu au mai găsit forţa de a se ridica şi a lupta din nou. Puţini, ca Braddock, odată puşi cu spatele la zid au luptat pentru ceea ce era mai important lor. În perioada de criză au luptat pentru câteva lucruri simple, care erau de bază în viaţa lor sau a celor din jur.

Albert Einstein spunea despre oameni şi criză:

Să nu pretindem ca lucrurile să se schimbe dacă tot timpul facem acelaşi lucru. Criza este cea mai binecuvântată situaţie care poate apare pentru ţări şi persoane, pentru că ea atrage după sine progrese…

În perioada crizei se nasc invenţiile, descoperirile şi marile strategii. Cine depăşeşte criza se depăşeste pe sine însuşi, fără a rămâne “depăşit”. Cine atribuie crizei eşecul, îşi ameninţă propriul talent şi respectă mai mult problemele decât soluţiile. Adevărata criză este criza incompetenţei.

Problema persoanelor şi ţărilor este lenea şi indiferenţa pentru a găsi soluţii şi ieşiri din astfel de situaţii. Fără criză nu există duel, fără duel viaţa este o rutină, o agonie lentă. Fără criză nu există valoare. În perioada crizei înfloreşte ce-i mai bun în fiecare, pentru că fără criză orice vânt este o mângâiere…

În loc de toate acestea, mai bine să muncim. Să terminăm odată cu singura criza ameninţătoare: tragedia de a nu dori să luptăm pentru a o depăşi.

La fel, astăzi sunt în jur mii de oameni în aceeaşi situaţie. Mulţi au ales să dea vina pe sistem sau pe cei din jur, să se considere victime ale situaţiei. Alţii au ales să lupte şi să nu se dea bătuţi, regăsind acum ce este important pentru ei. Tu ce vei alege?

Trailer film:

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Buna,

  Imi place mult acest articol, deoarece observ in viata de zi cu zi, oameni lasi (din pacate lasi datorita unei lipse a fortei spiritului lor-nu e vorba de lupta in ring ci lupta de zi cu zi care uneori ne-o dam si cu noi insine-depinde sa alegem binele, nobletea, actiunea constructiva). Trebuie intelesi cei care nu au un cult al “luptei” la figurat.
  Despre mine, un pic , faptul ca lucrez la o firma unde am legatura cu oameni din exteriorul tarii, ma face sa observ mentalitati si comportamente diferite. Aplicand in contextul tarii noastre care se misa cel mai greu in aceasta criza economica, totul vine de la o lipsa de responsabilitate a “conducerii” care nu are constiinta cred eu. Lucruri multe, prost facute, fara viziune si implementare corecta.

  Sunt multe de spus, dar prefer faptele de aceea am dat retwitt Pt ce luptati? Pentru Fapte! :).

  Sper la articole bine gandite care vor aduce si fapte costructive sper.

  Cu drag,

 2. Intr`adevar, criza este benefica. Pentru ca omul nu reactioneaza decat atunci cand ii este greu, cand intampina dificultati. Cred ca trebuie sa fii cu adevarat las pentru ca in momentul in care te lovesti de un obstacol, fie el mai greu sau mai usor, sa te dai batut. Viata e o lupta continua si toti ne dorim sa traim. Asa ca toti TREBUIE

 3. Simona, ai o ocazie extraordinară de a învăța de la oameni care au trăit în alte culturi, profită de ea. Mulțumesc pentru comment.

  Ștefan, sper să îți placă filmul 🙂

  Așa este Liana. Keep going.

 4. @Simona Florea…tara se misca greu nu de la o lipsa de responsabilitate, este chiar o lipsa de responsabilitate, in loc sa isi bata capul conducerea se spala pe maini de pacate lasand treaba unor oameni care nu au habar, eu lucrez la un depozit de medicamente si vad asta in fiecare zi
  Cum spunea un prieten de-al meu: “Cilanu’ e gros” putin ironic in exprimare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch