Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Ridică-te!

Cinderella man - un film de excepție

Cinderella man - un film de excepție

Am văzut de curând un film foarte bun, pe care vi-l recomand: Cinderella Man. Filmul este bazat pe viaţa boxerului James Braddock, învins la sfârşitul anilor ’20 şi retras complet din activitatea sportivă. În perioada Marii Depresii, el beneficiază de ajutoare sociale şi ajunge să cerşească pentru a-şi întreţine familia. Cariera sa era considerată de toţi ca fiind încheiată.

Cu toate acestea, în ’34 primeşte întâmplător ocazia să lupte din nou. De data aceasta, Braddock a luptat pentru a-şi întreţine familia, a plăti facturile şi pentru a lua lapte copiilor. Banii pe care i-ar fi câştigat din meci îi erau necesari pentru creşterea copiilor.

La conferinţele de presă, ajunsese celebru pentru răspunsul la întrebarea: “Pentru ce luptaţi?”. “Pentru lapte”, răspundea el spre amuzamentul ziariştilor.

Chiar dacă toate şansele erau împotriva sa, a câştigat lupta. Au urmat un şir uimitor de succese în anii următori, când el şi-a învins fiecare oponent, deşi avea probleme cu artrita şi i se dădeau puţine şanse de victorie.

Totul a culminat cu victoria sa împotriva lui Max Baer, cel mai puternic luptător al acelei perioade, caracterizat ca fiind imposibil de învins şi temut pentru uciderea a doi boxeri în arenă. După 15 runde, Braddock a fost declarat învingător, reuşind unde eşuaseră toţi ceilalţi.

A fost poreclit “Omul Cenuşăreasă”, ca urmare a ascensiunii sale extraordinare.

Povestea lui Braddock a inspirat mii de oameni în perioada Marii Depresii. Este povestea unui om care a pierdut totul, ajungând ca în perioada Marii Depresii să fie pe punctul de a-şi pierde şi familia.

În perioada acelor zile, majoritatea oamenilor, odată cu prăbuşirea băncilor, şi-au pierdut tot ce aveau. Au rămas fără nimic, doar cu dorinţa de a lupta şi a reveni pe ring. Majoritatea nu au mai găsit forţa de a se ridica şi a lupta din nou. Puţini, ca Braddock, odată puşi cu spatele la zid au luptat pentru ceea ce era mai important lor. În perioada de criză au luptat pentru câteva lucruri simple, care erau de bază în viaţa lor sau a celor din jur.

Albert Einstein spunea despre oameni şi criză:

Să nu pretindem ca lucrurile să se schimbe dacă tot timpul facem acelaşi lucru. Criza este cea mai binecuvântată situaţie care poate apare pentru ţări şi persoane, pentru că ea atrage după sine progrese…

În perioada crizei se nasc invenţiile, descoperirile şi marile strategii. Cine depăşeşte criza se depăşeste pe sine însuşi, fără a rămâne “depăşit”. Cine atribuie crizei eşecul, îşi ameninţă propriul talent şi respectă mai mult problemele decât soluţiile. Adevărata criză este criza incompetenţei.

Problema persoanelor şi ţărilor este lenea şi indiferenţa pentru a găsi soluţii şi ieşiri din astfel de situaţii. Fără criză nu există duel, fără duel viaţa este o rutină, o agonie lentă. Fără criză nu există valoare. În perioada crizei înfloreşte ce-i mai bun în fiecare, pentru că fără criză orice vânt este o mângâiere…

În loc de toate acestea, mai bine să muncim. Să terminăm odată cu singura criza ameninţătoare: tragedia de a nu dori să luptăm pentru a o depăşi.

La fel, astăzi sunt în jur mii de oameni în aceeaşi situaţie. Mulţi au ales să dea vina pe sistem sau pe cei din jur, să se considere victime ale situaţiei. Alţii au ales să lupte şi să nu se dea bătuţi, regăsind acum ce este important pentru ei. Tu ce vei alege?

Trailer film: