.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Roata vietii şi echilibrul personal

 October 31, 2011

By  Cristian Ciuberea

Am un prieten care timp de o săptămână a avut un program intens în care se trezea dimineaţa devreme, mergea la cursuri, se întorcea şi citea pentru restanţele pe care le avea, apoi citea despre internet maketing pentru că vroia să înveţe să facă bani pe net. Se culca seara târziu iar dimineaţa o lua de la capăt. A reuşit să se ţină de program(ca să reuşească să le facă pe toate dormea 6 ore pe noapte) aproape 2 săptămâni.

De 3 zile doarme câte 12-14 ore pe zi, iar în timpul liber se uită la desene animate sau pierde cumva timpul. Nu mai are chef de nimic, şi-a pierdut motivaţia. Analizându-i cazul, mi-am adus aminte de “roata vieţii”, un concept ce ar putea explica ceea ce i s-a întâmplat.

Există mai multe domenii importante în viaţă, care trebuie să fie in echilibru. Fiecare are propriile nevoi iar domeniile pot fi diferite, dar se aplică aceaşi regulă. Dacă insişti pe o singură nevoie şi le vei neglija pe celelalte, în timp, rezultatele vor fi nefavorabile.

Uităte la cele 2 imagini de mai jos, şi spune-mi care crezi că va putea parcurge o distanţă mai mare? Care crezi că ar putea urca un deal?

Roata vietii - echilibrata
Roata vietii - dezechilibrata

Cu siguranţă a doua roată nu se va deplasa prea repede şi nu va ajuge prea departe. Să urce un deal(un obstaco, o provocare) nici nu se pune problema. Echilibrul e vital 🙂

Îţi recomand 2 articole care te vor ajuta să identifici care sunt domeniile importante pentru tine pentru a avea o viată echilibrată:
Andy Szekely – Roata vietii si simtul echilibrului
The Wheel of Life – Finding balance in your life

Apoi, dacă vrei poţi să împărtăşeşti cu noi cum arată roata vieţii tale:D

Sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Cit de adevarat este acest lucru! Imaginea arata clar de ce uneori nu reusesc lucrurile in viata. Insa sunt anumite lucruri care trebuie luate ca atare si care ne impune dezechilibre pe care noi nu le putem controla. De ex. multe din acesti factori nu depind doar de noi – ca exemplu, decizia acelor mari companii in USA de a da faliment in 2009 care a angrenat toata lumea in haos financiar vrind nevrind a dezechilibrat roata la “Money/Finances” care la rindul lui afecteaza toate celelalte domenii – deoarece prin inertie depunem efort sa ajungem – sau sa mentinem echilibrul.
    Prietenul tau insa poate ar fi continuat pe fagasul (nefast) daca mai insista o saptamina cu prgramul lui dezechilibrat – in 3 saptamini ne formam un Habit nou, de o fi bun sau nu. Poate ca ar fi ajuns foarte bun in cariera, dar undeva mai incolo sanatatea si toate celelalte ar fi suferit. E bine ca s-a oprit – dar nu e bine cum s-a oprit.

    1. A citit si el pana la urma articolul si a zis ca o sa lucreze la echilibru. Sunt curios ce rezultate va avea 😀

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch