Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Roata vietii şi echilibrul personal

Am un prieten care timp de o săptămână a avut un program intens în care se trezea dimineaţa devreme, mergea la cursuri, se întorcea şi citea pentru restanţele pe care le avea, apoi citea despre internet maketing pentru că vroia să înveţe să facă bani pe net. Se culca seara târziu iar dimineaţa o lua de la capăt. A reuşit să se ţină de program(ca să reuşească să le facă pe toate dormea 6 ore pe noapte) aproape 2 săptămâni.

De 3 zile doarme câte 12-14 ore pe zi, iar în timpul liber se uită la desene animate sau pierde cumva timpul. Nu mai are chef de nimic, şi-a pierdut motivaţia. Analizându-i cazul, mi-am adus aminte de “roata vieţii”, un concept ce ar putea explica ceea ce i s-a întâmplat.

Există mai multe domenii importante în viaţă, care trebuie să fie in echilibru. Fiecare are propriile nevoi iar domeniile pot fi diferite, dar se aplică aceaşi regulă. Dacă insişti pe o singură nevoie şi le vei neglija pe celelalte, în timp, rezultatele vor fi nefavorabile.

Uităte la cele 2 imagini de mai jos, şi spune-mi care crezi că va putea parcurge o distanţă mai mare? Care crezi că ar putea urca un deal?

Roata vietii - echilibrata

Roata vietii - dezechilibrata

Cu siguranţă a doua roată nu se va deplasa prea repede şi nu va ajuge prea departe. Să urce un deal(un obstaco, o provocare) nici nu se pune problema. Echilibrul e vital 🙂

Îţi recomand 2 articole care te vor ajuta să identifici care sunt domeniile importante pentru tine pentru a avea o viată echilibrată:
Andy Szekely – Roata vietii si simtul echilibrului
The Wheel of Life – Finding balance in your life

Apoi, dacă vrei poţi să împărtăşeşti cu noi cum arată roata vieţii tale:D

Sursa FOTO