.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Schimbă-ţi ochelarii

 June 4, 2010

By  Cristian Ciuberea

Săptămâna trecută am avut o sesiune de coaching cu domnul Ioan Nicuţ. Am aflat o metaforă interesantă care m-a ajutat destul de mult. E vorba despre metafora ochelarilor.

Imaginează-ţi că ai în faţa ta o mulţime de perechi de ochelari. În funcţie de ce ochelari porţi, o să vezi viaţa diferit. Unii au lentile roşii, alţii verzi, dioptriile diferă, aceaşi realitate o să fie percepută diferit.

Acum gândeşte-te la un obiectiv de-al tău şi identifică ce te opreşte să obţii ce vrei. Poate îţi spui că nu eşti destul de bun, că nu poţi, că nu meriţi, că îţi lipseşte x, y, z. Când îţi spui toate aceste lucruri, ce pereche de ochelari porţi? Personalizeaz-o. Eu purtam o pereche de ochelari care îmi ofereau o perspectivă negativă despre mine.

Întreabă-te: dacă port perechea asta de ochelari timp de o lună, cât de mult mă voi apropia de obiectivul meu?

Dar dacă îi port timp de un an?

Cum ar fi dacă i-aş purta toată viaţa? Cât de mult se va schimba viaţa mea?

Acum gândeşte te la o pereche de ochelari pe care când îi porţi, ai o perspectivă total opusă. Când îi porţi te simţi minuntat, simţi că poţi, că meriţi, că vei reuşi. Cât de mult se va schimba viaţa ta şi cât de mult te vei apropia de obiectiv dacă îi porţi o lună?

Dar dacă îi porţi timp de un an?

Ce ai zice dacă i-ai purta toată viaţa? Crezi că s-ar schimba ceva?

Acum că ai 2 viziuni diferite, ce pereche de ochelari alegi să porţi?

Ochelarii responsabilităţii

Una din cele mai tari perechi de ochelari pe care poţi să îi porţi sunt ochelarii responsabilităţii. Când îi porţi puterea este la tine. Tu decizi ce e bine sau nu pentru tine. Tu alegi cum să te simţi în orice situaţie. De multe ori ne simţim într-un fel sau altul pentru că aşa credem că trebuie. Am preluat nişte credinţe de la alţii fără să ne întrebăm dacă ni se potrivesc sau dacă vrem să ni le însuşim. Partea faină e că atunci când porţi ochelarii responsabilităţii poţi să creezi reguli noi, care te vor ajuta să ieşi de pe pilotul automat. De fiecare dată când te simţi incomod într-o situaţie sau alta întreabă-te “unde scrie că trebuie să ma simt aşa?” sau “unde scrie că aşa trebuie să fac?.

O idee foarte interesantă din filmul The peaceful warrior era că cei din jur vor să ne dea propriile răspunsuri şi fac asta încă de când suntem mici iar noi le luăm de bune. Dar realitatea e că avem deja toate răspunsurile de care avem nevoie în interiorul nostru. Trebuie doar să ne oprim să mai ascultăm ce zic ceilalţi si să ne ascultăm pe noi.

Marc Aureliu zicea că “atunci când eşti tulburat de ceva din afară, durerea nu se datorează lucrului în sine ci felului în care evaluezi ceea ce se intamplă şi stă în puterea ta să îţi schimbi percepţia în orice moment.”

Cine eşti tu pentru tine?

Cred că e o întrebare foarte bună pe care poţi să ţi-o pui. Am auzit o poveste cu un băieţel pe care îl sfătuia mama lui ca de fiecare dată când îl ajută cineva, să ajute alte 3 persoane. “Şi celelalte persoane ce vor face?”, o întreabă el pe mama lui. “Vor ajuta la rândul lor alte 3 persoane”. La care băieţelul îi spune: Nu ar fi mai simplu dacă fiecare s-ar ajuta pe el?”.

De multe ori aşteptăm ajutorul celor din jur, aprecierea şi recunoaşterea lor. Cum ar fi ca tu să fii prima persoană la care apelezi când ai nevoie de ajutor? Tu să fii prima persoană care te apreciază?
Cine eşti tu pentru tine? Îţi eşti prieten sau duşman? Îţi dai şuturi în fund sau te încurajezi când o dai în bară? Te consideri cea mai importantă persoană din viaţa ta sau nu?

O să închei cu un citat din Wayne Dyer care spune că atunci când schimbi modul în care priveşti lucrurile, lucrurile la care te uiţi se schimbă.

sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Foarte interesanta abordarea, dar ce se intampla atunci cand “ochelarii automotivarii” nu mai functioneaza si nu te mai poti ajuta singur, pentru ca nu mai crezi in tine? Probabil ca trebuie sa mai schimbi o data ochelarii 🙂

  2. Pai da, in momentul in care nu mai crezi in tine, mai mult ca sigur porti o pereche de ochelari de care nu esti constient.

    Cred totusi ca schimbarea asta nu se produce instant. Nu poti sa treci de la o pereche la alta in doi timpi si trei miscari(decat daca esti foarte foarte motivat). Dar daca esti tot timpul atent la felul in care privesti lucrurile, incet, incet iti poti schimba “perechea de ochelari” definitiv 😀

  3. Cred ca schimbarile se petrec, intr-adevar cu timpul, si probabil ca devii constient de “perechea de ochelari” in momentul in care schimbarea s-a produs, ai ajuns intr-un punct in care te pierzi pe tine si simti nevoia de a face o alta schimbare. Incurcate sunt caile psihicului uman 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch