.st0{fill:#FFFFFF;}

Studenti

Schimbare şi activism în ONG

 May 17, 2010

By  Cristian Ciuberea

În weekendul ăsta am participat la un training despre schimbare şi activism în ONG, susţinut de Lia Bolte. A fost un training foarte interesant care mi-a arătat o perspectivă nouă asupra ONG-urilor.

ONG=organizaţie non guvernamentală. Asta probabil o ştie toată lumea. Însă, de ce există ONG-urile? a fost o întrebare ce ne-a chinuit urechile zeci de minute. Într-un final am aflat şi răspunsul:
ONG-urile există pentru că există o nevoie(problemă) în comunitate. Cine ar trebui să se ocupe de nevoie? Statul. Se ocupă? De cele mai multe ori NU. Şi aici intervin ONG-urile. Când mai mulţi oameni identifică o nevoie, formează un ONG pentru a împlini nevoia.

Prima idee importantă legată de ONG-uri e că ONG-urile nu există pentru membrii ei, ci pentru nevoile din comunitate. Am întâlnit ideea asta şi în comunitatea de seducţie, unde se spunea că tipul care eşuează în jocul seducţiei e cel care iese căutând femei care să-l facă să se simtă bine, pe când tipul care reuşeste este acela care iese şi îi face pe alţi oameni să se simtă bine cu ei înşişi. Ambii fac şi spun aceleaşi lucruri, dar comunică o intenţie diferită care îi face să aibă rezultate diferite.

E o întrebare foarte importantă pe care trebuie să ţi-o pui dacă eşti sau dacă vrei să faci parte din ONG. De ce ai intrat în ONG? sau de ce vrei să intri? Ca să te ajuţi pe tine? sau ca să îi ajuţi pe alţii? De ce e important să faci diferenţa asta? Pentru că dacă o faci pentru tine, nu o să dai randament. Nu o să te intereseze să îi ajuţi pe alţii(care de fapt e scopul ONG-ului) şi nu o să depui efort maxim, deci nici rezultatele nu o să fie extraordinare.

În schimb, dacă scopul tău e să îi ajuţi pe alţii, lucrurile vor fi total diferite. Vei fi mai concentrat pe ce vrei să faci, o să fii mai motivat, o să depui un efort mai mare şi rezultatele or sa fie WOW! Şi da, te vei dezvolta, şi vei deveni mai bun, dar ăsta e un bonus, nu un scop!

A doua idee importantă a fost cea despre schimbare. Când vine vorba de schimbare, fiecare găseşte câte o scuză. Nu sunt fonduri, nu sunt oameni, nu există experienţă, nu o să meargă, etc. Vrei o schimbare? Acţionează! Întrebarea corectă nu e dacă poţi, ci dacă vrei! Vrei? Acţionează, fă o diferenţă. Cum? Găseşte o cauză în care să crezi.

A treia idee, e despre valori. E foarte important să ştii care sunt valorile tale, care sunt valorile organizaţiei, dar şi ale membrilor cu care lucrezi. De ce? Pentru că valorile sunt ideile şi convingerile la care noi ţinem şi pe care le luăm drept repere de-a lungul vieţii. Când lucrezi cu oameni care au aceleaşi valori ca tine, totul merge ca pe roate, când valorile se bat cap în cap, nu eşti motivat şi e posibil să apară conflicte. Dacă nu ştii care îţi sunt valorile îţi recomand un exerciţiu foarte bun pentru a afla.

Atunci când valorile personale se intersectează cu ce ştii să faci, cu ce faci bine şi cu nevoile care există, rezultatele sunt maxime.

Ce e activismul? Lupta pentru schimbare. Activiştii sunt cei care luptă pentru schimbare. Cum? Activ! Dacă mergi pe stradă şi vezi gunoaie pe jos, nu începi să te gândeşti ce tare ar fi un proiect de curăţenie, după care mergi mai departe, poate cu planul în gând, dar lăsând gunoiul pe jos. Dacă eşti activ, primul lucru pe care îl faci e să aduni gunoiul. Dacă vrei să schimbi ceva trebuie să te întrebi: sunt sau nu sunt aşa cum aş vrea să fie ceilalţi?

Tips and tricks pentru un proiect reuşit

-identifică o nevoie reală. Nu face un proiect doar pentru că ţi se pare ţie că ar fi tare. Dacă nu există cerere, trebuie să convingi lumea să participe, atunci când există cerere lumea încearcă să te convingă pe tine.

– cauza ta trebuie să îţi fie foarte clară, să ai un focus bine stabilit. Întreabă-te ce vrei sa faci, DE CE vrei să faci, pentru cine vrei să faci, unde vrei să ajungi, care vrei să fie impactul proiectului. O să te ajute atunci când planurile de acasă nu se vor potrivi cu cele din târg.

– conştientizează importanţa echipei. O persoană care face xerox-uri e o persoană foarte importantă. De ce? Pentru că dacă ar sta Project Managerul să le facă nu ar mai avea timp să coordoneze. Fiecare membru e o piesă din marele puzzle, chiar dacă la prima vedere pare că munca lui e mai nesemnificativă.

– dacă trebuie să te adaptezi, fă-o, dar având scopul în minte. Dacă înlocuieşti X cu Y vei mai avea acelaşi rezultat? Dacă nu, caută Z care să îţi aducă rezultatul dorit.

fii convins că se poate, mereu apar ziduri în drum, tu alegi dacă le spargi, le ocoleşti sau te opreşti în faţa lor.

Tu faci parte dintr-un ONG? Aş vrea să aud de la voi experienţele pe care le-aţi avut sau le aveţi în cadrul unui ONG.

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Hei Ciupy !

    Multumim de articol ! Pe mine una m-a ajutat foarte mult, mai ales in perioada asta si ma bucur ca exista atat de multe lucruri reglementate pe partea asta. Poate prin articolul acesta vom face cel putin cativa oameni sa constientizeze ca actiunile, deciziile si implicit proiectele nu se fac ad-hoc si ca ai nevoie de o strategie in spate si o motivatie, atat a oamenilor cat si ca raspuns la intrebarea: De ce fac asta?

  2. ONG = frica de a face ceva gratis sau lenea de a face orice… in viziunea multor persoane. Pt mine ONG inseamna libertate de exprimare, miscare, dinamisc, ajutor, bunavointa, OAMENI!
    Daca tu ai ocazia sa te dezvolti intr-un om mai bun, comunitatea si oamenii din jurul tau vor simti asta, si poate reusesti sa schimbi doar un om, care s afaca diferenta.ONG-urile nu sunt gardienii statului, sunt purtatorii de cuvant al societatii. Munca intr-o organizatie implica multa perseverenta si incredere, convingere si bunavointa, credinta in oameni si puterea de a trece de hopurile intalnite. Daca nu iubesti oamenii, nu poti lucra in ONG sa comunici cu ei, cel mai greu job. 🙂
    numai bine 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch