.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

Secretele minţii de milionar

 October 27, 2010

By  Cristian Ciuberea

Secretele minţii de milionar este o carte care te ajută să-ţi schimbi modul de a gândi pentru a deveni bogat. Deşi e o carte care vrea să te ajute să devii milionar, principiile din carte pot fi folosite şi în alte domenii. Harv Eker, autorul cărţii, ne atrage atenţia că fiecare avem un tipar financiar, care ne indică cât să câştigăm. Cu alte cuvinte, mintea noastră are setată o sumă “numai bună” pentru noi, iar noi câştigăm fix acea sumă.

Studiile au arătat că majoritatea câştigătorilor la loto au revenit la starea financiară iniţială după o perioadă de timp. Pe partea cealaltă, bogaţii care şi-au pierdut averile s-au îmbogăţit din nou, într-un timp foarte scurt. Motivul pentru care s-a întâmplat asta e acel tipar financiar care le-a indicat fiecăruia cu câţi bani e confortabil să trăieşti, astfel că mintea lor a lucrat pentru a atinge acel confort.

Vestea bună e că noi am fost condiţionaţi să gândim într-un fel sau altul şi că dacă vrem ne putem schimba tiparul financiar. Următoarea formulă indică procesul prin care noi ne exprimăm:

P->G->S->A=R

Programarea ta îţi determină gândurile, gândurile duc la sentimente, sentimentele declanşează acţiunile care determină rezultatele. Prin urmare, dacă vrem să schimbăm rezultatele trebuie să schimbăm programarea, care reprezintă modul în care am fost condiţionaţi.

Am fost condiţionaţi prin trei moduri principale:
Programarea verbală: ceea ce ai auzit în copilărie
Modelul: ceea ce ai văzut în copilărie
Incidente specifice: ceea ce ai experimentat în copilărie

Programarea verbală

Ai auzit vreodată fraze de genul banii sunt rădăcina tuturor relelor, bani albi pentru zile negre, bogătaşii sunt lacomi, sunt nişte hoţi, trebuie să munceşti din greu pentru fiecare ban, banii nu cresc în copaci, bogătaşii nu au Dumnezeu, banii nu aduc fericirea, nu oricine poate fi bogat, asta nu-i pentru oameni ca noi, nu ne putem permite?
Toate enunţurile pe care le auzi în copilărie despre bani rămân în subconştientul tău, ca parte a tiparului care îţi conduce viaţa financiară. Dacă ai auzit doar lucruri negative despre bani atunci nu e de mirare că banii te-au ocolit, pentru că de fapt, la nivel subconştient tu chiar asta îţi doreai.

Paşii schimbării: programarea verbală:

Conştientizarea: scrie toate declaraţiile pe care le-ai auzit în copilărie despre bani, bunăstare şi oameni bogaţi
Înţelegerea: descrie cum crezi că te-au influenţat aceste enunţuri viaţa financiară până în acest moment
Disocierea: eşti capabil să înţelegi că aceste gânduri sunt doar ceea ce ai învăţat, că ele nu sunt o parte anatomică a ta şi că nu te reprezintă? înţelegi că în prezent poţi alege o cale diferită?
Declaraţie: puneţi mâna în dreptul inimii şi spune:
Ceea ce am auzit despre bani nu este neapărat adevărat. Aleg să îmi însuşesc noi moduri de a gândi care să mă ajute în dobândirea fericirii şi a succesului
Atingeţi capul şi spune: “Am o minte de milionar

Existenţa unui model

Cum se comportau părinţii tăi în domeniul financiar? Manevrau banii cu succes sau nu se prea descurcau? Erau economi sau cheltuitori? Erau investitori perspicace sau nu investeau? Îşi asumau riscuri sau erau conservatori? Banii erau la îndemână sau veneau sporadic? În familia ta, banii se câştigau cu uşurinţă sau era o luptă permanentă pentru a-i obţine? Banii erau o sursă de bucurie sau un motiv pentru discuţii aprinse?

De ce sunt importante aceste discuţii? Probabil ai auzit proverbul “ce se naşte din pisică, şoareci mănâncă”. Nici oamenii nu sunt departe de acest comportament. În copilărie, învăţăm prin imitarea comportamentelor, indiferent de domeniu.

Paşii schimbării: existenţa unui model

Conştientizarea: Ia în calcul modul de a reacţiona şi obiceiurile pe care le avea fiecare dintre părinţi în domeniul financiar. Scrie pe o hârtie caracteristicile prin care eşti identic sau diferit cu oricare dintre ei.
Înţelegerea: Scrie efectul pe care l-a avut acest model asupra vieţii tale.
Disocierea: Poţi înţelege că acest mod de a fi este doar ceea ce ai învăţat şi că nu te reprezintă? Înţelegi că în prezent ai posibilitatea de a alege să fii diferit?
Declaraţie: Pune-ţi mâna pe inimă şi spune:
Modul în care am manevrat banii a fost după modelul lor. Acum îmi aleg propria cale“.
Atinge-ţi capul şi spune: “Am o minte de milionar”

Incidentele specifice

Care sunt experienţele tale din timpul tinereţii în domeniul financiar şi când te aflai în preajma prosperităţii şi a oamenilor bogaţi. Aceste experiente sunt extrem de importante pentru că îţi vor modela convingerile sau iluziile după care trăieşti în acest moment.

De exemplu, soţia lui H. Eker îi cerea, când era mică, bani mamei sale să îţi cumpere îngheţată. Mama îi spunea că ea nu are bani şi să îi ceară tatalui ea. Tatăl ei îi dădea de fiecare dată bani iar ea îşi cumpăra îngheţată. În felul ăsta ea a învăţat că banii sunt ţinuţi de bărbaţi şi că femeile nu au bani. Crescând a procedat la fel. Cerea bani de la soţul ei şi pentru a-şi hrăni convingerea că femeile nu au bani, cheltuia toţi banii pe care îi primea.

Paşii schimbării: Incidentele specifice

Conştientizarea: Gândeşte-te la un anumit incident emoţional legat de domeniul financiar pe care l-ai trăit în copilărie
Înţelegerea: Scrie efectul pe care l-a avut acest eveniment asupra vieţii tale financiare
Disocierea: Realizezi faptul că acest mod de a fi este doar ceea ce ai învăţat şi că nu te reprezintă? Eşti conştient că în prezent ai posibilitatea de a alege diferit?
Declaraţie: Pune-ţi mâna pe inimă şi spune: “Mă eliberez de toate experienţele financiare descurajatoare din trecut şi îmi creez un viitor nou, plin de bogaţie”.
Atinge-ţi capul şi spune: “Am o minte de milionar”.

Dosarele prosperităţii

Există patru elemente cheie pentru pentru reprogramarea propriului tipar financiar. Primele trei sunt conştientizarea, înţelegerea şi disocierea despre care am vorbit mai sus. Cel de-a patrulea element este recondiţionarea.

Mintea noastră e ca un dulap plin cu dosare. Toate informaţiile sunt etichetate şi stocate în dosare, de unde pot fi accesate uşor. Indiferent de situaţie, pentru a decide ce avem de făcut, mergem la un anumit dosar care există în mintea noastră.

De exemplu, să presupunem că prietena mea este la mall. Vede o poşetă albastră cu 25% reducere. Îşi consultă dosarele mentale cu întrebarea: “să o cumpăr”? la care dosarele îi dau răspunsul: “se potriveşte perfect cu pantofii pe care ţi i-ai cumpărat săptămâna trecută. Căutai de mult aşa ceva. Cumpăr-o!” Ea e foarte încântată că va avea geanta şi că a luat-o la reducere.

Pentru mintea ei, acestă achiziţie are o logică. O doreşte, crede că are nevoie de ea şi e un “chilipir”. Cu toate astea, mintea ei nu se gândeşte niciun moment ” e o poşetă drăguţă într-adevăr, dar am o datorie de 2000 de lei aşa că mai bine m-aş abţine”. Mintea ei nu furnizează acestă informaţie pentru că nu există niciun dosar cu informaţie “nu cheltui atunci când ai datorii”.

H. Eker ne pune la dispozitie 17 dosare, care reprezintă 17 moduri prin care oamenii bogaţi gândesc şi acţionează diferit faţă de cei săraci şi faţă de cei din clasa de mijloc. Mai jos sunt redate principiile de bază, în carte fiecare principiu fiind dezvoltat şi prezentat pe larg:

1. Oamenii bogaţi sunt de părere ca ei îşi “creeaza viaţa”. Săracii cred că viaţa li se întâmplă.
2. În jocul banilor oamenii bogaţi acţionează pentru a câştiga. În jocul banilor oamenii săraci acţionează pentru a nu pierde.
3. Oamenii bogaţi sunt hotărâţi să fie bogaţi. Oamenii săraci ar vrea să fie bogaţi.
4. Oamenii bogaţi gândesc la scară mare. Oamenii săraci gândesc la scară redusă.
5. Oamenii bogaţi se concentrează asupra oportunităţiilor. Oamenii săraci se concentrează asupra obstacolelor.

6. Bogaţii admiră alţi oameni bogaţi, plini de succes. Săracilor nu le plac oamenii bogaţi şi cu succes.
7. Bogaţii se asociază cu oameni pozitivi, plini de succes. Săracii se asociază cu oameni fără succes sau cu o atitudine negativă.
8. Oamenii bogaţi îşi promovează munca şi propria persoană. Săracii au o gândire negativă despre promovare şi vânzare.
9. Oameni bogaţi îşi depăşesc problemele. Oamenii săraci evită problemele.
10. Bogaţii primesc cu uşurinţă. Săracii primesc cu dificultate.

11. Oamenii bogaţi aleg să fie plătiţi în funcţie de rezultate. Cei săraci preferă să fie plătiţi în funcţie de timp.
12. Oamenii bogaţi gândesc “şi una şi cealaltă”. Săracii gândesc “sau una, sau alta”.
13. Bogaţii se concentrează asupra valorii nete. Săracii se concentrează asupra venitului salarial.
14. Oamenii bogaăi îşi gestionează bine banii. Săracii nu îşi gestionează bine banii.
15. Oamenii bogaţi îşi pun banii să munceasca din greu pentru ei. Oamenii săraci muncesc din greu pentru banii lor.
16. Bogaţii trec la acţiune în pofida fricii. Săracii lasă teama să-i oprească.
17. Oamenii bogaţi învaţă şi se dezvoltă permanent. Săracii cred că ştiu deja totul.


Autor & Titlu: Harv EkerSecretele minţii de milionar

Editura: Curtea Veche

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Multumesc de recomandare, voi cauta maine cartea in librarii. Foarte adevarat si frumos spus la punctul 17 “Oamenii bogaţi învaţă şi se dezvoltă permanent. Săracii cred că ştiu deja totul.”

 2. buna, recomand o carte pe aceasi tema : “Kiyosaki, Robert – Tata Bogat, Tata Sarac” o gasiti pe torrente si cred ca chiar pe siteuri… se invata usor din ea, deoarece este bazata pe comentarii, exact ca si textele de mai sus.

 3. @crim: am scris si noi un review despre ea. E f buna cartea, doar ca sunt putin diferite.

  Secretele mintii de milionar se refera mai mult la “jocul interior” al banilor, pe cand Tata sarac, tata bogat la “jocul exterior”.

 4. Suna nasol “programarea determina gandurile” dar nu contrazic asta pentru ca e adevarat cand privesti dintr-un anumit unghi. Gandurile programeaza si programarea mentine gandurile as fi zis eu.

  17. Oamenii bogaţi învaţă şi se dezvoltă permanent. Săracii cred că ştiu deja totul.

  Asta e la sentiment.

  Desi inca sunt sarac, URASC SARACIA si oamenii saraci intr-un mod similar in care oamenii saraci urasc oamenii bogati. O fi de bine?

  Cand zic ca urasc oamenii saraci nu spun ca urasc oamenii care au putini bani ci oamenii care sunt atat de infipti in mentalitatile lor inchise, pesimiste incat n-au nici o sansa de scapare.

 5. Mi se pare interesanta cartea din rezumatul pe care l-ai facut! Nu am auzit de ea dar sunt sigur ca atunci când voi da peste ea prin vreao librarie o voi cumpara.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch