Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Secretul afacerilor pe internet

Super Blogger
Intr-un video recent, Frank Kern , unul din cei mai mari internet marketeri din America, spunea că pentru a avea succes, o afacere pe internet are nevoie de 3 componente: tehnologie, marketing şi un produs excelent.

Tehnologia în afacerile online

Tehnologia te ajută să livrezi mesajul corect despre un produs excelent în piaţa potrivită, la timpul potrivit.

Marketingul în afacerile online

Marketing-ul online foloseste internetul pentru a livra mesajul potrivit, despre un produs excelent către oamenii potriviţi, la timpul potrivit

Ce e un produs excelent

Un produs excelent este un produs care îl poate ghida eficient pe clientul tău spre un rezultat final, care să ofere o valoare transformaţională mare vieţii sale(în urma utilizării produsului tău, viaţa lui să se schimbe).

Cea mai importantă componentă pentru succes este produsul! Fără un produs care să ofere oamenilor valoare(sa le satisfacă nevoile şi să le aducă rezultate) nici marketingul, nici tehnologia nu ajută la nimic. În schimb, cu un produs de calitate, vei avea nevoie foarte puţin de tehnologie sau marketing. Imaginează-ţi că cineva ţi-ar fi arătat un iPhone în 2005. Ar fi avut nevoie să-i facă reclamă ca să-l cumperi? Ar fi fost de ajuns să vezi de ce e în stare pentru a te întreba unde poţi găsi şi tu unul.

Cum incepi o afacere pe internet

Acum 2 saptamani am participat la un seminar sustinut de Stefan Irimia.
Sistemul lui era format din 4 paşi:

1. Identifici o nişă profitabilă

Nişa este un segment de piaţă. Dacă ne-am referi la piaţa articolelor de îmbrăcăminte, o nişă ar putea fi rochiile, tricourile, pantalonii, gecile. Apoi ai putea împărţi piaţa rochiilor în rochii de seară, rochii elegante, rochii de zi, rochii casual. Apoi la rândul lor, ai putea împărţi rochiile de seară după culor:rochii de seara roşii, rochii de seară mov. Cu cât nişa e mai exactă, cu atât mai bine.

Ca sa înţelegi mai bine ce e o nişă o să-ţi spun o poveste:
Într-o zi, un croitor, s-a trezit plin de inspiraţie şi şi-a făcut un afiş mare pe care scria “Aici e cea mai bună croitorie din ţară”. Vecinul lui, supărat de acest mesaj, s-a gândit să-i vină de hac competitorului său şi şi-a făcut un afiş pe care scria: “Aici e cea mai bună croitorie din lune”. Al treilea croitor, mai inteligent decât ceilalţi la un loc(probabil şi pentru că nu s-a lăsat orbit de mândrie) şi-a făcut şi el un afiş pe care scria: “Aici e cea mai bună croitorie de pe strada asta“.

După ce ai găsit o nişă profitabilă, urmează partea tehnică a afacerii:să înregistrezi un domeniu web, să cumperi găzduire pentru site-ul tău şi să instalezi wordpress (o platformă online foarte uşor de folosit).

2. Publici continut

Acum că ai găsit o nişă profitabilă, într-un domeniu care te pasionează(de preferat) urmează să publici conţinut. Dacă pasiunea ta e creşterea iepurilor de exemplu, începi să scrii articole despre cum să creşti şi să îngrijeşti iepurii. În felul ăsta le oferi cititorilor tăi valoare(informaţii pe care ei le caută).
În această etapă îţi câştigi simpatia cititorilor şi îi convingi să revină pe site-ul tău.

3. Te promovezi şi îţi faci o lista de potenţiali clienţi

Pentru a face bani pe internet(şi nu numai) trebuie neapărat să vinzi. Ştiu, nu sună plăcut, nu e plăcut, dar ăsta e adevărul. Dacă nu vinzi ceva, nu faci bani. Când vorbim de vânzare ne putem referi la vânzarea unui produs fizic(adidaşi, ursuleţi de pluş), unor servicii(design web) sau la vânzarea de informaţii(o carte despre cum să creşti iepuri).

Iar pentru a putea vinde ceva, trebuie să ai cui. În această etapă îţi promovezi site-ul şi construieşti o listă de potenţiali clienţi.

4. Monetizarea

Ai deja o nişă, ai deja conţinut, ai persoane interesate să afle mai multe despre subiectul despre care scrii, următorul pas e să faci bani din pasiunea ta. Modalităţie de a face bani din site-ul tău sunt multe: poţi vinde reclamă, poţi recomanda produsele altora(marketing afiliat), poţi vinde propriul tău produs, poţi scrie articole plătite, etc.

La prima vedere pare simplu, şi chiar e, dar totuşi, cei care fac bani din internet nu sunt aşa de mulţi, aşa că apare întrebarea:

De ce nu fac toţi oamenii bani pe internet?

Pentru că le lipseşte un set de obiective specifice(Vezi articolul despre cele patru planuri pentru o afacere profitabilă) si un plan simplu si eficient pentru a le atinge.

Curs de blogging

Teoria ca teoria, dar hai sa vedem cum facem cu practica. Iti recomand cursul lui Marius Achim, daca esti la inceput si nu stii cum sa incepi.
Super Blogger