.st0{fill:#FFFFFF;}

Studenti

Sesiune – tips & tricks

 May 31, 2010

By  Ilinca Sălăgean

Studenţi harnici şi mai puţin harnici, silitori sau mai puţin, îndrăgostiţi, plini de viaţă sau cum sunteţi voi, sunt sigură că fiecare aveţi propriul mod de a vă descurca în sesiune. Fiecare are propriul stil de a se organiza, de a se agita, de a intra în panică înainte de un examen şi de a răsufla uşuraţi apoi după… sau în restanţe. Am văzut că vă interesează acest subiect, aşa că revin cu alte câteva trips & tricks ce le-am descoperit chiar în sesiunea aceasta.

La început a fost agitaţia. Golul în stomac la gândul seminariilor la care nu am mers pentru că erau după-masa când se întâmplă multe alte lucruri interesante, la gândul cursurilor de dimineaţă la care nu am reuşit să mă trezesc şi la gândul proiectelor cărora nu le-am înţeles rostul în lume.

Niciodată nu am fost atât de ruptă de ceea ce s-a întâmplat la facultate ca şi în acest semestru (probabil aşa se întâmplă în ultimul semestru din anii terminali). Prin urmare, am decretat această sesiune SESIUNEA ZEN. Ce înseamnă: evit stresul sub orice formă. Nu mă mai agit pentru că sunt lucruri mult mai importante pentru mine în această perioadă decât examenele astea amărâte:  să fiu relaxată şi fericită pentru a putea face lucrurile aşa cum trebuie. Parte din programul meu de sesiune Zen a fost şi articolul acesta.

Apoi, urmând principiul dacă tot faci un lucru, măcar fă-l aşa cum trebuie mi-am promis să nu pierd nici cinci minute stând cu cartea în faţă degeaba şi visând la cai verzi, la mare, la Paris, la nemurirea sufletului şi dragostea ideală. A fost un pact cu mine însămi: am voie să fac tot ce îmi place când vreau, dar când mă pun pe învăţat, atunci învăţ serios. Ca să aplicaţi şi voi ideea asta, sper că aveţi destulă responsabilitate faţă de voi înşivă pentru a vă mobiliza apoi când este nevoie.

În al treilea rând, când vine vorba de învăţat, cred că mai mult de jumătate din rezultate se obţin printr-o bună organizare a informaţiei. Nu începi pur şi simplu să înveţi din ce cursuri ai, pentru ca apoi să completezi cu ce au alţi colegi.. sau înveţi 3 pagini şi apoi faci pauză.

Trebuie să îţi creezi întâi o privire de ansamblu asupra materiei: cam despre ce este vorba, care ar fi logica cursurilor şi cum se împart ele. Bineînţeles, asta presupune să le ai deja pe toate 🙂 Apoi, învaţă logic, nu pe număr de pagini, ci pe capitole, pe secţiuni, sau cum ţi se pare ţie mai logic. În momentul în care organizezi informaţia în mintea ta, ea va rămâne în memorie pentru un timp mai lung.

Eu una, sunt o persoană care are nevoie de notiţe pentru a învăţat. Pot citi un text de o mie de ori şi tot nu voi reţine mare lucru. Dacă însă, reformulez informaţia, o restructurez – este gata memorată. Sper din suflet că v-aţi găsit modalitatea personală de a învăţa deja – unii învaţă auditiv, alţii vizual, memorând uşor imagini.

Ahh… şi nu subevaluaţi recapitularea. Chiar dacă ia ceva timp, este foarte eficient să reluaţi un capitol când l-aţi finalizat pentru ca informaţia să fie fixată.

Apoi vreau să vă povestesc despre un mic instrument folosit în Project Management: graficul Gantt, instrument foarte util în administrarea timpului pentru învăţat. Se realizează prin crearea unui tabel având pe orizontală forma unui calendar (sau puteţi folosi o agendă), iar pe verticală notaţi activităţile pe care le aveţi de făcut pentru fiecare examen. Astfel puteţi stabili câte zile aveţi de învăţat pentru fiecare sau ce aveţi de făcut în fiecare zi. Puteţi vedea aiciun exemplu de astfel de grafic.

În rest, vă urez Baftă! şi dacă sunteţi pasionaţi de învăţatul noaptea, nu rataţi minunatele plimbări din nopţi de iunie care vă pot oferi energie şi inspiraţie!

Enjoy!

sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Bune sfaturi, iar chestia cu “Sesiunea Zen” m-a spart ! :)) Ar fi tare sa existe un site sau ceva de genul cu numele asta !

  2. @ Dan: daaa… Mulţumesc! Mi-am făcut mulţi prieteni să râdă cu chestia asta.
    Ar fi o idee să facem rubrică permanentă în apropierea sesiunilor: ZEN. Si facem marca înregistrată, nu? :))

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch