.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Simplifică-ţi viaţa (2): Angajamentele

 August 23, 2010

By  Florin Roşoga

Atunci când munca, angajamentul și plăcerea devin un întreg și ai atins acel loc în care pasiunea trăiește, nimic nu îți mai este imposibil.

Vince Lombardi

Te-ai gândit vreodată că ți-ai irosit bucăți mari din timp făcând lucruri care nu înseamnă nimic pentru tine? A mai trecut încă o săptămână, te-ai gândit, și parcă nu ai făcut nimic. Apoi încă o săptămână, încă una și tot așa.

De-a lungul vieții fiecare dintre noi ne luăm diverse angajamente. Față de noi sau față de cei din jur. Uneori pe față, alteori sunt tacite și le purtăm mai departe, de multe ori le tragem după noi, ca pietre de moară legate de picior cu o frânghie groasă. Spre exemplu în cuplu îți iei angajamentul să duci copiii la școală, la lucru să duci cafeaua șefului pe birou :), între prieteni să fii cel care conduce mașina când mergeți în excursii.

Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să ajung să fac ceva ce îmi displăcea și să mă întreb “De ce naiba fac asta?”. Am repetat așa ani de zile, până când într-o zi am decis să schimb. Am decis să elimin din viața mea toate angajamentele care mă secau de energie. Și timp. Le-am definit pe toate, le-am ales pe cele mai dureroase, iar apoi unul câte unul le-am eliminat, începând cu cele mai dureroase.

1. Ce angajamente ai agreat?

Fie că îți dai seama, fie că nu, ai agreat deja un munte de angajamente, pe care le respecți și realizezi. Multe îți aduc împlinire, fericire și pace, altele însă te distrug încet. Ia o foaie de hârtie și un creion și fă-ți o listă cu angajamentele în care ești implicat pe diverse domenii ale vieții tale, cum ar fi:

– în familie – aici vei realiza că îndeplinești o multitudine de angajamente ca și soț/soție, fiu/fiică, tată/mamă etc. Scrie toate aceste angajamente.

– la lucru – aici este foarte evident că îndeplinești atâtea sarcini și angajamente. Definește-le.

– acasă – include toate angajamentele pe care le îndeplinești acasă

– cu prietenii – ce trebuie să faci atunci când ieșiți împreună, spre exemplu?

– pe internet – participarea ta pe rețelele sociale, forumuri, parcurgerea unor feed-uri RSS, abonamentele la știri ș.a. Include aici și Yahoo Messenger, skype, etc.

Acestea sunt doar câteva domenii. Gândește-te care altele mai sunt în viața ta.

2. Definește-ți valorile proprii

Care sunt valorile tale proprii? Ce contează cel mai mult pentru tine? Poate fi sănătatea, familia, bunăstarea, împlinirea, etc. Alege cele mai importante 4-5 valori și scrie-le pe o foaie de hârtie.

3. Evaluează-ți angajamentele

Cu lista creată mai devreme în față începe să le evaluezi pe fiecare: care sunt angajamentele care îți aduc împlinire și satisfacție personală? Care sunt cele care te duc spre valorile tale personale? Sau cele care aduc valoare în propria viață și care nu? Cum ți se va schimba viața ta dacă îl elimini? Dar dacă îi acorzi și mai mult timp și energie?

Ia rând pe rând fiecare angajament și pune-ți aceste întrebări. Nu va fi deloc ușor în unele cazuri. Uneori vei descoperi că nu acorzi destul timp anumitor aspecte care îți plac și îți oferă valoare, alteori că te consumi mult prea mult făcând ceva care nu are nici o valoare pentru tine. Te vei simți acum ușurat să știi că nu mai trebuie să faci unele lucruri care le-ai făcut de atâtea ori doar pentru a face pe alții fericiți.

Începe să elimini din listă angajamentele care nu le mai dorești în viața ta. Ia în considerare și cum vor fi afectați cei care îți cereau să le realizezi. Acum, dacă vei renunța să le mai îndeplinești, vei atrage și sentimente negative din partea lor.

Unele angajamente vei reuși să le tai imediat din lisă, altele vei realiza că nu sunt pozitive pentru tine, dar ai nevoie să le faci mai departe. Important este ca la sfârșit să reușești să simplifici lista și să fi scăpat de cât mai multe din cele care te împiedică să te dezvolți. Scapă de poverile inutile pe care le purtai cu tine.

4. Respectă-ți noile angajamente

Acum că ai ales care angajamente sunt importante pentru tine, trebuie să te decizi care sunt cele esențiale. Care îți vor aduce ce dorești tu, pe următorii 5 ani? Dar 10 ani? Acestea, odată alese, onorează-le și împlinește-le. Primul legământ toltec este să “fii impecabil cu cuvântul tău”. De acum încolo ia-ți angajamente și respectă-le dacă sunt importante pentru tine. Dacă nu, revino la pasul 3 și evaluează-le.

Iar la câteva luni, revizuiește-ți din nou angajamentele. Fă-o periodic și elimină în continuu tot ceea ce este în plus în viața ta.

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Ce bine ar fi ca oamenii sa stie ce sunt angajamentele si sa si le ia fata de cat mai multi oameni.
    Ce bine ar fi ca promisiunile sa devina angajamente si nu doar cuvinte in van…

    Eu chiar am o problema cu oamenii care isi iau asa zise angajamente si nu si le respecta si asta nu pt ca ar avea prea multe, sau n-ar avea prioritati, ci pt ca nu stiu ce inseamna un angajament.

  2. Gloria, multă lume se implică în prea multe, iar când devin supra-aglomerați sau neatenți încep problemele 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch