.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Simte frica şi fă-o oricum! (1)

 August 5, 2011

By  Cristian Ciuberea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frica pare să fie o epidemie în societatea noastră. Ne temem de începuturi, ne temem de sfârşituri, ne temem de schimbare, ne temem de a fi blocaţi. Ne temem de succes, ne teme de eşec. Ne temem de viaţă, ne temem de moarte.

În cartea sa, Feel the fear and do it anyway, Susan Jeffers ne arată cum putem să depăsim frica şi să preluăm controlul asupra vieţii noastre.

De multe ori avem impresia că suntem singurii care simţim frica, dar adevărul e că toţi oamenii simt frica, doar că la alt nivel. Frica are 3 nivele:

Nivelul 1 al fricii

Primul nivel este cel de suprafaţă, care poate fi împărţit în două tipuri:

 • frica de lucruri care “se intâmplă”: frica de îmbătrânire, de singurătate, de dezastre, de a pleca copii de acasă, de a pierde securitatea finaciară, de moarte, de război, de boală, de accidente
 • frica de lucruri care necesită acţiune: frica de a te întoarce la şcoală(în caz că ai întrerupt-o), de a lua decizii, de a-ţi face priteni, de a începe/incheia o relaţie, de a pierde greutatea, de a conduce, de a vorbi în public, etc

Nivelul 2 al fricii

Acest nivel are de a face cu stările noastre interioare şi nu cu situaţiile exterioare. Acest nivel reflectă nivelul nostru de încredere şi abilitatea de a te descurca în lume.

Aici intră frica de succes, frica de eşec, frica de a fi vulnerabil, frica de de a fi neajutorat, frica de a fi deaprobat, frica de respingere.

Nivelul 3 al fricii

Aici intră cea mai mare frică dintre toate, cea care stă la baza tuturor celorlalte frici. E vorba de frica de a nu te descurca:

La baza fiecărei frici, e frica că nu te vei descurca cu orice viaţa ti-ar putea scoate în cale.

Iar asta se poate testa. Frica se manifestă, în felul următor:
Frica de a-ţi pierde slujba-> nu mă pot descurca dacă îmi pierd slujba
Frica de a pierde pe cineva drag-> nu mă pot descurca fără el/ea
Frica de a îmbătrâni-> nu mă pot descurca dacă o să ajung bătân
Frica de succes-> nu pot face faţă succesului
Frica de respingere-> nu mă face faţă respingerii

Toate au la bază frica de a nu te putea descurca/face faţă.

Dacă ai şti că te-ai putea descurca cu tot ce îţi apare în cale, de ce ţi-ar mai fi frică?

De NIMIC!

Deci tot ce trebuie să facem pentru a scăpa de frică e să ne dezvoltăm încrederea în abilitatea de a face faţă oricărui lucru care vine spre noi!

5 adevăruri despre frică

1. Frica nu va dispărea niciodată cât timp continui să te dezvolţi. De fiecare dată când ieşi din zona ta de confort, va apărea frica(care va dispărea din nou când te vei obişnui cu ce e nou pentru tine)

2. Singura modalitate de a scăpa de frică e să faci lucrul de care îţi e frică.

3. Singura modalitate de a te simţi mai bine în legătură cu tine e să ieşi afară şi să faci lucrurile de care ţi-e frică(şi pe care îţi spui că o să le faci după ce capeţi mai multă încredere în tine)

4. Nu doar că vei experimenta frică de fiecare dată când vei fi pe un teritoriu nefamiliar, ci la fel vor experimenta şi ceilalţi.(de exemplu, o vedetă ar putea părea foarte naturală în faţa camerelor şi să aibă probleme când e vorba de a lua lecţii de dans. Asta până când dansul va deveni parte din zona ei de confort)

5. Să păşeşti în frică e mai puţin înspăimântător decât să trăieşti cu frica produsă de sentimentul că eşti neajutorat.(În carte e dat exemplul unei doamne care a fost întreţinută toată viaţa de soţul ei. La un moment dat, acesta s-a îmbolnăvit şi toate responsabilităţile au trecut asupra ei. La început i-a fost frică că nu o să se descurce, dar apoi si-a dat seama cât de nefericită a fost din cauza fricii că dacă vreodată soţul ei se va îmbolnăvi ea o să fie pierdută şi câtă putere are acum când vede că se poate descurca şi fără el)

În partea a doua a articolului o să îţi arăt de ce nu frica e problema şi care sunt paşii pentru a simţi frica şi a trece la acţiune oricum!

…………………………………………………………………………………………………………….
Dacă vrei să fii o persoană mai bună, mai organizată şi mai eficientă, dă click pe imagine

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Frumos articol, dupa toata aceasta prezentare mai mult sau mai putin teoretica mi-ar placea sa citesc si o poveste de succes a unei persoane care a trecut a depasit frica in modul in care e prezentat in articol.

  Are cineva ceva suestii de un astfel de articol ???

 2. Salut Dorin,

  In partea a doua a articolului voi scrie si depre pasi mai practici pe care sa ii urmezi, acest articol tinand mai mult de constientizarea conceptului de frica.

  Povesti de succes nu pot sa iti spun, dar pot sa iti dau cateva exemple din viata mea care sa “demonstreze” ca ceea ce e scris aici functioneaza.

  Un prim exemplu e legat de fete. Pana pe la varsta de 18 ani am tot fugit de fete pentru ca imi era frica ca nu stiu sa sarut si nu vroiam sa ma fac de ras. Apoi am reusit cumva sa “actionez” in ciuda fricii, si dupa 3-4 experiente de acest fel frica a disparut complet. E drept ca prima data a fost cel mai dificil.

  Alt exemplu e cand am inceput sa scriu pe blogul personal, ciupy.ro. Primele posturi au fost mai greu de publicat, pentru ca imi era frica de ce o sa zica lumea(mai ales pentru ca scriam lucruri personale, nu stiri de exemplu), dar pe masura ce trecea timpul, incepeam sa devin tot mai imun la frica, iar acum nu mai am probleme.

  Alt exemplu, iar aici intervine si ideea de cat de important e pentru tine lucrul de care ti-e frica, e cand desi mi-am luat un examen, apaream absent in catalog, iar proful responsabil era pleca in olanda si nu prea putea face nimic. Din 30 de studenti cati erau in situatia noastra, am fost unul din cei 2-3 care au mers sa vada care e situatia si am vorbit cu decanul pentru a se rezolva situatia. Si mi-a fost destul de greu, pentru ca era prima data cand am facut asta.. eram obisnuit sa merg la examen si atat, nu sa mai si lupt cu birocratia 😀

  Un alt exemplu, mi s-a intamplat chiar dupa ce am scris articolul. Eu vroiam sa merg la Bacau duminica si am primit invitatia de a merge mai devreme, de vineri. Pe la 20 am primit invitatia si la 23:30 eram deja in drum spre gara. Nu a fost obisnuit pentru mine, pentru ca eu am nevoie de timp pentru a ma obisnuit cu ideea, iar in cazul asta abia am avut timp sa-mi fac bagajul.

  Initial ma simteam foarte ciudat si chiar vroiam sa aman plecarea, dar pe masura ce avansam cu bagajele, anxietatea se diminua. In drum spre gara deja eram obisnuit cu ideea, si frica disparuse complet.

  Daca vrei alt fel de exemple, anunta-ma. Daca vrei sa te ajutam cu o problema anume, ne poti scrie folosint formularul de contact 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch