Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Simte frica şi fă-o oricum! (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frica pare să fie o epidemie în societatea noastră. Ne temem de începuturi, ne temem de sfârşituri, ne temem de schimbare, ne temem de a fi blocaţi. Ne temem de succes, ne teme de eşec. Ne temem de viaţă, ne temem de moarte.

În cartea sa, Feel the fear and do it anyway, Susan Jeffers ne arată cum putem să depăsim frica şi să preluăm controlul asupra vieţii noastre.

De multe ori avem impresia că suntem singurii care simţim frica, dar adevărul e că toţi oamenii simt frica, doar că la alt nivel. Frica are 3 nivele:

Nivelul 1 al fricii

Primul nivel este cel de suprafaţă, care poate fi împărţit în două tipuri:

  • frica de lucruri care “se intâmplă”: frica de îmbătrânire, de singurătate, de dezastre, de a pleca copii de acasă, de a pierde securitatea finaciară, de moarte, de război, de boală, de accidente
  • frica de lucruri care necesită acţiune: frica de a te întoarce la şcoală(în caz că ai întrerupt-o), de a lua decizii, de a-ţi face priteni, de a începe/incheia o relaţie, de a pierde greutatea, de a conduce, de a vorbi în public, etc

Nivelul 2 al fricii

Acest nivel are de a face cu stările noastre interioare şi nu cu situaţiile exterioare. Acest nivel reflectă nivelul nostru de încredere şi abilitatea de a te descurca în lume.

Aici intră frica de succes, frica de eşec, frica de a fi vulnerabil, frica de de a fi neajutorat, frica de a fi deaprobat, frica de respingere.

Nivelul 3 al fricii

Aici intră cea mai mare frică dintre toate, cea care stă la baza tuturor celorlalte frici. E vorba de frica de a nu te descurca:

La baza fiecărei frici, e frica că nu te vei descurca cu orice viaţa ti-ar putea scoate în cale.

Iar asta se poate testa. Frica se manifestă, în felul următor:
Frica de a-ţi pierde slujba-> nu mă pot descurca dacă îmi pierd slujba
Frica de a pierde pe cineva drag-> nu mă pot descurca fără el/ea
Frica de a îmbătrâni-> nu mă pot descurca dacă o să ajung bătân
Frica de succes-> nu pot face faţă succesului
Frica de respingere-> nu mă face faţă respingerii

Toate au la bază frica de a nu te putea descurca/face faţă.

Dacă ai şti că te-ai putea descurca cu tot ce îţi apare în cale, de ce ţi-ar mai fi frică?

De NIMIC!

Deci tot ce trebuie să facem pentru a scăpa de frică e să ne dezvoltăm încrederea în abilitatea de a face faţă oricărui lucru care vine spre noi!

5 adevăruri despre frică

1. Frica nu va dispărea niciodată cât timp continui să te dezvolţi. De fiecare dată când ieşi din zona ta de confort, va apărea frica(care va dispărea din nou când te vei obişnui cu ce e nou pentru tine)

2. Singura modalitate de a scăpa de frică e să faci lucrul de care îţi e frică.

3. Singura modalitate de a te simţi mai bine în legătură cu tine e să ieşi afară şi să faci lucrurile de care ţi-e frică(şi pe care îţi spui că o să le faci după ce capeţi mai multă încredere în tine)

4. Nu doar că vei experimenta frică de fiecare dată când vei fi pe un teritoriu nefamiliar, ci la fel vor experimenta şi ceilalţi.(de exemplu, o vedetă ar putea părea foarte naturală în faţa camerelor şi să aibă probleme când e vorba de a lua lecţii de dans. Asta până când dansul va deveni parte din zona ei de confort)

5. Să păşeşti în frică e mai puţin înspăimântător decât să trăieşti cu frica produsă de sentimentul că eşti neajutorat.(În carte e dat exemplul unei doamne care a fost întreţinută toată viaţa de soţul ei. La un moment dat, acesta s-a îmbolnăvit şi toate responsabilităţile au trecut asupra ei. La început i-a fost frică că nu o să se descurce, dar apoi si-a dat seama cât de nefericită a fost din cauza fricii că dacă vreodată soţul ei se va îmbolnăvi ea o să fie pierdută şi câtă putere are acum când vede că se poate descurca şi fără el)

În partea a doua a articolului o să îţi arăt de ce nu frica e problema şi care sunt paşii pentru a simţi frica şi a trece la acţiune oricum!

…………………………………………………………………………………………………………….
Dacă vrei să fii o persoană mai bună, mai organizată şi mai eficientă, dă click pe imagine