.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi, Obiceiuri

Stephen Covey – Eficienţa în şapte trepte

 July 6, 2011

By  Cristian Ciuberea

Am auzit multe persoane recomandând cartea Eficienţa în şapte trepte, dar abia de o săptămână am reuşit să o citesc. Mă bucur că am luat decizia asta pentru că e una din cele mai bune cărţi pe care le-am citit!

Steven Covey începe cartea povestind despre cele două mari viziuni asupra succesului: Etica Personalităţii şi Etica Caracterului. Etica Personalităţii se referă la soluţii superficiale, de moment, ce oferă ameliorări temporare, dar nu tratează problema, care în scurt timp iasă la suprafaţă.

În schimb, Etica Caracterului(pe care o promovează autorul) spune că un mod de viaţă eficace presupune adoptarea unor principii de bază, oamenii neputând avea succese reale şi mulţumiri de durată decât analizând şi însuşind aceste principii, modelându-şi caracterul iniţial. Ea are ca fundament al succesului integritatea, modestia, fidelitatea, curajul, dreptatea, răbdarea, hărnicia şi simplitatea.

Fundamentul cărţii este eficienţa. Steven Covey defineşte eficienţa ca fiind echilibrul dintre producţie şi capacitatea de producţie, principiu ilustrat foarte bine în fabula lui Esop cu găina şi ouăle de aur:

Un ţăran descoperă într-o zi în cuibul găinii sale preferate un ou strălucitor de aur. Mai întâi crede că–i o farsă sau ceva asemănător. Îniţial îi vine să-l arunce, dar apoi se răzgândeşte şi se duce în târg să-l preţuiască.

Acolo află că oul e din aur curat! Ţăranului nu-i vine să creadă! E şi mai uimit când a doua zi lucrul se repetă. Zi de zi, îndată ce deschide ochii, se repede la cuib şi găseşte alt ou de aur. În scurt timp devine putred de bogat.

Odată cu cu averea însă, îi cresc lăcomia şi nerăbdarea. I se pare vremea prea lungă să aştepte oul în fiecare zi, şi se hotărăşte să taie găina, să le ia pe toate dintr-o dată. Dar când o spintecă nu găseşte nimic. Nici urmă de vreun ou de aur! – de acum înainte, s-a sfârşit cu ele, cine să le mai facă?

Pentru a fi eficienţi, e nevoie să ne formăm obiceiuri care să ne facă mai eficienţi. Cele 7 obiceiuri despre care vorbeşte autorul în carte sunt:

1. Fii proactiv

A fi proactiv înseamnă să fii responsabil (responsabilitate= răspuns + abilitate = abilitatea de a-ţi alege răspunsul). Cu alte cuvinte, în loc să răspunzi mecanic la stimulii din jur, să te foloseşti de imaginaţie, voinţă, conştiinţa morală şi conştientizare pentru a-ţi alege răspunsul.

2. Începe cu scopul final

Acest obicei se referă la a şti cu claritate care îţi sunt valorile şi obiectivele cele mai importante, unde anume vrei să ajungi. Ştiind destinaţia, poţi avea un cadru de referinţă, un criteriu după care să stabileşti dacă ceea ce urmează să faci e benefic pentru obiectivul tău sau nu.

3. Dă prioritate priorităţilor

Planifică, prioritizează şi ocupă-te de task-urile săptămânii bazându-te pe importanţa lor şi nu pe urgenţa lor.

4. Gândeşte câştig-câştig

Găseşte soluţiile care sunt avantajoase şi pentru tine şi pentru ceilalţi. Pe termen lung, ai mai multe de câştigat dacă procedezi aşa.

5. Caută mai întâi să înţelegi şi abia apoi să fii înţeles

Foloseşte ascultarea empatică, care presupune să vezi, să priveşti lumea aşa cum o face interlocutorul şi să înţelegi ce simte.

6. Acţiunea sinergică

Pe scurt sinergia înseamnă că întregul este mai mare decât suma părţilor care îl alcătuiesc. Cu alte cuvinte, relaţia dintre părţi, este şi ea o parte integrantă a întregului şi este un adevărat generator de forţă. Dacă combini munca mai multor persoane, vei reuşi să faci lucruri pe care o singură persoană nu le-ar putea face.

7. Ascute fierăstrăul

Acest obicei se referă la a păstra şi spori capacitatea personală de a produce. Înseamnă a reînnoi cele patru dimensiuni ale naturii tale – cea fizică, cea spirituală, cea mentală şi cea socială.

Sunt curios dacă ai citit cartea şi ai fost la fel de impresionat de ea ca mine 🙂

Titlu: Stephen Covey – Eficienţa în şapte trepte
Titlu orignal: Stephen Covey – The 7 habits of highly effective people

Editura: All

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Am citit cartea(avand alta coperta) cu mesajul lui Covey exprimat foarte bine, nici greoi de inteles, dar nici simplist. Toate exemplele de acolo sunt constructive si eficace. Mai ramane sa le aplicam (eu am aplicat unele). 🙂

  1. Exista 2 editii, una editata de editura All şi una de editura Allfa. Mă gândesc că au acelaşi conţinut chiar dacă au alt traducător 🙂

   Şi pe celelalte când le aplici? 😀 Toate aceste obiceiuri se completează reciproc şi cu cât ai mai multe dintre ele, cu atât eşti mai eficient.

   1. Da. pentru moment mă concentrez pe primele 3. Am început deja să fiu mai responsabil şi să preiau iniţiativa, să nu mai aştept să facă ceilalţi primul pas. Acum lucrez la al doilea obicei, pentru a stabili unde vreau să ajung peste ani:) Mi se pare partea cea mai grea 😀

   2. Chiar este partea cea mai grea, insa odata ce ai reusit sa iti gasesti “tinta” dupa care sa alergi…esti la un alt nivel. Bafta!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch