.st0{fill:#FFFFFF;}

Relaţii

Ştii să te cerţi?

 February 2, 2011

By  Ilinca Sălăgean

Se spune că în orice relaţie, indiferent dacă este vorba de prietenie sau de dragoste, apar în mod inevitabil conflicte – unele mocnite, de lungă durată, iar altele incandescente care izbucnesc din senin şi dispar la fel de repede. Sunt inevitabile, şi cel mai adesea sunt şi benefice pentru relaţie.

O prietenă îmi povestea la un moment dat că s-a mutat cu prietenul ei şi că el are grijă atât de mare de ea, îi face toate poftele, încât nu se ceartă absolut niciodată. Bineînţeles că relaţia nu a durat foarte mult. Despre asta vorbeşte şi Adi Soare aici. Nu e natural să nu apară nici un fel de nemulţumiri, mai ales când un cuplu alege să locuiască împreună. Diferenţe de păreri, perioada de acomodare, preferinţe diferite – toate acestea nu trebuie ascunse, ci trebuie confruntate.

Nu spun să te cerţi din orice, dar dacă tot te cerţi, fă-o aşa cum trebuie. 🙂 Fă din orice ceartă una inteligentă, una care să vă ajute pe amândoi mai departe, una care duce la schimbare.

1. Încearcă să preiei controlul sentimentelor tale. Indiferent cât de tare te enervezi, ţine minte toate motivele pentru care iubeşti persoana de lângă tine. Din Emotions revealed al lui Paul Ekman am aflat că într-o situaţie de stress, creierul nu poate accesa toată informaţia care îi este la îndemână. Încearcă, prin exerciţii repetate, în momentul în care simţi că te cuprinde mânia, să te gândeşti la momente frumoase dintre voi doi. Asta te va împiedica să exagerezi reacţiile, pentru care cel mai adesea, în cele din urmă, îţi va părea rău.

2. Evaluează corect importanţa conflictului. Gândeşte-te: peste un an va mai conta această dispută a noastră sau este doar un capriciu nesemnificativ? În funcţie de acest lucru, vei aborda diferit subiectul. Dacă într-adevăr este unul important, trebuie tratat cu grijă, având în minte ceea ce vrei să obţii.

3. Controlează-ţi limbajul! Cu toţii spunem lucruri urâte când suntem puşi pe ceartă. Omul cu care te cerţi este probabil cel mai important pentru tine şi chiar nu îţi doreşti să îl jigneşti.

4. Cearta trebuie să aibă un scop. Atâta timp cât sunteţi amândoi cu picioarele pe pământ şi apreciaţi relaţia voastră, nu cred că ar trebui să existe certuri din orgoliu. Nu stârni conflicte doar de dragul de a avea dreptate – acest lucru şubrezeşte o relaţie. Dacă totuşi sunteţi două persoane orgolioase, cred că cea mai frumoasă declaraţie de dragoste pe care o poţi face este să arăţi celuilalt că eşti dispus să renunţi la mândria ta de dragul relaţiei. Mereu am crezut că atâta timp cât oferi mult în relaţie, primeşti şi mai mult. Nu te zgârci la iubire!

Nu lăsa nici o ceartă în aer. Orice problemă poate avea o soluţie şi voi amândoi o puteţi găsi.

Focus 90% of your time on solutions and only 10% of your time on problems

5. Cu toate acestea, nu te lăsa călcat în picioare! Pace, dragoste şi armonie, într-adevăr, dar nu cu orice preţ.  Niciodată, dar absolut niciodată împăcarea nu trebuie să aibă gustul amar al înfrângerii! Ar trebui să fie o situaţie de win-win.

6. Descoperă diferenţele dintre voi! Oamenii sunt atât de diferiţi, gândesc şi acţionează în alt mod. Dar trebuie să descoperi aceste diferenţe şi să le transformi în atu-uri. De exemplu, după o perioadă de conflicte care nu se rezolvau deloc uşor, am descoperit ce diferit abordăm problemele, eu şi prietenul meu. În cazul unei probleme, el obişnuia să analizeze cauzele, pentru ca problema să nu mai apară, iar eu gândeam mai mult soluţii. Şi astfel certurile noastre se blocau mereu la

EL: “Tu nu trebuia să faci asta…”

EU: “Şi atunci ţie îţi era greu să rezolvi aşa problema?”

Odată ce am conştientizat acest lucru, totul a devenit mai uşor.

Un conflict constructiv înseamnă schimbare. Dacă vezi că fiecare ceartă are un rezultat, vă face viaţa împreună mai bună, atunci sunteţi pe calea cea bună: vă certaţi constructiv şi evoluaţi!

Să fiţi fericiţi (în doi)!

Sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Sfaturile sunt bune – “ca din carte”.
    Chiar daca unii spun ca o relatie nu dureaza daca nu exista certuri, pentru relatia mea cu partenerul meu a devenit foarte important faptul sa nu ne certam niciodata – chiar daca stim sa ne certam si inca foarte bine.
    Cred ca e important si sa invatam cum sa evitam cearta, fara ca lucrurile sa ramina nerezolvate.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch