.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Ştiinţa Condiţionării Neuro-Asociative

 May 24, 2010

By  Cristian Ciuberea

Anthony Robbins a descoperit că dacă vrem să ne schimbăm comportamentul există o singură cale eficientă: aceea de a asocia vechiul comportament cu suferinţa şi noul comportament cu plăcerea. Pentru o schimbare eficientă şi de durată el a creat un sistem în şase faze, numit Ştiinţa condiţionării neuro-ascociative, sau pe scurt, CNA.

1.Hotărăşte ce vrei de fapt şi ce anume te împiedică să obţii asta chiar acum

E foarte important sa stii exact ce vrei, si nu ce nu vrei. De asemenea e important sa stii de ce nu poti sa te schimbi. E posibil sa asociezi schimbarea cu suferinţa şi e bine să conştientizezi asta.

2.Încearcă să găseşti pârghiile necesare: asociază ideea de suferinţă majoră în caz că nu te schimbi ACUM şi cea de plăcere majoră în experienţa schimbării IMEDIATE

Pârghia e un dispozitiv pe care îl folosim pentru a ridica sau a muta o greutate foarte mare pe care altfel nu am putea să o urnim din loc. Unul din motivele pentru care nu ne schimbăm e pentru că tratăm schimbarea ca un condiţional şi nu ca o necesitate absolută, aşa cum e în realitate. Singura cale prin care vom face o schimbare este să creăm o senzaţie de urgenţă atât de puternică încât să fim obligaţi să mergem până la capăt.

Cea mai importantă pârghie pe care ţi-o poţi crea este suferinţa din interior şi nu cea din exterior. Să ştii că nu ai reusit să trăieşti conform standardelor impuse chiar de tine reprezintă suferinţa supremă. Complacerea într-o anumită stare duce la stagnare. De ce nu se schimbă lumea deşi simte că e cazul să o facă? Pentru că asociază ideea de suferinţă schimbării şi nu neschimbării.

Pentru a crea o pârghie, întreabă-te:
Ce o să mă coste dacă nu mă schimb?
Ce voi avea de pierdut în viaţă dacă nu fac această schimbare?
Ce mă costă deja psihic, emoţional, fizic, financiar şi spiritual?

Apoi utilizează întrebări asociate plăcerii:
Dacă mă schimb ce voi simţi faţă de mine însumi?
Ce entuziasm voi avea dacă schimb acest lucru în viaţa mea? cu cât aş fi mai fericit chiar acum?

Foloseşte cât mai multe argumente suficient de puternice pentru ca schimbarea să aiba loc ACUM!

3. Întrerupe stereotipul negativ

Întreruperea unui stereotip de suficiente ori poate schimba pe oricine. Dacă vrem rezultate diferite trebuie să facem lucruri diferite. Dacă vom folosi acelaşi vechi stereotip vom obţine aceleaşi vechi rezultate, indiferent de cât de motivaţi suntem. Întreruperea unui stereotip limitativ comportamental sau emoţional poate schimba complet viaţa unei persoane pentru că în acelaşi timp crează şi pârghiile necesare, şi utilizând doar aceste 2 faze poţi schimba orice. Urmatoarele faze sunt doar pentru a te asigura că schimbarea e de durată.
Un exemplu amuzant pe care îl dă T. Robbins, pentru a renunţa la a mânca foarte mult, e să te ridici de pe scaun când eşti la restaurant şi să strigi tare către scaun: “porcule!”.

4. Crează o nouă alternativă eficientă

Incapacitatea celor mai mulţi de a găsi o cale alternativă pentru a scăpa de suferinţă şi a simţi plăcerea este principala cauză pentru care încercările de schimbare sunt doar temporare. De exemplu, când te laşi de fumat trebuie să găseşti altceva cu care să înlocuieşti avantajele fumatului. Motivul pentru care unii se îngraşă după ce se lasă de fumat e că mănâncă mai mult pentru a acoperi lipsa fumatului. Dacă în schimb, găseşti un obicei sănătos, nu te vei îngrăşa.

5. Transformă noul stereotip într-un reflex condiţionat consecvent

Repetă noul stereotip iar şi iar până când se crează un traseu neurologic. Forţa unui reflex condiţionat e mult mai mare decât îţi imaginezi. Un jucător de baschet, Larry Bird, trebuia să filmeze o reclamă în care trebuia să rateze. A trebuit să arunce de 9 ori mingea în coş înainte de a rata, asta pentru că el marca automat.

După ce îl repeţi, trebuie să reîntăreşti obiceiul. Reîntărirea este o reacţie la comportament, imediat dupa ce acesta apare. De exemplu, dacă eşti antrenor şi unul dintre elevi marchează un gol, e foarte important ca să-l feliciţi imediat, şi nu după ce se termină meciul. În felul ăsta, obiceiul lui de a da gol va fi reîntarit. Sau dacă după ce te-ai trezit ai făcut 10 flotări(şi înainte nu făceai), felicită-te, premiază-te.

Ai grijă însă, să nu întăreşti negativ un comportament. Autorul dă ca exemplu povestea fiicei lui. Ea a fost câteva zile ocupată cu o piesă de teatru şi alte proiecte şi nu a avut timp să îl sune pe prietenul ei. Când într-un final l-a sunat, el i-a reproşat că nu-l sună, cu gândul că o va face să-l sune mai des. În schimb, s-a întâmplat contrariul, pentru că ea a asociat cu suferinţa faptul de a-l suna. Dacă el i-ar fi spus că e bucuros că l-a sunat, că îi e dor de ea şi ar fi făcut-o să asocieze faptul de a-l suna cu plăcerea, ea l-ar fi sunat mai des.

6. Testează-te

Ai reuşit să îţi determini noul stereotip. Ai găsit pârghii. Ai întrerupt vechiul stereotip, ai fost consecvent, acum teastează-te. Imaginează-ţi o situaţie care ţi s-a părut frustrantă şi observă dacă te mai simţi la fel sau dacă noul stereotip i-a luat locul. În cazul în care te simţi la fel, trebuie sa reiei paşii începând de la 1: “îţi e clar ce doreşti şi de ce?”, etc

Succes!

Sursă FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Eu am dat de tehnica asta acum 2-3 saptamani. Am sarit primele 2 faze si ma concentrez pe intreruperea stereotipelor si pe intarire. De fiecare data cand obisnuinta imi zice sa nu fac o chestie, ma fortez si o fac, apoi ma felicit pentru asta.

    Recent am dat peste o chestie tare, care zice ca indiferent in ce situatie te afli, si indiferent de cat de mult ai contribuit la crearea ei, tu faci intotdeauna tot ceea ce iti sta in puteri, tinand cont de nivelul de intelegere , de luciditatea si de cunoasterea de care dispui. Cu cat vei cunoaste mai mult, cu atat mai diferit vei actiona.

    Acum, in loc sa ma pedepsesc pentru ca nu fac lucrurile perfect, si ca mai ezit, imi zic ca fac tot ce pot cu nivelul actual de intelegere. De vreo 2 zile ma simt din ce in ce mai bine 😀

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch