.st0{fill:#FFFFFF;}

Altele, Cărţi

Cele 7 legi ale controlului mental

 January 22, 2010

By  Cristian Ciuberea

Brian Tracy - Succesul in viata
Într-un capitol din “Succesul in viata”, Brian Tracy spune că în univers există două tipuri de legi: cele făcute de oameni şi cele naturale. Cele făcute de oameni pot fi încălcate fără a fi prins(poţi trece pe roşu fără să primeşti întotdeauna amendă), dar dacă nu respecţi legile naturale, vei fi “prins” de fiecare dată.

Legile naturale se împart în legi fizice(gen cele care guvernează electricitatea, mecanica lucrurilor) şi legi mentale. Legile mentale sunt asemeni legilor fizice, deoarece ele acţionează tot timpul. Legea gravitaţiei de exemplu, este aceeaşi în toate colţurile lumii, 24 de ore pe zi. Nu contează ce ştii despre gravitaţie, dacă eşti sau nu de acord cu ea. Ea e neutră. Acţionează peste tot la fel, indiferent dacă o cunoşti sau dacă îţi convine.

Legile mentale acţionează şi ele tot timpul, deşi efectele lor fizice nu pot fi văzute chiar atât de uşor. Ori de câte ori viaţa ta merge bine, înseamnă că gândurile şi activităţile tale se află în deplină armonie cu aceste legi mentale invizibile. Ori de câte ori ai probleme de orice fel, este aproape sigur că ai încălcat una sau mai multe din aceste legi – fie că le cunoşti sau nu. De aceea e important să te familiarizezi cu ele şi să le integrezi în tot ceea ce faci. Aceste legi mentale sunt următoarele:

1. Legea controlului

Legea controlului spune că te simţi bine în ceea ce te priveşte, în măsura în care simţi că ai control asupra vieţii tale şi că eşti nemulţumit de tine, în măsura în care simţi că nu îţi poţi controla viaţa sau că eşti controlat de vreo forţă, persoană sau influenţă externă.

Dacă vrei să ai control asupra vieţii tale, trebuie să-ţi controlezi gândurile. Nicio persoană sau situaţie nu te poate face să simţi ceva, doar modul în care gândeşti despre situaţie e lucrul care te face să te simţi într-un fel sau altul. Eleanor Roosevelt a zis: “nimeni nu te poate face să te simţi inferior fără consimţământul tău”.

2. Legea cauzei şi efectului

Legea cauzei şi a efectului afirmă că pentru fiecare efect din viaţa ta, există o cauză specifică. Conform legii, tot ce se întâmplă are o cauză – fie că o cunoaştem sau nu. Nimic nu e întâmplător.

Această lege spune că există cauze specifice ale succesului şi cauze specifice ale eşecului. Există cauze specifice pentru sănătate şi pentru boală. Există cauze specifice pentru fericire şi nefericire.

Dacă există un efect în viaţa ta, care doreşti să se repete, trebuie să mergi înapoi la cauze şi să le repeţi. Dacă există un efect pe care nu-l doreşti, trebuie doar să identifici cauza şi să o îndepărtezi.

3. Legea credinţei

Legea credinţei spune că tot ceea ce crezi din tot sufletul devine realitate. Cu cât crezi mai mult că ceva este real, cu atât e mai posibil să devină realitate. Dacă crezi cu adevărat în ceva, nici nu îţi imaginezi că poate fi altfel. Credinţele tale îţi construiesc un fel de tunel. Ele elimină, sau te determină să ignori informaţiile care nu corespund cu ceea ce crezi.

Cele mai mari blocaje mentale pe care trebuie să le depăşeşti sunt cele legate de convingerile proprii care te autolimitează. Ele te pot împiedica să acţionezi, oprindu-te până şi de la o simplă încercare. Henry Ford a zis că “dacă crezi că poţi face un lucru, sau dacă nu crezi că poţi, ai dreptate şi într-un caz şi în celălalt”.

4. Legea aşteptărilor

Această lege afirmă că tot ceea ce aştepţi cu încredere, devine propria ta profeţie de autoîmplinire. Cu alte cuvinte, ceea ce primeşti de la viaţă nu e neapărat ceea ce doreşti, ci ceea ce aştepţi. Aşteptările tale exercită o influenţă puternică, invizibilă, care te determină să acţionezi şi care face ca situaţiile să se desfăşoare exact în modul în care ai anticipat.

Există 4 tipuri de aşteptări: aşteptările părinţilor, aşteptările şefului nostru, aşteptările pe care le avem de la copiii noştri, de la soţ sau soţie şi de la angajaţi sau parteneri de afaceri, şi aşteptările pe care le avem de la noi înşine.

5. Legea atracţiei

Legea afirmă că noi suntem un magnet viu. Invariabil, atragem în viaţa noastră persoane şi situaţii ce corespund gândurilor noastre predominante. Cine se aseamănă se adună. Tot ceea ce ai atras în viaţa ta s-a datorat persoanei care eşti şi în special gândirii tale. Poţi afla mai multe despre lege în articolul despre filmul The secret.

6. Legea concordanţei

Legea concordanţei e una din cele mai importante şi în mai multe privinţe ea explică în mod concis multe alte legi. Ea spune: Cum e în interior aşa e şi în exterior. Lumea noastră exterioară este o reflecţie a lumii noastre interioare. Această lege afirmă că poţi spune ce se întâmplă în interior, privind la ce se întâmplă în jurul tău.

Pare simplu. Dacă vrei să schimbi ceva din exterior, schimbă-ţi interiorul!

7. Legea echivalenţei mentale

Numită şi legea minţii ar putea fi considerată o re-enunţare a legilor anterioare. În esenţă, ea spune că gândurile se materializează. Gândurile viu imaginate şi repetate, încărcate de emoţii, devin realitatea ta. Aproape tot ceea ce ai în viaţă a fost creat de propria ta gândire – bună sau rea.

Cu alte cuvinte, gândurile sunt lucruri. Ele capătă o viaţă a lor. Mai întâi le ai tu pe ele – apoi te stăpânesc ele pe tine. Acţionezi într-o manieră compatibilă cu modul tău în care gândeşti în majoritatea timpului, iar în cele din urmă, devii ceea ce gândeşti. Dacă îţi schimbi gândirea, îţi schimbi viaţa.

Am prezentat legile pe scurt, ca să ştii de existenţa lor. Pentru mai multe informaţii despre ele şi despre ce poţi face pentru a profita de pe urma lor, îţi recomand să citeşti cartea “Succesul în viaţă” de Brian Tracy.

Brian Tracy - Succesul in viataSuccesul in viata

sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch