.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

Supa de pui pentru suflet

 November 5, 2012

By  Cristian Ciuberea

Supa de pui pentru suflet

Supa de pui pentru suflet e o colecţie de 101 poveşti adevărate culese de Jack Canfield şi Mark Victor Hansen, doi dintre cei mai îndrăgiţi vorbitori inspiraţionali din America.

Fiecare poveste din acestă carte a fost atent selecţionată şi ilustrează ceea ce putem face cu viaţa noastră, iluminându-ne totodată calea. Dacă doreşti să îţi lărgeşti orizonturile, să îţi inspiri un prieten sau să îi predai o lecţie importantă de viaţă unui copil, vei găsi cu siguranţă povestea potrivită în această serie de cărţi, Supă de pui pentru suflet, o veritabilă comoară plină de perle de înţelepciune care trezesc inima şi emoţionează.

Autorul spune despre poveşti că:

“Unele vor avea semnificaţii mai profunde. Unele vă vor face să plangeţi. Unele să râdeţi. O parte dintre ele vă vor încălzi inima. Altele vă vor lovi drept între ochi. Nu există o reacţie standard. Există doar reacţia dumneavoastră..”

Supa de pui pentru suflet a fost editată prima dată de editura Amaltea, dar stocul a fost epuizat rapid şi nu mai era de găsit decât în anticariate.

Am căutat-o şi eu mult timp, până am descoperit actuala ediţie, editată de editura Adevăr Divin. Mai jos îţi las două poveşti din carte, să-ţi faci o idee despre ce înseamnă “supa de pui pentru suflet”.

Poveste despre curaj

Cu mulţi ani în urmă, când lucram ca voluntar la Spitalul Standford, am cunoscut o fetiţă pe nume Lisa, care suferea de o boală rară şi foarte gravă.

Singura ei şansă de recuperare era o tranfuzie de la frăţiorul ei în vârstă de 5 ani care supravieţuise în mod miraculos aceleaşi boli şi care îşi dezvoltase anticorpii necesari pentru a o combate.

Doctorul i-a explicat situaţia băieţelului şi l-a întrebat dacă doreşte să îi dea sângele său surioarei sale.

L-am vâzut ezitând timp de o clipă, după care a tras adânc aer în piept şi a răspuns:

– Da, o să fac acest lucru dacă o poate salva pe Lisa.

În timp ce transfuzia progresa, l-am văzut stând pe patul de lângă cel în care se afla sora lui. La fel ca şi noi, zâmbea văzând că obrazul Lisei îşi recăpătau culoarea naturală.

Apoi, zâmbetul i-a pălit şi copilul s-a albit la faţă. S-a uitat la medic şi l-a întrebat cu un tremur în voce:

– O să încep să mor acum?

Fiind atât de mic, copilul îl înţelesese greşit pe doctor, crezând că va trebui să îi dea tot sângele său surioarei sale.

Poveste: Urmează-ţi visul

Am un prieten pe nume Monty Roberts, care are o ferma de cai în San Ysidro. Montz m-a lăsat de multe ori să organizez în casa lui spaţioasă evenimente de strângere de fonduri în cadrul unor programe pentru tineri aflaţi în situaţii de risc.

La ultimul eveniment de acest fel, Monty m-a prezentat astfel:

Doresc să vă spun de ce îl las pe Jack să se folosească de casa mea. Totul a început cu un tânăr care era copilul unui antrenor itinerant de cai ce mergea din fermă în fermî şi din staul în staul pentru a antrena cai.

Din cauza tatălui său, adolescentul era nevoit să se multe în permanenţă de la un liceu la altul. În ultimul an de lice, un profesor i-a cerut să scrie un eseu despre ce anume îţi doreşte să devină când va fi mare.

Tânărul a scris o lucrare de şapte pagini în care şi-a descris visul de a avea cândva o fermă de cai. Şi-a prezentat extrem de detaliat acest vis, incluzând chiar în lucrarea sa o schemă a unei ferme de 2000 de acri, în care era prezentată locaţia fiecărei clădiri, a staulelor şi a pistei de curse. O a doua schemă prezenta planul detaliat al unei case de 130 de metri pătraţi construită pe acea proprietate de 200 de acri.

Tânărul şi-a pus tot sufletul în terminarea acelui proiect, iar a doua zi i l-a dat profesorului său. Două zile mai târziu şi-a primit lucrarea înapoi. Pe prima pagina era scrisă cu roşu nota 4 şi următoarea observaţie: “Vino în biroul meu după ore.”

Băiatul care avea un vis s-a dus după ore în biroul dascălului şi l-a întrebat:

– De ce mi-aşi pus nota 4?

Profesorul i-a răspuns:

-Acest vis nu este realist pentru un tânăr ca tine. Nu ai niciun ban. Provii dintr-o familie itinerantă. Nu ai niciun fel de resurse. O fermă de cai presupune foarte mulţi bani. Trebuie mai întâi de toate să cumperi terenul, apoi primii cai de sămânţă şi să plăteşti taxele pentru ei. este imposibil să reuşeşti.

Apoi a adăugat:

– Dacă îţi vei rescrie lucrarea dintr-o perspectivă mai realistă, am să-ţi îmbunătăţesc nota.

Băiatul s-a dus acasă şi a început să se gândească. L-a întrebat chiar pe tatăl său cum ar trebui să procedeze. acesta i-a răspuns:

Ascultă, fiule, va trebui să iei singur o hotărâre în această direcţie. Personal, cred ca va fi o decizie foarte importantă pentru tine. În cele din urmă, după ce s-a gândit timp de o săptămână, băiatul i-a dat profesorului exact aceaşi lucrare, spunându-i:

– Vă puteţi păstra nota 4, iar eu îmi voi păstra visul.

În final, Monty, s-a întors către adunare şi a conchis:

V-am spus această poveste pentru că vă aflaţi în casa mea de 130 de metri pătraţi la ferma mea de cai de 200 de acri. Mai am şi astăzi acea lucrare însemnată cu nota 4, pe care am pus-o într-un chenar deasupra şemineului.

Partea cea mai nostimă este că profesorul care mi-a dat atunci nota 4 a venit acum doi ani cu 30 de elevi la ferma mea, într-o tabără care a durat o săptămână. La plecare mi-a spus:

– Ascultă Monty. Pe timpuri i-am văduvit pe foarte mulţi elevi de visele lor. Mă bucur din suflet că tu ai avut maturitatea de a nu renunţa la al tău-

Nu lăsa pe nimeni sa te văduvească de visele tale. Urmează-ţi inima indiferent de circumstanţele exterioare.

Supa de pui pentru suflet

Dacă ţi-au plăcut poveştile de mai sus, mai găseşti câteva pe scribd. Pentru o experienţă completă insă, îţi recomand să citeşti toată cartea. O poţi comanda de mai jos

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Cartea e superba. Fiica mea de 9 ani n-o mai lasa din mina, doarme cu ea, iar cind se trezeste, primul lucru pe care-l face este sa o caute prin pat….

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch