Astăzi avem un guest-post scris de Ioana Boronea, jucătoare profesionistă de tenis și câștigătoare a mai multor concursuri naționale și un sportiv desăvârșit. A ales să scrie despre tenis şi frumuseţea acestui joc.
Cum bine ştim, acest sport îşi are originile în Anglia, la sfârşitul secolului 19. Treptat a început să se răspândească în multe ţări, iar acum este un sport olimpic şi este jucat indiferent de vârstă sau de situaţia materială.
După aproape 11 ani de tenis mi-am dat seama că este un joc complicat cum spune şi Ilie Năstase “câştigă cel care ştie să improvizeze”. Pe lângă talent şi o pregătire fizică foarte bună, în tenis trebuie să îţi foloseşti şi mintea. Jocul în sine te provoacă să dovedeşti că eşti mai bun ca adversarul tău prin aplicarea tactică a procedeelor tehnice învătate. Spre exemplu, cea mai uşoară metodă de a gândi un punct într-un game pentru a-l câştiga este atunci când cel care serveşte plasează mingea în colţul dinspre linia de dublu astfel încât să îl scoată pe adversarul său din teren, iar dacă acesta reuşeşte să scoată mingea, cel care a servit execută o lovitură decisivă în celaltă parte a terenului lăsată liberă de adversar.
Însă ca să ajungi să îţi formezi în minte astfel de scheme pentru câştigarea punctelor trebuie mai întâi să cunoşti toate loviturile din tenis şi bineînteles să le perfecţionezi. Cele mai importante lovituri sunt drive sau lovitura de dreapta şi rever sau lovitura de stânga, care poate fi executat cu 2 maini sau doar cu una. Acestea sunt primele care se învaţă urmate de serviciu, voleul, smashul, scurtele şi sliceurile (cele 2 din urmă fac parte din categoria loviturilor cu efect).
Ce mi-a plăcut cel mai mult la tenis în comparaţie cu alte sporturi a fost faptul că nu rişti accidentări. Consider că există mai mult fair-play şi între jucători şi faţă de arbitri. Am observat că în ziua de azi majoritatea părinţilor aduc copii să practice tenis fie ca un hobby sau ca să le ocupe timpul liber fie să facă performanţă. Şi nu numai copii ci şi oamenii în varstă găsesc în acest sport o modalitate plăcuta de relaxare şi le dau dreptate pentru că tenisul s-a impus dintotdeauna prin frumuseţea şi spectaculozitatea sa.
În momentul în care m-am hotărât să particip la turnee am ştiut că va trebui să fac şi unele sacrificii mai ales în ce privea timpul meu liber, însă dacă îţi place ceea ce faci nu cred că asta este un impediment. Un lucru îl ştiu sigur, să joci fără plăcere este ca şi cum nu ai juca deloc şi nici rezultatele nu vor fi pe măsura aşteptărilor.
Ca toate sporturile tenisul îţi dezvoltă un corp frumos însă de asemenea îţi dezvoltă şi mentalitatea, felul de a gândi, de a te comporta în societate. Acestea le spun din experienţa mea proprie. Treptat, am ajuns o persoana calculată, mai răbdătoare, calmă si înţelegătoare. O mare parte din acestea le datorez tenisului.
Dacă ar fi să aleg din nou ce sport aș practica acesta ar fi cu siguranţă tenisul.