.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Teoria golurilor

 February 8, 2010

By  Andrei Boar

Săptămâna trecută, mi-am picat examenul de măsurări. Acest fapt poate fi ironic, mai ales când eşti autorul unui articol în care vorbeşti despre cum să înveţi mai bine în sesiune. Şi totuşi, acest eveniment nu mă întristează în niciun fel.

În primul rând, mi-a picat ceva ce am trecut cu vederea. Ştiu că dacă îmi pica altceva, l-aş fi luat cu o notă destul de mare. Oricum o să-l iau peste 2 săptămâni, deci nu-i stres 🙂

Pe de altă parte, şi acesta e lucrul despre care vreau să scriu, în momentul de faţă consider că nu am nici cea mai mică problemă. Sunt sigur că mulţi dintre voi sunteţi sceptici: “Păi tocmai ai zis că ai picat un examen, măcar problema asta trebuie s-o ai!”

Ce spune Teoria Golurilor

Eu chiar cred că dacă îţi schimbi unghiul din care priveşti, lucrurile pot arăta altfel. Şi aşa am ajuns la “Teoria Golurilor”.

Teoria golurilor zice în felul următor: “nu există nicio problemă, doar goluri ce trebuie umplute”. O să iau ca exemplu restanţa mea.

Ok, am picat un examen. Lucrul acesta îl pot privi din două perspective:

 1. e de rău. În vacanţă o să trebuiască să învăţ, în loc să mă relaxez. Poate nu-l voi lua nici din a doua oară. Sunt restanţier, deci am o problemă.
 2. restanţa înseamnă o şansă de a lua o notă la adevărata mea valoare.

Aşadar, restanţa e un gol pe care trebuie să îl umplu cu o notă mai bună. Şi teoria golurilor e valabilă şi-n alte “probleme”:

Nu ţi-a dat nimeni papucii. Pur şi simplu s-a creat un gol în care să apară persoana cu adevărat potrivită.

N-ai o problemă pentru că ai fost dat afară.  Ai un gol pe care trebuie să-l umpli cu jobul la care visezi.

Nu există niciun eşec. Doar un gol în care trebuie să începi din nou să-ţi creezi succesul.

Vă mai puteţi da şi voi exemple, referindu-vă la “problemele” din viaţa voastră.

Puterea Creaţiei

Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le facem în fiecare zi e să creăm. Zi de zi, să apară ceva făcut de noi. Şi nu mă refer doar la lucruri, articole, cântece, fotografii. Mă refer şi la crearea sentimentelor.

Eram odată în gară şi pe peron erau 3 bacnote de un leu. Lumea trecea, vedea bacnotele, însă nimeni nu se apleca să le ia. La moment dat, o bătrânică ia banii, se uită în jur şi îi pune pe-o bancă. O fetiţă mică, negricioasă şi neîngrijită stătea lângă tren. Nu văzuse banii. I-am spus să ia acei bani. N-am să uit niciodată bucuria cu care mi-a spus: “Mulţumesc nenea”.
Şi în acel moment ceva frumos s-a întâmplat: i-am creat acelei fetiţe un sentiment de bucurie. Şi acesta e un exemplu drag mie când mă gândesc la crearea sentimentelor. Discursurile motivaţionale au acelaşi efect: trezesc în tine un sentiment plăcut.

O să-ţi propun acum un mic exerciţiu compus din 3 paşi simpli:

 1. Notează pe o hârtie problemele pe care crezi că le ai.
 2. Încearcă să găseşti ce goluri înseamnă acele probleme.
 3. Caută un mod creativ de a umple fiecare gol.
 4. Treci la treabă.

Noi alegem ce facem cu golurile din viaţa noastră. Le putem lăsa goale, putem să le umplem cu lucruri nepotrivite, sau putem să îndrăznim şi să ne folosim potenţialul pe care îl avem pentru a ne crea viaţa pe care o merităm.

And think big! Umple-ţi golurile cu lucrurile pe care crezi că le meriţi cu adevărat.

sursa FOTOAndrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Mi-a plăcut cum ai pus problema în cazul ăsta. Nice post. 🙂

  Şi chiar aşa… toate bune – până la punctul 4. Acolo îi dai cu niţică ambiţie.

 2. Îmi place articolul ăsta. Cred că e cel mai bun de până acum. Şi mie mi-a vorbit cineva odată, mai demult, despre avantajul pe care îl reprezintă notele mici sau restanţele la un examen. Tu ai venit cu traducerea şi da, acum am înţeles pe deplin ce a vrut să zică. Totul se aplică şi la mine, la starea mea din ultimul timp. Afirmam de curând că “am probleme şi sunt problematică”. Nu mă gândeam însă că această stare de fapt poate fi abordată şi altfel: “am goluri. pe care vreau sau nu să le umplu”. Mulţumesc pentru postare, e tare faină. 🙂

 3. @Lumi Cris Mă bucur că ţi-a plăcut articolul şi că te-a făcut să înţelegi ce ţi-a spus cândva acea persoană 🙂 Îţi doresc cât mai puţine goluri 😀

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch