.st0{fill:#FFFFFF;}

Filme

The experiment sau ”Efectul Lucifer”

 August 29, 2012

By  Cristian Ciuberea

Philip Zimbardo - Efectul lucifer
* Azi avem un guest post de la Iura Rotaru. Iura e preocupat de dezvoltare personală, spiritualitate și esoterism. Caută răspunsuri la întrebările pe care le are în carti, filme și își urmează povestea personală, notând experiențele pe blogul său, visător cu plumb în ochi.

Se spune că filmul ”Experimentul” este un film dur, violent.

Nuuu…

E doar bazat pe evenimente reale!

Acțiunea filmului este concentrată în jurul unui grup de oameni obişnuiţi, care au acceptat să-şi asume rolurile de gardieni şi prizonieri, ca parte a unui studiu de cercetare. Experimentul științific urma să analizeze modul în care efectele de putere şi de control atribuite prin aceste roluri, afectează participanţii.

În prima şi cea de-a doua zi a experimentului, subiecţii nu şi-au luat în serios rolurile, conştienţi fiind că totul e o simulare. Dar după trei-patru zile, lucrurile iau o altă direcție.

”Gardienii” devin neaşteptat de violenţi şi de ameninţători, iar ”deținuții” se revoltă la început, iar după ce sunt amenințați si pedepsiți, se resemnează, privind încarcerarea ca pe o fatalitate reală şi căzând eventual în depresie.

Filmul demonstrează cum, cu un minim de putere omul se transformă în fiară, chiar dacă e un religios, inadaptat social, care traiește cu mama la 42 de ani!

”Binele, dar și răul se află în fiecare dintre noi și scapă la iveală în situații specifice, atunci când mediul îl face posibil”

                                                (Philip Zimbardo, autorul cartii ”Efectul lucifer”)

Zimbardo este unul dintre cei mai cunoscuţi psihologi sociali, este cel care a iniţiat celebrul experiment (cel care a servit ca sursa de inspiratie pentru film) la începutul anilor ‘70 la Universitatea Stanford, unde era profesor.

”În acel experiment, mai mulţi studenţi voluntari (selectaţi pe baza a numeroase teste care dovedeau sănătatea lor psihologică) au fost împărţiţi, prin tragere la sorţi, în deţinuţi şi gardieni. La subsolul unei clădiri din Universitate s-a improvizat “închisoarea” în care avea să se desfăşoare, timp de 2 săptămâni, experimentul. 

Scopul era de a se observa în ce măsură mediul contribuie la modificarea comportamentului uman. Fiecare dintre participanţi ştia că ceilalţi sunt studenţi ca şi ei şi că pot renunţa în orice moment.

În ciuda normalităţii participanţilor şi a aşteptărilor optimiste ale specialiştilor care au condus acest experiment, el a degenerat iar Zimbardo a fost nevoit să-l întrerupă după doar 6 zile.

Trei dintre cei care jucau rolul deţinuţilor au cedat psihic şi au trebuit să plece iar majoritatea gardienilor au abuzat de poziţia pe care o deţineau, depăşindu-şi cu mult limitele comportamentale.”

Totusi, finalitatea cartii, dar si a filmului este în cele din urmă morală: sistemul ne poate “convinge” să facem rău, însă dacă devenim conştienţi de resorturile sale, ne putem apăra de ispita răului.

Vă recomand să vizionați filmul sau să citiți cartea și să discutăm pe marginea lor.

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch