.st0{fill:#FFFFFF;}

Filme

The Secret

 January 13, 2010

By  Andrei Boar


“The Secret” este un film documentar apărut în 2006 şi are ca subiect legea atracţiei.

Ideea de bază a filmului este că ceea ce gândim în mod constant se manifestă în realitate: “gândurile devin lucruri”. O figură mai plastică pe care ne-o oferă autorii filmului e că noi suntem nişte magneţi vii şi atragem în viaţa noastră tot ceea ce gândim.

Universul e prezentat prin metafora duhului din lampă care ne răspunde tuturor dorinţelor manifestate prin gânduri. Iar acesta nu ţine cont dacă avem gânduri pozitive sau negative. Aşadar, dacă vrem să atragem evenimente plăcute în viaţa noastră, trebuie să avem grijă să gândim pozitiv în marea majoritate a timpului.

Sistemul de ghidare emoţional

Pentru că o monitorizare a tuturor gândurilor ar fi foarte dificilă, filmul dă o alternativă: monitorizarea felului în care ne simţim. Gândurile îţi cauzează emoţiile. Emoţii care pot fi doar de două feluri: pozitive sau negative. Aşa că sentimentele precum teama sau frustrarea îţi spun că nu eşti aliniat cu ceea ce îţi doreşti.

Ceea ce simţi e o reflecţie perfectă a ceea ce o să devii. De aceea e foarte important să te simţi bine. Pentru că Universul îţi va da mai mult din ceea ce simţi. Aşa că atunci când simţi un sentiment negativ, încearcă “să schimbi placa” gândindu-te la ceva pozitiv.

Cum să foloseşti Secretul

În principiu trebuie să urmezi 3 paşi:

 1. Cere ceea ce vrei. În acest pas trebuie să spui cu claritate ceea ce-ţi doreşti. Claritatea înseamnă detaliile exacte ale scopului tău. De exemplu, nu spui “vreau să am mulţi bani”, ci mai degrabă “vreau 1 milion de dolari într-un an”. Încearcă să dai cât mai multe detalii ale scopului tău.
 2. Răspunsul. Acest pas aparţine Universului care îţi va răspunde dorinţei tale. Tu n-ai nicio atribuţie în acest pas. Nici nu trebuie să te gândeşti cum să-ţi îndeplineşti scopul. Universul va face asta în locul tău.
 3. Să primeşti. Răspunsul e simplu: când oportunitatea apare, acţionează. De cele mai multe ori, când oportunitatea apare, ne oprim pe noi înşine de la îndeplinirea scopului pentru că simţim că nu aşa trebuie să meargă lucrurile. De exemplu, vezi o persoană care îţi place enorm, dar refuzi să mergi la ea pentru că simţi că ea ar trebui să facă primul pas, sau eşti timid şi n-ai vrea să o abordezi din teama eşecului.

Metode de accelerare a procesului

Primim în film două metode de grăbire a procesului. Metode care ne ajută să ne aliniem cât mai bine cu ceea ce ne dorim.

 1. Recunoştinţa. Îţi schimbă punctul de vedere pentru că te ajută să te concentrezi pe lucrurile bune din viaţa ta. Şi astfel vei atrage mai multe lucruri bune în viaţa ta.
 2. Vizualizarea. Când îţi propui un scop, trebuie pe urmă să vizualizezi acel scop în minte cât mai clar. De exemplu să-ţi imaginezi perechea potrivită, să-ţi imaginezi ce-o să faceţi împreună, cum vrei să fie şi ce vrei să simţi pentru ea. Ideea acestei metode e că generează sentimentul plăcut al împlinirii. Iar ceea ce ne spune filmul e că legea atracţiei funcţionează mult mai rapid când un gând e combinat cu un sentiment.


Acum 2 ani când am auzit de film, părerile celor din jurul meu erau deja împărţite: unii erau sceptici fără discuţii, iar alţii aveau sclipiri în ochi când vorbeau de el.

E uşor să-ţi placă filmul. E făcut bine, îţi spune că poţi să ai tot ce-ţi doreşti, sunt chiar şi doi oameni de ştiinţă care-ţi spun asta şi în plus, uneori a legea atracţiei a funcţionat dacă stai să te gândeşti bine.  Nu ţi s-a întâmplat niciodată să te sune o persoană la care tocmai te-ai gândit sau să primeşti exact ceea ce ţi-ai dorit?

Pe de altă parte e cam cusut cu aţă albă. Îmi spui tu mie că pot să am un milion de dolari doar pentru că scriu acest scop pe foaie de hârtie şi mă gândesc la el? Hmm, nu prea cred.

Eu cred că filmul e bun de văzut, iar conceptul e bun de testat. Eu l-am testat. Rezultatul: uneori chiar mi s-a întâmplat, alteori nu. Aşa că nu pot să cred 100% în această idee. Însă pentru asta nu pot să-l arunc la coşul de gunoi.

Faptul că te învaţă să gândeşti pozitiv, să crezi în ceea ce-ţi doreşti sunt lucruri care tebuie aplicate în viaţa de zi cu zi.

Nu cred că atragem tot ceea ce gândim. Însă cu siguranţă dacă ne gândim foarte mult la un scop, subconştientul va lucra să găsească metode pentru ca acel scop să se împlinească. Ceva de genul “ideea apare când încetezi s-o mai cauţi”. Şi asta am păţit-o pe pielea mea de mai multe ori.

Sunt sigur că mulţi dintre voi au văzut deja filmul. Sunt nerăbdător să aud părerea voastră despre el. Iar dacă nu l-aţi văzut vi-l recomand cu plăcere. Cred că merită văzut chiar şi de dragul curiozităţii.

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Am inceput sa vad si eu filmul, dar nu am avut rabdare pana la capat, pentru ca mi s-a parut tras de par.
  Da, de acord, e bine sa iti stabilesti un tel, sa il notezi, sa il vizualizezi, asta te ajuta sa il fixezi in minte, sa tii cont de el. Dar sa il scrii pe foaie si apoi sa astepti sa faca Universul ceva legat de asta, mi se pare solutia lenesului.

  1. Păi, nu despre asta e vorba, nu se aplică şi nici nu funcţionează soluţia leneşului. Ştii ce se întâmplă? Se întâmplă că singurul interval de timp în care îţi permiţi să fii leneş este intervalul dintre când ai pus întrebările, când ai formulat cererile, şi până când primeşti răspunsurile.

   Ideea e: cere şi ţi se va da. Munceşte din greu ca să ceri aşa cum se cuvine, aşteaptă (de obicei acele momente AHA vin în cele mai relaxante situaţii) să ţi se răspundă cererii, după care munceşte din greu ca să pui în practică răspunsul.

   E soluţia leneşului? 🙂

 2. mah sincer cand am vazut filmul mi so parut o prostie, totusi ca o naiva ce sunt am inceput si eu sa cer… n-am primit nimic, DAR de cateva luni incoace am inceput parca sa primesc tot ce am cerut inclusiv ca cineva ce mi-a facut un rau sa pateasca ceva. de fapt si anul trecut am primit. mi-am propus la incepututl anului sa-mi iau toate examenele (nu cred ca bursa am cerut-o) si am primit. se pare ca functioneaza…. sau am calcat eu in cacat 😀

 3. numai ca…stii care-i problema? eu “am cerut” un minim gandindu-ma ca o sa iasa totusi mai mult… da nu asa merge treaba. primesti exact ceea ce ceri. asa ca trebuie sa tintim mereu maximul (nu fac referire la reclama aia cretina) fara sa ne gandim ca ar putea fi prea mult pentru noi.

 4. @boo: reclama e tare! nu te lega de ea! :))

  eu cred ca functioneaza legea asta, doar ca nu atat de repede cum am vrea noi. Si mai e o chestie. Trebuie urmati toti cei 3 pasi! Lumea cam sare peste pasul 3. E ca’n povestea aia: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in plasa 😀

 5. Eu nu inteleg de ce oamenii cred ca legea atractiei nu include si actiunea? Actiunea este necesara, numai ca toata actiunea din lume nu te va ajuta daca nu esti in armonie cu ceea ce iti doresti.

  Iar a “cere” ceva si a scrie afirmatii nu este ceea ce se promoveaza de catre acesti oameni care sustin legea atractiei. Ei spun ca trebuie sa fim o pereche vibrationala pentru dorintele noastre. Prin urmare, daca vrei sa ai mai multi prieteni, trebuie sa ai mentalitatea unui om sociabil, deschis si care se simte mereu inconjurat de prieteni. Daca ai mentalitatea unui om singuratic si deprimat pur si simplu nu esti genul de om care sa reuseasca (prin actiune) sa obtina multi prieteni. Orice vei face, te vei impotmoli. Un om care are 5 intalniri in fiecare zi, care are destui prieteni incat poate suna pe oricine, la orice ora, ca sa iasa in oras, sau poate chema la el pe cineva in orice moment la un ceai sau un pahar de vin, este UN ALT FEL DE OM decat cineva care nu se intalneste cu nimeni decat la serviciu sau la facultate. Prin urmare, cel din urma nu poate ajunge la situatia celui dintai decat daca va incepe sa gandeasca si sa se SIMTA ca acesta.

  La fel si cu banii. Daca pentru tine, 100 de RON este o suma mare, nu o sa ajungi niciodata sa faci 1000 de ron intr-o singura saptamana. Acest lucru ar fi de neconceput pentru tine. Trebuie sa devii intai omul acela care poate castiga atatia bani, si abia apoi ii vei castiga (prin actiune, desigur, dar actiune inspirata care are sanse de succes mult mai mari).

 6. @Dan Într-adevăr, cred că acesta e şi motivul pentru care lumea condamnă acest film: deoarece ei cred că e de-ajuns să te gândeşti la ceva, ca să-l ai. Dar nu e aşa.

  Nu mai ştiu cine spunea legat de legea atracţiei că gândul adevărat care într-adevăr atrage, este un gând amestecat cu sentiment.

  Bineînţeles trebuie să şi acţionezi. Să dai drumul la lucruri. Filmul Beyond the Secret vorbeşte exact despre acest lucru: acţiunea.

  Iar ceea ce spui în ultimul paragraf e foarte adevărat. Trebuie să crezi că poţi face un lucru. Pentru că dacă porneşti la drum iar în mintea ta este un omuleţ care îţi spune “nu cred că poţi face acest lucru” şi tu îl crez,i atunci nu vei reuşi niciodată.

  Mulţumesc mult pentru acest comentariu pertinent şi sper să ne mai treci pragul 🙂

 7. Am sa-l mai trec cu siguranta si felicitari pentru blog!

  Legat de actiune, Steve Pavlina spunea un lucru foarte potrivit, anume ca daca un obiectiv al tau nu te indeamna la actiune, atunci ce spune asta despre obiectivul tau? Probabil ca este ceva ce nu te inspira si nu ti-l doresti suficient.

  O dorinta adevarata te face sa sari de pe scaun si sa te apuci sa faci ceva imediat.

  Dar dupa parerea mea, asta nu inseamna ca legea atractiei este doar o explicatie a rezultatelor obtinute cand lucrezi cu entuziasm. Cred ca ea chiar functioneaza asa cum este descrisa de sustinatorii ei, adica vibratia unei persoane atrage mult mai mult succes decat ar putea vreodata sa atraga doar actiunile acelei persoane.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch