Luna trecută, cei de la BEST au organizat în cadrul evenimentului JobShop 2010 un training de time-management la care am participat atât eu cât şi colegul meu, Cristi. Înainte să încep să descriu cum evenimentul, îmi cer scuze că n-am apucat decât acum să scriu cum a fost. Oricum, nu cred că actualitatea are o importanţă mai mare mare decât lucrurile pe care le-am învăţat acolo.
Training-ul a fost prezentat de către Oana Petric. A fost primul meu training de time-management, însă aşteptările mi-au fost înşelate. Mă aşteptam să primesc nişte informaţii pe care le ştiam deja, sau genul de informaţii pe care toată lumea le laudă, dar nimeni nu le face. Însă n-a fost aşa.
Mai jos aveţi lucrurile care mi s-au părut demne de menţionat:
Probleme de time-management
Ca să-ţi organizezi mai bine timpul, trebuie să înţelegi problemele care îţi cauzează nevoia de a-ţi schimba modul de organizare a timpului:
1. Pierderea Timpului. Adesea ne pierdem timpul cu lucruri care nu aduc niciun rezultat. Exemplu: ne uităm la televizor, stăm pe internet nefăcând nimic interesant ş.a.m.d.
2. Supraîncărcarea Timpului. Nouă ne place să ne plănuim multe lucruri bucuroşi la gândul că noi chiar le vom face. Însă să faci tot ce îţi propui e adesea imposibil. De aceea e bine să ştim ce activităţi să facem, ce activităţi să le lăsăm în seama altora şi la care să renunţăm.
3. Perfecţionismul. Dacă eşti perfecţionist s-ar putea să ai nişte probleme cu timpul. Exemplu: ai de făcut un proiect neînsemnat însă tu pierzi timpul încercând să-l faci perfect chiar dacă nu e obligatoriu. Sau nu te apuci de un lucru, doar pentru că nu crezi că l-ai face perfect.
4. Amânarea. Amânarea poate fi de două feluri: făţişă sau ascunsă. Cea făţişă e uşor de detectat: ai o sarcină şi spui că o vei face mâine, pentru că acum n-ai chef. Cea ascunsă e mai delicată: să spunem că ai două sarcini. Una uşoară ce durează mai mult timp, şi alta foarte neplăcută care îţi ia un timp mediu. De multe ori vei alege s-o faci pe cea mai lejeră şi neînsemnată consumând mai mult timp. Sfatul de care trebuie să ţii cont: fă întotdeauna lucrul mai greu prima dată.
Soluţii de time-management
1. Fii realist. Listele eficiente sunt cele realiste. Dacă îţi propui ceva imposibil într-o anumită durată de timp, vei deveni frustrat că nu ţi-ai îndeplinit scopul. Aşa că nu-ţi propune în 6 luni, ceva ce poţi face doar în 2 ani.
2. Concentrează-te pe un singur lucru. Dacă încerci să faci mai multe lucruri deodată, rişti să-ţi strici munca cea mai esenţială. Dacă e ceva important, atunci trebuie să te concentrezi până îţi îndeplineşti obiectivul.
3. Cunoaşte-te. Unii învaţă mai bine ziua, alţii dau rezultate uimitoare noaptea. Nu învăţa dimineaţa dacă tu ştii că noaptea dai cele mai bune rezultate. Organizează-ţi timpul în funcţie de cum crezi tu că e mai bine.
4. Recompensează-te. Din când în când e bine să te recompensezi când lucrezi la un scop ce necesită timp. De exemplu, dacă eşti în sesiune şi înveţi un număr de ore pe care ţi le-ai propus, la sfârşit…simte-te bine, sărbătoreşte şi recompensează-te.
5. Controlează-ţi impulsurile. Uneori suntem foarte entuziasmaţi să facem un lucru, deşi dacă l-am amâna, am economisi nişte timp. Exemplu: eu vreau să-mi iau o carte de la bibliotecă. Şi mai bine aştept să am cursuri peste 5 ore şi s-o iau dacă tot am biblioteca în drum, decât să cobor în centru după carte, să vin înapoi, iar două ore mai târziu să merg la cursuri tot în centru.
Obiectivele SMART
De câte ori îţi setezi un obiectiv acesta trebuie să fie SMART, adică:
Specific – obiectivul trebuie să se refere doar la o idee şi să fie foarte specific
Măsurabil – un obiectiv trebuie să conţină nişte cifre exacte
Atins – un obiectiv trebuie să poată fi atins şi să nu fie ceva ce n-a mai fost făcut(vorbind din punct de vedere tehnologic)
Relevant – Merită să ai acest obiectiv şi e cea mai bună şi eficientă soluţie
Timp – să ai o limită de timp în care vei ajunge la acest obiectiv
Mai este mult de discutat pe tema aceasta. Training-ul a ţinut două ore şi aş putea să scriu tot ce s-a vorbit acolo, însă n-ai mai avea timp să citeşti tot articolul.
În final, îţi propun un exerciţiu pe care l-am făcut la training şi care m-a pus pe gânduri. Desenează un ceas de 24h şi pe el scrie-ţi activităţile dintr-o zi obişnuită. Eşti mulţumit?
Dacă vrei să afli mai multe despre time-management, poate vrei să citeşti articolul Ilincăi Time management şi priorităţi şi eventual să citeşti cartea Începe cu ce nu-ţi place.
Aş vrea să aud de la tine, tu cum te descurci cu managementul timpului?