.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Tu încotro te îndrepţi?

 April 6, 2011

By  Raluca Moisi

Simţi că te rătăceşti în fiecare zi printre responsabilităţile vieţii, de ai impresia că nu mai ştii cine eşti? Corabia ta este adesea puternic lovită şi uiţi încotro te îndreptai?

 

 

Ni se întâmplă tuturor şi mărturisesc că m-am trezit şi eu de câteva ori în această situaţie, neştiind care e drumul pe care îl am de urmat.

Dar într-o bună zi, un prieten mi-a recomandat un set de întrebări care să mă ajute să-mi stabilesc viziunea asupra vieţii. “Ce viaţă îţi doreşti?” m-a întrebat el. “Ca să ajungi acolo trebuie mai întâi să defineşti ce înseamnă acolo!”, a mai adăugat.

Am amânat mult timp să răspund acelor întrebări, fiindu-mi parcă teamă de ceea ce aş putea contura. Viaţa mea, pe o bucată de hârtie, aşa cum mi-ar place mie să o trăiesc?

Şi totuşi, într-o bună zi am făcut pasul şi am început să aştern cuvinte aşa cum cei mai talentaţi pictori aştern culori pe o bucată îngustă de pânză.

Peisajul care a reieşit mi-a plăcut enorm şi mi-am reiterat pe această cale că nu trebuie să aştepţi să descoperi într-o bună ce vrei de la viaţă, ci trebuie să începi să-ţi creezi viaţa pe care o doreşti. Iar momentul cel mai potrivit pentru asta, este întotdeauna ACUM!

Azi mă felicit că am conturat această imagine ce mă ajută în permanenţă să rămân focusată la drumul meu, ştiind încotro mă îndrept. Şi atunci când simt că mă îndepărtez, reiau tabloul şi privesc imaginea conturată. Mă întreb mereu dacă sunt pe acel drum şi ştiu în orice moment care va fi următorul pas. Mai mult decât atât, având creionată această viziune reuşesc să depăşesc cu multă uşurinţă obstacolele pe care le întâlnesc în drumul meu. Nu este şi nu va fi uşor niciodată, însă entuziasmul gândului că voi ajunge acolo, mă încarcă cu energie de fiecare dată când cei din jur cred că am rămas fară.

Iată, aici, acum întrebările care te vor ajuta să faci încă un pas înspre a face ce-ţi place, aşa cum scriam în articolul precedent. Foloseşte-le doar dacă îţi doreşti ca viaţa ta să intre pe un făgaş, doar dacă vrei sa faci ceva remarcabil în această călătorie pe planeta albastră. Pentru că altfel nu va funcţiona!

Ia-le în ordine şi fii atent care este primul gând atunci când citeşti întrebarea, pentru că acela este cel pe care îl cauţi. Evită să cauţi răspunsuri sofisticate şi filozofice, primul instinct este cel care te descrie cel mai bine!

1. Ce preţuiesc eu cel mai mult?

2. Cum vreau să arate viaţa mea?

3. Ce îmi doresc să fac în fiecare zi?

4. Ce fel de persoană îmi doresc să fiu?

5. Ce vreau să spun că ştiu despre viaţa mea?

6. Cum vreau să fiu cu alte persoane?

7. Cum vreau să mă vadă ceilalţi?

8. Ce anume vreau să învăţ (spiritual, fizic, financiar, tehnic, intelectual) despre relaţii?

9. Cum vreau să arate viaţa mea 2 ani de acum încolo? Dar 5, sau chiar 10?

10. De câţi bani am nevoie pentru a face lucrurile pe care vreau să le fac?

Un şir de întrebări pentru tine. Dificile, la prima vedere.

Acum că ai şi aceste unelte însă, îţi va fi mai uşor să afli cine eşti şi încotro te îndrepţi. Notează răspunsurile şi pune-le, pentru 30 de zile, într-un loc în care să le poţi vedea zilnic. Începe să te cunoşti şi să te obişnuieşti cu tine. Începe să-ţi trăieşti viaţa, să te bucuri de fiecare clipă şi să lucrezi la visurile tale.

Nu lăsa timpul să treacă pe lângă tine, pentru că nu ai nici o garanţie că vei primi încă o viaţă! Foloseşte-o pe cea pe care o ai pentru a fi fericit. Meriţi!

Raluca Moisi


Raluca este o persoană pasionată de autocunoaştere şi depăşirea limitelor, care s-a alăturat proiectului TopHabits din dorinţa de a împărtăşi şi altora din experienţa proprie în ce priveşte dezvoltarea personală. Iubeşte viaţa şi provocările ei şi crede că viaţa poate fi trăită ca o minune.
Gândurile ei le puteţi citi şi pe ralucamoisi.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Foarte interesant articolul eu chiar ma aflu in situatia asta cand nushtiu ce vreau de la viata si incotro so apuc ,defapt uneori nici nu stiu ce vreau ,oricum mia dat de gandit acest articol

  2. @Ioana Stef: multumesc!
    @Alin B.: de aceea am scris acest articol, pentru ca si eu am intampinat astfel de momente. Sper sa iti fie de folos si poti sa reiei articolul oricand simti nevoia!

  3. Este foarte greu sa gasesti locul, calea cea pe care ti-o doresti, insa nu imposibil. Din pacate, pentru o parte dintre noi este mai greu, pentru altii este mult mai usor si nu trebuie sa munceasca prea mult pentru atingerea obiectivelor propuse. Asta e viata….trebuie sa o acceptam !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch