.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Cele 4 cadrane ale banilor in functie de timpul tau liber

 November 21, 2012

By  Autor invitat

Cum iti petreci timpul
Articol scris de Chitu Stefan, pasionat de educaţie financiară.

Dacă aţi vizionat filmul „Wall Street 2: Money Never Sleeps” poate vă aduceţi aminte de fraza asta „Time is an asset”. Timpul este singurul bun care contează din viaţă, deoarece nu poate fi recuperat, cumpărat sau furat, de aceea depinde de noi înşine să îl investim în cele mai bune oportunităţi care ne sunt valabile.

Ca investitor, asta este responsabilitatea mea. Trebuie să stau în faţa unui calculator şi să caut mereu cele mai bune oportunităţi posibile pentru a minimaliza riscul. Scriind acest articol, mi-am adus aminte de o carte care mi-a schimbat direcţia în care mă îndreptam. „Plan de evadare”, scrisă de Ballogh Otto, este o carte în care sunt prezentate o serie de principii solide despre bani şi timp, aşa cum nu le-ai mai putea întâlni nicăieri.

Îmi permit să mă folosesc de această carte ca sursă de inspiraţie, deoarece poate să reprezinte pentru voi un declic mental, care să vă determine să faceţi o introspecţie a direcţiei în care se îndreaptă viaţa voastră.

Cele 4 cadrane:
1. +timp, -bani (ai timp, dar n-ai bani)
2. –timp, -bani (n-ai timp, n-ai nici bani)
3. –timp, +bani (n-ai timp, dar ai bani)
4. +timp, +bani (ai si timp si bani)

Haideţi să începem cu primul cadran: Din această categorie pornesc majoritatea oamenilor pentru că toţi am fost măcar odată elevi sau studenţi. Din păcate aceasta este destinaţia pe care ţi-o oferă sistemul educaţional în momentul actual. Înveţi şi munceşti ani la rând ca angajat, ca să constaţi că în momentul în care ieşi la pensie abia îţi ajung banii să procuri lucrurile necesare pentru a supravieţui.

Al doilea cadran reprezintă o evoluţie pentru oameni, iar mulţi nu doresc să recunoască că se află aici. În acest cadran se află angajaţii. Dacă esti pasionat de dezvoltare personală, presupun că ai auzit de regula de 90/10, în care se menţionează că 90% din oameni deţin 10% din bani. Această regulă este un adevăr crunt pentru acest cadran, însă, din păcate, este cât se poate de realist.

În al treilea cadran se află oamenii cei mai bogaţi din cimitir. Oameni de afaceri, angajaţi de top şi aşa mai departe. Unii nu îşi văd familia cu săptămânile, căci sunt plecaţi în interes de serviciu, alţii o văd, dar doar în somn. Din punct de vedere financiar, acesta este, într-adevăr, un cadran mai profitant decât cele menţionate mai sus, deoarece câştigi peste 5000$/lună.

Din păcate însă, duce la o uzură atât de mare din punct de vedere fizic şi mental, încât un cuvânt definitoriu pentru acest cadran este sacrificiul. Munceşti pentru ca familia ta să trăiască bine, iar tu te muţi pe locul doi.

Al patrulea cadran este cel mai rar, dar în acelaşi timp şi cel mai râvnit. Numai 1% din populaţia globului se află aici. Unii sunt milionari în dolari, alţii doar trăiesc din venituri pasive precum: drepturi de autor, comisioane primite lunar datorită unei munci depuse în trecut sau pur şi simplu din chirii. Oamenii care fac parte din acest cadran sunt de regulă cântăreţi, scriitori, investitori, constructori de imobiliare şi asa mai departe.

Tu în ce cadran crezi că te afli?

Mulţi răspund că se află între al doilea şi al treilea cadran, ca să nu îşi rănească ego-ul. Fiecare alege unde îşi doreşte să se afle, dar pe mine m-a interesat mereu ce fac cei care ajung să aibă atât timp, cât şi bani. Diferenţa dintre ei şi restul este „vehiculul financiar”!

Cei din primul cadran merg cu bicicleta, iar ultimii zboară cu avionul. E greu să ajungi milionar în dolari dacă lucrezi ca angajat şi câştigi 2000 de RON pe lună. Dacă îţi doreşti să te afli în ultimul cadran, trebuie să pui banii să muncească pentru tine folosindu-te de investiţii, drepturi de autor sau o afacere care să genereze venituri pasive.

Acestea fiind spuse, rămâne să te întreb: tu unde îţi investeşti timpul?

Pentru mai multe detalii despre ce fel de oportunităţi recomand pentru a ajunge în ultimul cadran sau pentru a afla mai multe informaţii despre educaţia financiară, te îndemn să accesezi site-ul meu http://chitustefan.ro/

Autor invitat


Acest articol e scris de un autor invitat. Daca ai un articol pe care il consideri relevant pentru cititorii nostri, ne poti contacta aici

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch