.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

V-aţi făcut obiective pe 2011?

 January 5, 2011

By  Andrei Boar

La mulţi ani! Sper să aveţi un an plin de evenimente frumoase. Încheiem această vacanţă prelungită la TopHabits şi dorim să ne începem activitatea editorială vorbind despre obiectivele anuale.

Să-ţi stabileşti sau nu obiective anuale?

De felul meu sunt o fire organizată, aşa că destulă vreme am fost un fan mare al listelor de obiective. Îmi plăcea să-mi fac obiective. Îmi dădeau un sentiment de siguranţă, de dinamism(vroiam să ştiu că întotdeauna fac ceva să fiu mai bun) şi împlinire atunci când vedeam că realizez ceea ce îmi propun.

O bună prietenă îmi spunea odată că nu e bine să fii un adept al listelor pentru că în felul acesta ştii tot timpul care sunt lucrurile pe care le vei face şi în felul acesta pierzi orice urmă de de mister şi nu mai laşi viaţa să te surprindă.

Într-adevăr viaţa e neaşteptată şi poţi trece peste un an şi fără obiective, însă niciodată n-am privit obiectivele drept “doar lucrurile pe care le voi face”, ci mai degrabă “lucrurile pe care vreau să le fac printre altele”.

De ce am decis să nu-mi setez obiective anul acesta

Spuneam pe blogul personal că anul acesta îmi doresc să fie “cel mai gol an”. Nu ştiu cât de bine am fost înţeles, pentru că n-am dat nicio explicaţie, însă anul acesta vreau să fie cât mai aerisit, iar trăitul să fie un act care se rezumă la el însuşi, nu un mod de a atinge cât mai multe obiective.

Cuprinşi de entuziasm şi pofta de a începe un nou an, începem să ne setăm cât mai multe obiective. Un lucru normal; ce om nu-şi doreşte să devină cât mai bun într-un an? Însă nu-i şi sănătos: când ai prea multe obiective, viaţa devine o cursă în care te zbaţi pentru atingerea fiecărui scop. Iar neîmplinirea unui scop aduce şi un dram de frustrare.

Şi viaţa pe lângă performanţe personale, înseamnă până la urmă simplu act de a trăi. Nu a exista, a trăi 🙂

Îmi voi lăsa viaţa la voia întâmplării? Nu neapărat. Cred că e bine să te laşi ghidat de ceea ce simţi. Ce simţi să faci săptămâna asta? Fă-o, dacă simţi şi nu pentru că aşa ţi-ai propus.

Voi ce v-aţi propus?

Sunt sigur că dacă citiţi TopHabits regulat sunteţi genul de oameni cărora le place să-şi propună obiective. Sau să faceţi experimente, cum am decis să fac eu anul acesta. De aceea sunt curios:

Ce părere aveţi despre obiectivele anuale? Voi ce v-aţi propus?

PS. Anul trecut, am scris un articol despre cum să-ţi îndeplineşti scopurile, articol care sper eu te va ajuta să-ţi îndeplineşti obiectivele pe care ţi le-ai propus anul acesta.

Un 2011 extraordinar să aveţi!

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Interesant articol 🙂
  Nu ma asteptam sa citesc asta pe tophabits …aici tot timpul ti se explica cum sa iti atingi obiectivele, cum sa le organizezi etc. Dar imi place ce citesc 🙂

  Eu de obicei imi propun obiective pe termene mai scurte …mai rar pe un an intreg. Dat fiind ca anul acesta termin facultatea, nu mi-am propus inca ce voi face dupa. Deci ultima jumatate a anului ramane neplanuita 🙂 Asta din simplul motiv ca nu stiu inca foarte sigur ce vreau sa fac dupa.
  Dar pentru prima jumatate a anului mi-am propus obiective la care am inceput deja sa lucrez.

  Si eu cred ca trebuie sa mai lasam viata sa ne mai si surprinda …dar sa nu cadem in extrema cealalta …de a ne lasa in voia sortii.
  Ziceai ca neimplinirea unui obiectiv aduce un dram de frustrare…dar ai uitat sa zici cata satisfactie aduce indeplinirea lui 🙂

 2. @Roxana Mă bucur că ţi-a plăcut articolul. La fel ca tine, simt şi eu utilitatea scopurilor pe termen mai scurt. În primul rând, eşti mult mai concentrat cand ai de-a face cu lucruri mai urgente. În al doilea rând, am mai observat un lucru: dacă îmi propun un obiectiv anual, mi se întâmplă ca după ceva luni acel obiectiv să nu mi se mai pară destul de necesar, nici util cum părea în primele zile ale anului. De aceea, poate uneori e bine sa lăsăm maturul din viitor să ne rezolve problemele 🙂

  Şi da, e aşa cum zici: împlinirea unui obiectiv aduce o satisfactie enorma plus incredere crescuta in fortele tale. E frumos sa vezi cum evoluezi 🙂

 3. Planul meu pe anul asta este sa nu imi fac niciun plan:) Ci doar sa profit la maxim de toate oportunitatile care imi ies in cale. Asa ca te sustin:)

 4. Acum ceva timp citeam pe zenhabits ceva articole care m-au determinat sa notez pe o hartie cum anume as vrea eu sa fiu, ce fel de persoana vreau sa devin cand voi fi “mare”. Mi-am dat seama ca am luat elemente de peste tot, din ceea ce am citit, din oamenii pe care ii cunosc, din ceea ce am experimentat. Dar sunt multe lucruri pe care mi-ar place sa le schimb sau sa incep sa le fac.

  De aceea, 2011 e anul in care voi face primii pasi spre a-mi atinge viziunea. Nu sunt neaparat obiective, ci sunt aspecte la care imi promit sa fiu mai atenta anul acesta.

 5. Pe mine in 2010 obiectele m-au ajutat sa le ating in sensul in care stiam pentru ce ma zbat,cand simteam ca nu mai pot ma uitam la ele si ziceam ca trebuie ca nu am alta alternativa 😀 si pana la urma am ajuns sa le ating si sa imi inchei anul cu bine ….la fel imi doresc si va doresc si voua cei care v-ati facut obiective pe 2011 sa le atingem

 6. Imi place cum zice Brian Tracy: You can not hit a target that you can’t see 🙂 tot la fel e si cu obiectivele. nu poti realiza ceva, daca nu stii mai intai cum arata… si pentru asta trebuie mai intai sa-ti stabilesti obiective clare. faptul ca te-ai decis sa nu-ti stabilesti niciun obiectiv pe anu asta este alegerea ta… nu pot spune daca este buna sau rea… tu stii cel mai bine…

  oricum, pentru cei care cred in importanta stabilirii obiectivelor, am scris pe blog un articol scurt si concret, un plan de actiune in 10 pasi care sa va ajute sa realizati in 2011 mai mult decat ati realizat in ultimii ani la un loc.

  http://www.cheiasuccesului.ro/succesul-personal/modelati-va-destinul/plan-de-actiune-10-sfaturi-pentru-ca-sa-faci-din-2011-cel-mai-bun-an-al-tau

  o seara faina!

 7. Draga Andrei,

  imi place foarte mult ce scrii despre obiective – sau rezolutii de anul nou.
  Cred ca ce e important nu este sa ai (sa nu) obiective, ci sa stii cum sa ajungi la ele – deci daca doresti sa realizezi ceva, atunci trebuie sa si ai un plan de realizare. De obicei obiectivele care isi propun oamenii de anul nou sunt exact lucruri pe care inca nu au reusit sa le faca, pentru ca niciodata nu se apuca serios de treaba.

  Si eu am avut ani la rindul obiective, anul acesta mi-am propus sa nu imi propun nici un obiectiv, decit acela de a revizui obiectivele vechi si – ca un exercitiu- sa incep cu oricare din ele si sa nu ma las pina nu l-am terminat. Chiar daca dureaza mai mult de un an 😉

 8. @Mihaela Îţi doresc mult succes!

  @Ilinca Poţi să-mi dai link-ul? Am citit şi eu ceva acum ceva vreme şi nu mai găsesc articolul. Poate e cel la care te-ai referit tu 🙂

  @Vio Mă bucur că ţi-ai atins obiectivele. Acelaşi lucru ţi-l doresc în acest an. Mult succes!

  @Cheia Succesului Într-adevăr, nu poţi ţinti o ţintă pe care nu o vezi. Însă anul acesta m-am decis să-mi păstrez săgeţile şi să aştept fiecare ţintă să-mi apară în cale atunci când e momentul potrivit 🙂

  @Aurora Îţi doresc multe împliniri 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch