Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

V-aţi făcut obiective pe 2011?

La mulţi ani! Sper să aveţi un an plin de evenimente frumoase. Încheiem această vacanţă prelungită la TopHabits şi dorim să ne începem activitatea editorială vorbind despre obiectivele anuale.

Să-ţi stabileşti sau nu obiective anuale?

De felul meu sunt o fire organizată, aşa că destulă vreme am fost un fan mare al listelor de obiective. Îmi plăcea să-mi fac obiective. Îmi dădeau un sentiment de siguranţă, de dinamism(vroiam să ştiu că întotdeauna fac ceva să fiu mai bun) şi împlinire atunci când vedeam că realizez ceea ce îmi propun.

O bună prietenă îmi spunea odată că nu e bine să fii un adept al listelor pentru că în felul acesta ştii tot timpul care sunt lucrurile pe care le vei face şi în felul acesta pierzi orice urmă de de mister şi nu mai laşi viaţa să te surprindă.

Într-adevăr viaţa e neaşteptată şi poţi trece peste un an şi fără obiective, însă niciodată n-am privit obiectivele drept “doar lucrurile pe care le voi face”, ci mai degrabă “lucrurile pe care vreau să le fac printre altele”.

De ce am decis să nu-mi setez obiective anul acesta

Spuneam pe blogul personal că anul acesta îmi doresc să fie “cel mai gol an”. Nu ştiu cât de bine am fost înţeles, pentru că n-am dat nicio explicaţie, însă anul acesta vreau să fie cât mai aerisit, iar trăitul să fie un act care se rezumă la el însuşi, nu un mod de a atinge cât mai multe obiective.

Cuprinşi de entuziasm şi pofta de a începe un nou an, începem să ne setăm cât mai multe obiective. Un lucru normal; ce om nu-şi doreşte să devină cât mai bun într-un an? Însă nu-i şi sănătos: când ai prea multe obiective, viaţa devine o cursă în care te zbaţi pentru atingerea fiecărui scop. Iar neîmplinirea unui scop aduce şi un dram de frustrare.

Şi viaţa pe lângă performanţe personale, înseamnă până la urmă simplu act de a trăi. Nu a exista, a trăi 🙂

Îmi voi lăsa viaţa la voia întâmplării? Nu neapărat. Cred că e bine să te laşi ghidat de ceea ce simţi. Ce simţi să faci săptămâna asta? Fă-o, dacă simţi şi nu pentru că aşa ţi-ai propus.

Voi ce v-aţi propus?

Sunt sigur că dacă citiţi TopHabits regulat sunteţi genul de oameni cărora le place să-şi propună obiective. Sau să faceţi experimente, cum am decis să fac eu anul acesta. De aceea sunt curios:

Ce părere aveţi despre obiectivele anuale? Voi ce v-aţi propus?

PS. Anul trecut, am scris un articol despre cum să-ţi îndeplineşti scopurile, articol care sper eu te va ajuta să-ţi îndeplineşti obiectivele pe care ţi le-ai propus anul acesta.

Un 2011 extraordinar să aveţi!