.st0{fill:#FFFFFF;}

Carieră, Productivitate

Vizionarul și Executantul

 May 20, 2011

By  Florin Roşoga

Am observat că există două măști pe care le purtăm atunci când avansăm prin viață. Este ca o diviziune a muncii pe care o avem în interiorul nostru. Prima mască este cea a Vizionarului, omul care vede în perspectivă, cel care visează și stabilește direcția înspre care trebuie mers.

Cea de-a doua este cea a Executantului. El este omul care pune umărul și urnește lucrurile. Executantul este cel care duce la îndeplinire visele Vizionarului.

Cei doi au moduri complet diferite de a aborda o sarcină, iar atunci când unul dintre ei încearcă să preia responsabilitățile celuilalt, nu va reuși.

Poate ai cunoscut persoane preponderent vizionare: când le ceri să discutați detalii sau să se implice în realizarea a ceea ce gândesc îi vei vedea cum evită să pună umărul. Sau executanți care sunt excelenți la implementarea acțiunilor, dar nu le cere să aleagă o direcție (pe principiul “noi muncim, noi nu gândim”).

Ambele tipuri sunt importante și în structura unei companii. Imaginează-ți cum ar fi o companie în care toți sunt gânditori-vizionari și nimeni nu realizează. Sau una în care toți muncesc fără a avea o direcție stabilită sau fără ca cineva să se sesizeze că direcția actuală este greșită și trebuie schimbată.

În mod similar, în fiecare dintre noi există un balans între imaginația vizionară și forța muncii de execuție. De exemplu atunci când începi să construiești o casă, întâi ți-o imaginezi cum vrei să arate (vizionarul), iar apoi începi efortul de a o construi sau de a gestiona echipa de meșteri care o realizează (execuție).

Când ești în starea de vizionar, îți place să te plimbi în parc, să auzi copii care râd, să stai dimineața la o ceașcă de cafea privind răsăriul soarelui și să lași inspirația să îți zboare.

Când ești în starea de Executant însă, vei prefera să alegi o sarcină de pe listă și să o duci la bun sfârșit sau măcar să avansezi cu încă un pas în realizarea ei.

Atâta vreme cât nici unul dintre cei doi nu se calcă pe bătături totul este perfect. Dacă însă încearcă să își facă munca unul altuia, atunci apar problemele: un Vizionar care are de îndeplinit sarcini va fi nemotivat, lipsit de pasiune și te va evita. Iar un Executant care încearcă să își dea seama “Care e cel mai important lucru de făcut acum?” va ajunge plictisit, nemotivat și va lua decizii nepotrivite. El are nevoie de acțiune!

Care parte din tine este mai puternică, Vizionarul sau Executantul? Și cum ai putea să echilibrezi și să ajuți ambele părți să colaboreze?

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch