.st0{fill:#FFFFFF;}

Studenti

Vrei să călătoreşti şi să studiezi pe bani europeni?

 May 11, 2010

By  Ilinca Sălăgean

Voi continua tema “Şi ce mă fac dacă nu am experienţă?” cu un nou articol, aşa cum vă promiteam aici, de astă dată cu prezentarea unei alte oportunităţi.Vreau să vă povestesc ce înseamnă să fii un student Erasmus şi cu ce te ajută această experienţă în dezvoltarea ta personală.

Ce este un program de mobilitate? Prin programul Erasmus, studenţii pot învăţa la o universitate dintr-o altă ţară, studiile fiind recunoscute de universitatea de acasă şi beneficiind şi de o bursă de studiu.

Cu alte cuvinte… tu poţi merge undeva prin Europa să locuieşti acolo, să îţi faci prieteni, să înveţi, să vizitezi şi mai primeşti şi bursă pe deasupra! Suna al naibii de bine! – aşa mi s-a părut şi mie şi de aceea am fost un semestru la Universitatea din Ljubljana, Slovenia şi o să vă dau câteva sfaturi pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba.

În primul rând, există câteva criterii de selecţie pentru acest program. Trebuie să fii student. Trebuie să fii student integralist chiar. În plus, să fii absolvit deja un an de facultate şi să ai un certificat de limbă străină (care nu este deloc greu de obţinut la centrele lingivistice universitare).

În rest, aş mai adăuga eu: să fii îndrăzneţ şi deschis la minte.

Ce ai de câştigat?

Majoritatea studenţilor pe care îi cunosc eu care s-au întors în ţară după o bursă Erasmus, s-au întors copleşiţi de întreaga experienţă. Nu mai ştiau cu ce să înceapă să povestească, să spună câte au aflat, câte au învăţat şi ce oameni fantastici au cunoscut. Cu siguranţă nu am auzit de vreo experienţă neplăcută.

1. Experienţă de viaţă

Pentru mine, Erasmus a fost o provocare imensă. Oraşul meu natal este Turda, la o aruncătură de băţ de Cluj. Deci mediul de la facultate nu a însemnat o schimbare radicală, deoarece eram mereu aproape de casă şi între prieteni. Dar am plecat în Slovenia singură, într-un loc unde a trebuit să mă descurc cu toate actele, cazarea, facultatea, un oraş complet nou şi oameni care, unii dintre ei, nu vorbeau limbile pe care eu le cunosc.

Simplul fapt să te adaptezi la noul stil de viaţă, la noul mediu este o realizare. Înveţi mai multe despre tine, despre cum reacţionezi în diferite situaţii dificile, despre cum te poţi descurca şi ieşi pur şi simplu din zona ta de comfort.

2. Experienţă socială

De cele mai multe ori, studenţii Erasmus formează un grup aparte: foarte colorat, activ şi plin de diversitate. În cazul meu, eram 400 studenţi Erasmus în oraş şi aveam numeroase activităţi organizate împreună: vizite, excursii, party-uri, diferite meciuri. Într-un fel, ajungi să cunoşti Europa.

Cele mai interesante discuţii le-am avut pe teme politico-sociale. Vorbeam la un moment dat despre ştiri de acasă, şi comparam problemele pe care fiecare ţară le are. Ne amuzam de diferenţele fantastice dintre ţările fost-comuniste şi cele vestice. Dar am învăţat foarte multe de la ei, despre cultura lor, stilul lor de viaţă.

Am acum o mulţime de prieteni în toată Europa. Şi cred că am o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă cultură europeană sau mult-controversata Uniune Europeană.

3. Experienţă profesională

Am învăţat ceva diferit. Am observat un alt mediu universitar, cu alte stiluri de predare, de evaluare, mai mult sau mai puţin diferite de ale noastre. Dar şi din simpla observare ai ce învăţa.

În plus, în lumea tot mai globalizată în care trăim, într-un CV bun contează mult să ai o experienţă într-un mediu internaţional. Asta demonstrează cât de flexibil, adaptabil şi priceput la comunicare eşti.

4. Multă muuultă distracţie

Când eşti student Erasmus, timpul trece altfel. Are alte reguli: ştii că eşti acolo pentru un timp determinat. Ştii că oamenii din jurul tău sunt şi ei acolo tot pentru un timp determinat. Iar locurile în care te plimbi poate le vei mai revedea peste ceva ani.. sau poate nu. Iar toate acestea te fac să exploatezi totul la maxim! Să nu ratezi nici măcar o zi cu somn sau lenevit. Să vezi cât mai mult, să afli cât mai multe, să înţelegi cât mai multe.

Ce ai de pierdut?

Vei lipsi o perioadă din ţară şi probabil ţi se va face dor de casă, de prieteni, de oraş. Dar asta te va face să îi apreciezi cu atât mai mult la întoarcere. În plus, s-ar putea să pierzi un semestru de şcoală, deşi studiile din străinătate ţi se recunosc – poate mai mult sau mai puţin – asta depinde de facultate şi în cel mai rău caz, s-ar putea să fii nevoit să dai câteva diferenţe. Cam atât.

În cazul în care sunteţi interesaţi de acest program, pentru mai multe informaţii, vă recomand

Sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. sa studiezi si sa calatoresti pe bani europeni?????c’mon….banii aia abia iti asigura cazarea si in multe cazuri nici pe-aia, de calatorit nici nu s-ar mai pune problema

  2. @Ada: Depinde de locul pe care ți-l alegi și de câte alte persoane beneficiază de bursă în acel an. Mie mi-au ajuns să vizitez Veneția, Milano, Sarajevo și toată Slovenia și mi-au rămas și bani din ultimele burse.

    Sinceră să fiu, mulți dintre oamenii pe care i-am cunoscut în Slovenia ca student Erasmus erau acolo doar pentru a vizita Europa Centrală și Balcanii. Aleseseră destinația doar pentru a le facilita călătoriile.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch