.st0{fill:#FFFFFF;}

Relaţii

Ziduri

 March 10, 2010

By  Cristian Ciuberea

Toţi ridicăm ziduri invizibile în jurul nostru. Unii le ridică înalte şi groase, alţii mai mici şi mai subţiri. Facem asta pentru a ne simţi în siguranţă, dar şi pentru a supravieţui. Cum ar fi daca fiecare ar ştii tot despre fiecare?


Când vine vorba de relaţiile între oameni, nu zidurile sunt problema, pentru că ele ne fac mai interesanţi. Misterul atrage. Problema e răbdarea noastră. Am putea compara sufletul fiecăruia cu o cetate. Vrem să fim primiţi în ea de prea multe ori fără niciun efort, imediat. De multe ori e nevoie doar de răbdare pentru a cunoaşte pe cineva.

Am dat recent peste un test, numit testul prăjiturii. S-a luat un grup de copii de 4-5 ani şi li s-a dat o prăjitură. Apoi li s-a spus că dacă nu îşi vor mânca prăjitura, peste 15 minute, vor primi încă o prajitură. Prin experimentul acesta se vroia să se testeze capacitatea copiilor de a spune nu unei recompense imediate, dar mici, pentru a primi o recompensă mai mare, dupa un timp. S-a urmărit evolutia copiilor şi când aceştia au crescut iar copii care s-au abţinut să mănânce prăjitura au obţinut rezultate mult mai mari la toate testele de aptitudini.

Gândeşte-te că în spatele zidurilor e o comoară. Ai lăsa pe oricine să ajungă la ea? Fără să-l testezi în prealabil? În primul rând trebuie să ştii dacă e de încredere, dacă nu cumva vrea doar să fure. Pentru a afla dacă e de încredere, îl testezi, iar unul din teste e răbdarea. Relaţiile se construiesc treptat, în timp. Dar noi ne lovim prea des de ziduri şi o luăm prea personal. Am vrea ca cei din faţa noastră să cedeze cât mai repede. Nu luăm în considerare că au nevoie timp de acomodare şi renunţăm.

O altă greşeală pe care o facem e să nu ţinem cont de faptul că durează ani să câştigi încredere şi doar câteva secunde să o pierzi. Se întâmplă uneori să dezamăgim persoane care aveau încredere în noi, iar noi, în loc să încercăm să le câştigăm din nou încrederea, avem impresia că odată câştigată, încrederea e pentru totdeauna şi aşteptăm ca ei să se poarte ca şi când nimic nu s-ar fi schimbat, pierzând astfel uneori şansa de a repara relaţia.

Tot pentru că avem impresia că încrederea e pentru totdeauna se rup multe relaţii, pentru că se intră în rutină şi fiecare crede că îl merită pe celălalt, că îl cunoaşte, şi nu mai face niciun efort în sensul ăsta. Am citit recent o chestie interesantă: femeile sunt emoţionale. Dacă întâlneşti azi o fată, o faci să se simtă bine, iar mâine vrei să continui de unde ai rămas, s-ar putea să ai o surpriză neplacută când ea nu reacţionează cum vrei. Pentru că trebuie să iei totul de la început, nu de unde ai rămas. Ei, la fel ca şi în cazul femeilor cred că şi în cazul relaţiilor e nevoie din când în când să-l priveşti pe cel de lângă tine ca şi cum l-ai cunoaşte pentru prima dată şi să reîncepi procesul de cunoaştere(poate nu la fel de intens ca la început, dar nici să nu-l negliejezi ca în prezent).

Un zid ar trebui privit ca o provocare, ca un obstacol temporar şi nu ca unul permanent. Şi ar trebui să te gândeşti că cu cât e mai mare comoara din spatele lui cu atât efortul de a trece de el va fi mai mare. Rămâne la latitudinea ta dacă îţi doreşti să treci sau nu, dar nu ai dreptul să-i conteşti existenţa.

sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. @Pretty: nu e neaparat o regula, dar in general asa se intampla. gandeste-te si tu, in cine ai incredere mai multa? intr-o persoana pe care o stii de la coltu strazii, sau intr-o persoana pe care o stii de cativa ani? cu cat o persoana trece mai multe teste, cu atat creste in ochii tai. si testele nu trebuie sa fie neaparat intentionate, dar gandeste te la diferenta dintre o persoana care te sprijina chiar si cand nu meriti si una care iti intoarce spatele desi poate iti era datoare?

  ia o relatie de dragoste de exemplu: nu creste intensitatea pe masura ce ea evolueaza? de la privitul in ochi, la tinutul de mana, la imbartisat, sarut si apoi sex(dragoste)? e din ce in ce mai frumos, dar trebuie si sa investesti din ce in ce mai mult. sunt niste pasi care trebuie urmati si pe care daca ii sari, s-ar putea sa nu iasa chiar cum tre. s-ar putea sa te sperie daca un strain te-ar lua in brate, dar daca doar te0ar saluta ar fi altceva, nu?

  nimic din ce e frumos nu e gratis. dar cele mai frumoase lucruri sunt cele care nu se pot cumpara cu bani

 2. te contrazic pe alocuri …
  daca un strain vine si ma ia in brate, nu voi ezita sa-i raspund cu o imbratisare sincera. chiar daca am motive sa cred ca nu e dezinteresat.
  si – adevarat, in functie de cum simt – pot avea aceeasi reactie fata de un necunoscut si fata de o prietena, sa zicem.
  nu cred in generalizare, mai degraba as zice ca fiecare moment si fiecare om este unic.

  in opinia mea lucrurile frumoase, deosebite sunt gratis. cateva dintre cele mai frumoase stari emotionale le-am trait atunic cand am primit “stroke-uri” pozitive, fara sa fac absolut nimic pentru ele. spontan.
  zambetul unui copil pe strada, un cal in galop, bunavointa unui batran in supermarket, bucuria revederii din ochii fratiorului meu, orhideea de langa monitorul meu … sunt cateva lucruri frumoase de care ma bucur gratuit.

  este la fel de adevarat, insa, ca atunci cand vreau/trebuie sa am o anumita relatie cu cineva, manata fiind de o anumita motivatie, este necesar sa depun efort pentru a avea succes. de regula sistemele de autoaparare ale oamenilor sunt pe on :), la diferite nivele de intensitate. si totusi, cu cat sunt eu mai relaxata, mai deschisa, mai intelegatoare, cu atat persoana cu care interactionez .. diminueaza duritatea “zidului”.

  uneori este mai dificil, alteori mai facil … dar de departe bucuria cea mai mare este atunci cand ma straduiesc mai putin, cand am de-a face cu oameni deschisi la minte si la suflet. si asta se intampla din ce in ce mai des 🙂

  multumesc pentru raspuns. zi faina !

 3. in clipa asta imi doresc sa fiu strain! :))

  da, din fericire, oamenii incep sa fie mai deschisi la minte si la suflet 😀

  o zi faina si tie!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch